Το καλύτερο κινητό τηλέφωνο. Πως το διαλέγω

Μοιραστείτε το άρθρο

Το καλύτερο κινητό. Πως το διαλέγω

Σαν καλύτερο κινητό τηλέφωνο ή smartphone θεωρείται αυτό που στα benchmarks όπως είναι το antutu βγάζει ένα μεγάλο score. Αυτό είναι ένα κοινό αποδεκτό αποτέλεσμα για τους περισσότερους χρήστες. Ένα καλό benchmark score βγαίνει σε συντελεστή με όλα τα κομμάτια hardware καθώς επίσης και το software / firmware.

Είναι όμως αυτό το καλύτερο κινητό για τον κάθε χρήστη; Και με τι κριτήρια θα πρέπει να διαλέξω ένα smartphone;

Παραθέτουμε τα βήματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε σωστά το smartphone που θα καλύψει στο μέγιστο τις ανάγκες σας.

1. Λειτουργικό ios ή android

Πρώτο βήμα είναι να διαλέξουμε λειτουργικό σύστημα. Έχουν επικρατήσει δύο λειτουργικά στα smartphones. Το ios και το android.

  • Λειτουργικό ios: Είναι ασφαλές, πιο ακριβό και υπάρχει πλήρη συμβατότητα με προϊόντα και υπηρεσίες της apple.
  • Λειτουργικό android: Είναι πιο ευέλικτο, παραμετροποιείται ανάλογα τις ανάγκες του χρήστη, πιο φτηνό και συμβατό με τα προϊόντα και της υπηρεσίες της google.

2. Τιμή του smartphone

Προσδιορίστε το εύρος των χρημάτων τα οποία είστε διαθέσιμος να δώσετε. Συνήθως χωρίζουμε τα range cost σε 3 κατηγορίες

  • Από 70€ έως 150€: Σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να βρείτε android συσκευές αξιόπιστες με αρκετές δυνατότητες από κατασκευαστές όπως είναι η Xiaomi και η Huawei.
  • 150€ έως 250€: Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε αξιόπιστες συσκευές android πλήρως αναβαθμίσημα αλλά και παλιά μοντέλα iPhone με λειτουργικό ios τα οποία δεν αναβαθμίζονται πλέον σε νέες εκδόσεις λειτουργικού (ios).
  • 250€ έως 500€: Σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να βρείτε φτηνές ναυαρχίδες android κινητών συνήθως κινέζων κατασκευαστών καθώς επίσης και παλιότερα μοντέλα iphone που εξακολουθεί το λειτουργικό να αναβαθμίζεται.
  • >500 €: Σε αυτό το φάσμα θα βρείτε τα καλύτερα smartphones σε λειτουργικά android και σε ios που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σας.

3. Επεξεργαστής και μνήμη του smartphone

Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρετε μέσα στο εύρος χρημάτων που θα διαθέσετε να πάρετε όσο τον δυνατόν καλύτερο επεξεργαστή με μεγαλύτερη μνήμη.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μνήμη παίζει μεγάλο ρόλο στην ταχύτητα ενός smartphone. Για παράδειγμα είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα 4πύρηνο smartphone με 4gb ram από ένα 8πύρηνο με 2gb ram.

Επειδή τα περισσότερα smartphone άνω των 150 ευρώ είναι 8πύρηνα προτιμήστε κάποιο που συγχρονίζει σε χαμηλότερη ταχύτητα αλλά έχει περισσότερη μνήμη.


4. Αποθηκευτικός χώρος του smartphone

Μετά τον επεξεργαστή και την μνήμη ο αποθηκευτικός χώρος είναι το αμέσως επόμενο σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξετε. Καλό θα είναι το smartphone να διαθέτει μεγάλο εσωτερικό χώρο αποθήκευσης αλλά και δυνατότητα να δέχεται και κάρτα micro sd.

Αλλιώς θα πρέπει να επιλέξετε μοντέλο με την παρακάτω σειρά:

  • Προτιμήστε smartphone με μεγάλο εσωτερικό χώρο αποθήκευσης και να δέχεται κάρτα micro sd.
  • Σε διαφορετική περίπτωση προτιμήστε smartphone που διαθέτει μεγάλη εσωτερικό χώρο αποθήκευσης κι ας μην παίρνει κάρτα μνήμης
  • Αλλιώς πάρτε smartphone που μπορεί να διαθέτει μικρό εσωτερικό χώρο αποθήκευσης και μπορεί να παίρνει κάρτα μνήμης micro sd.

Σε περίπτωση που επιλέξετε smartphone με μικρό εσωτερικό χώρο αποθήκευσης και κάρτα sd, σιγουρευτεί ότι διαθέτει έκδοση λειτουργικού που μπορεί να εγκαταστήσει εφαρμογές στην κάρτα sd.

Προσπαθήστε να επιλέξετε συσκευή που να μην έχει κάτω από 32gb εσωτερική μνήμη.


5. Λειτουργίες του smartphone

Επιλέξτε το smartphone το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σας.

  • Σιγουρευτείτε ότι είναι συμβατό με τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή
  • Εάν κάνετε μεταφορές αρχείων μέσω wifi/bt σιγουρευτείτε ότι το υποστηρίζει
  • Εάν η ασφάλεια και η κρυπτογράφηση που διαθέτει καλύπτει τις ανάγκες σας
  • Δείτε εάν οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε είναι δωρεάν ή πρέπει να πληρώνετε συνδρομή
  • Εάν έχει gps θέλει υποστήριξη από data
  • Μάθετε εάν οι εφαρμογές που σας ενδιαφέρουν υπάρχουν διαθέσιμες στο appstore ή στο playstore.
  • Τύποι αρχείων που επιτρέπει το smartphone να κατεβάσετε. Πχ το iPhone έχει περιορισμούς στο downloading συγκεκριμένων τύπων αρχείων.

 

6. Camera του smartphone

Υπάρχει μεγάλο ποσοστό χρηστών -κυρίως γυναικών- που επιλέγουν το smartphone με κριτήριο την καλή camera. Έχουν κάνει ολόκληρη ανάλυση σχετικά με το πως επιλέγουμε κινητό τηλέφωνο με camera. Μπορείτε να το διαβάσετε ->εδώ<- .

Είναι λάθος να βάζετε την camera σαν πρώτη επιλογή σε ένα smartphone. Ειδικά τώρα που όλα τα smartphone έχουν ανεβάσει τον πήχη και διαθέτουν όλα αξιόλογες κάμερες. Άλλωστε την ωραιοποίηση των φωτογραφιών την αναλαμβάνουν πλέον εφαρμογές με AI τεχνολογία που ουσιαστικά απαιτούν καλό επεξεργαστή.

 

7. Οθόνη του smartphone

Ο τύπος οθόνης στο smartphone δίνει μεγάλη αξία στο smartphone. Ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να έχει κακή κάμερα και λόγω της υψηλής ευκρίνειας της οθόνης να βλέπετε τις φωτογραφίες που τραβάει πολύ καλύτερες από ένα άλλο τηλέφωνο που έχει καλύτερη κάμερα αλλά χειρότερη οθόνη.

Οι τύποι οθονών που έχουν επικρατήσει στην αγορά πλέον είναι οι παρακάτω:

  • Super Amoled. Ακριβές οθόνες, υψηλή ευκρίνεια, έντονα χρώματα, έντονο μαύρο.
  • IPS. Πιο φτηνές, υψηλή ευκρίνεια, φυσικά χρώματα, έντονο άσπρο.

Μεγάλη βαρύτητα δίνουμε και στην ανάλυση. Οι περισσότερες οθόνες πλέον έχουν ανάλυση FullHD ενώ έχουν βγει κι οθόνες κινητών που έχουν ανάλυση 4k (βλέπε Sony Xperia 1). Καλό θα ήταν να επιλέξετε smartphone που διαθέτει τουλάχιστον Full HD ανάλυση (για να βλέπετε netflix, disney+, amazon prime κτλ)


 

Μπαταρία του smartphone

Μεγάλες οθόνες και ισχυροί επεξεργαστές απαιτούν και μεγάλες μπαταρίες. Πολύ βασικό ρόλο στην κατανάλωση της μπαταρίας παίζει και το λειτουργικό σύστημα. Συνήθως το ios κάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση από το android μιας και φορτώνει λιγότερα taskes από το android.

Μία μπαταρία 3000mAh και πάνω θεωρείται μία καλή επιλογή. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η εταιρία κατασκευής του κινητού. Π.χ ένα κινέζικο smartphone μιας εταιρίας όχι και τόσο γνωστής μπορεί να γράφει ότι η μπαταρία του είναι 6000mAh και στην πραγματικότητα να συμπεριφέρεται σαν μπαταρία των 3000mAh.


 

Εγγύηση του smartphone

Υπάρχουν εταιρίες που προσφέρουν ένα χρόνο εγγύηση καλής λειτουργίας στην Ελλάδα, ενώ με βάση ευρωπαικής οδηγίας όλες οι συσκευές τεχνολογίας πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 χρόνια εγγύηση.

Επίσης υπάρχουν smartphones τα οποία ενώ η επίσημη αντιπροσωπεία προσφέρει δύο χρόνια εγγύηση, αλλά τηλέφωνα που έχουν έρθει  από μεσάζοντα από άλλη χώρα, η αντιπροσωπεία δεν τα καλύπτει καθόλου.


 

Παρατηρήσεις και συμβουλές

  • Ο οδηγός που γράψαμε έχει σκοπό να σας βάλει σε μία σειρά τον τρόπο σκέψης για την σωστή επιλογή ενός smartphone.
  • Ο κάθε χρήστης έχει τον δικό του τρόπο σκέψης και φυσικά μπορεί να βάλει διαφορετικές προτεραιότητες από αυτές που αναφέρουμε. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τις ανάγκες μας και το τι μπορεί να μας προσφέρει ένα smartphone
  • Μην ακούτε πάντα τους πωλητές κινητών τηλεφώνων. Έχουν στόχους και προτεραιότητες να πουλήσουν τηλέφωνα που τους προωθούν οι εταιρίες – με περισσότερο κέρδος.
  • Πηγαίνετε διαβασμένοι. Κατασταλάξτε πρώτα εσείς σε 3-4 μοντέλα και ζητείστε την βοήθεια του πωλητή πάνω σε αυτά με παρονομαστή τις ανάγκες σας.
  • Μην βιάζεστε. Μπορεί να μην υπάρχει το μοντέλο που επιθυμείτε. Περιμένετε ή ψάξτε αλλού.

 

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε harware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο