Κινητό με καλή κάμερα. Πως διαλέγω

Μοιραστείτε το άρθρο

Κινητό με καλή camera

Οι περισσότεροι χρήστες διαλέγουν κινητό με βασικό κριτήριο να έχει καλή camera και να τραβάει καλές φωτογραφίες. Η παράμετρος με την οποία οι περισσότεροι χρήστες διαλέγουν ένα κινητό με καλή κάμερα είναι τα megapixel. Όσο περισσότερα megapixel έχει η camera του κινητού τηλεφώνου ή του smartphone τόσο καλύτερη camera τραβάει.  Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει.

Τι είναι τα megapixel στην camera

Όταν ένα κινητό τηλέφωνο έχει 1 megapixel camera εννοούμε ότι η φωτογραφία η οποία θα τραβήξει θα αποτελείται από ένα εκατομμύριο pixels, για την ακρίβεια (1,048,576 pixels). Pixel είναι η μικροσκοπική κουκίδα που μπορεί να διακρίνει κάποιος σε μία φωτογραφία χαμηλής ποιότητας.

Όσα περισσότερα megapixel είναι η camera τόσο καλύτερη είναι η φωτογραφία αφού αποτυπώνεται με περισσότερα εκατομμύρια pixels και κατ επέκταση με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Για το ανθρώπινο μάτι είναι αρκετά τα 10 megapixel για να απεικονίσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια σε μία εκτυπωμένη φωτογραφία. Περισσότερα από 10 megapixel συνήθως χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες που θέλουν να εκτυπώσουν μεγάλες αφίσες ή να επεξεργαστούν με λεπτομέρεια μία φωτογραφία μέσω εφαρμογών αφού τους δίνεται η δυνατότητα να ζουμάρουν και να δουν τα εκατομμύρια pixels αναλυτικότερα.

Τα megapixel από μόνα τους πλέον δεν είναι αρκετά για να χαρακτηρίσουν ένα κινητό τηλέφωνο ότι διαθέτει καλή camera μιας και τα περισσότερα smartphone διαθέτουν κάμερες άνω των 10 megapixel.

Eνδεικτικά θα αναφέρουμε ότι εάν κάποιος θέλει να εκτυπώσει μία φωτογραφία σε μέγεθος A3 σε καλή ανάλυση θα πρέπει να πολλαπλασιάσει το μέγεθος της A3, το ύψος και το πλάτος σε ίντσες Χ300.

(11.7ιντσες πλάτος x300) x (16.5ίντσες x 300)= 3,510 x 4,950 =17,374,500 δηλαδή θα πρέπει η φωτογραφία να βγει σε 17,4 megapixel ανάλυση.

 

Τι είναι το Sensor Size – Μέγεθος αισθητήρα φακού

Το μέγεθος αισθητήρα φακού είναι αυτό που ορίζει και το μέγεθος του pixel που θα φωτογραφηθεί. Μεγαλύτερο μέγεθος αισθητήρα φακού μεγαλύτερη η απεικόνιση του pixel. Φανταστείτε το pixel σαν ένα ένα ποτήρι που συλλέγει νερό. Το νερό είναι τα φωτόνια. Μεγαλύτερο pixel, μεγαλύτερο ποτήρι που κατ επέκταση συλλέγει περισσότερα φωτόνια.

Αυτό βοηθάει τον φωτογραφικό φακό του κινητού να φωτογραφήσει σε χαμηλό φωτισμό καλύτερα και με λιγότερα “σκουπίδια” στο κάθε megapixel. Με αυτόν τον τρόπο η ποιότητα της φωτογραφίας είναι καλύτερη. Σε συνδυασμό με τα megapixel είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα κινητό τηλέφωνο που έχει μεγαλύτερο μέγεθος αισθητήρα φακού με 12 megapixel κάμερα παρά με μικρότερο φακό και 20 megapixel camera.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους φακούς smartphone που υπάρχουν στην αγορά:

Samsung Galaxy S9 : 1/3.6in
Huawei P20 Pro: 1/1.7in

 

Τί ειναι το aperture – διάφραγμα φακού

Ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην camera ενός κινητού τηλεφώνου παίζει και η ταχύτητα του διαφράγματος του φωτογραφικού φακού. Ουσιαστικά είναι αυτό που επιτρέπει πόσο φως θα τραβήξει η camera για να απεικονίσει την φωτογραφία. Η μονάδα μέτρησης είναι γνωστή ως f.  f/1.4, f/2, f/2.8, /f4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, ή f/32

Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τόσο περισσότερο φως απεικονίζεται στην φωτογραφία που τραβάμε. Αυτό ενδείκνυται σε περιπτώσεις που θέλουμε να τραβήξουμε φωτογραφία σε μέρος που έχει χαμηλό φωτισμό.

 

Επεξεργαστής κινητού τηλεφώνου

Η καρδιά του smartphone δεν θα μπορούσε να είναι απών σε μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες ενός σύγχρονου smartphone. Αυτός είναι υπεύθυνος για την γρήγορη επεξεργασία την ψηφιοποίηση κι αποθήκευση του αρχείου φωτογραφίας. Είναι αυτονόητο ότι ένας καλός και γρήγορος επεξεργαστής θα είναι αυτός που θα ανταποκριθεί άμεσα σε φωτογραφίες multishot (πολλαπλές λήψεις) χωρίς να κολλήσει και να καθυστερήσει τον φακό και όλες τις λειτουργίες της κάμερας.

 

Τύπος αρχείου αποθήκευσης

Είναι πολύ σημαντικό για την φωτογραφία που αποθηκεύεται σε ψηφιακή μορφή, να γνωρίζουμε σε τι τύπο αρχείου δημιουργείται και τον βαθμό συμπίεσης που έχει. Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν την μορφή και την βασική συμπίεσης του .jpg.

Επαγγελματίες φωτογράφοι που θέλουν να τραβήξουν φωτογραφία με το κινητό τους τηλέφωνο αναζητούν smartphone που τραβούν φωτογραφίες σε .raw μορφή. Bέβαια το μέγεθος μιας raw φωτογραφίας είναι πολύ μεγαλύτερης από μίας jpg. Το επιπλέον πλεονέκτημα που έχει είναι ότι δεν συμπιέζεται στον βαθμό της .jpg και δεν έχει απώλειες χρωματικές. Δυστυχώς δεν υποστηρίζουν όλα τα smartphone λήψεις σε raw format. Παραθέτουμε μερικά τηλέφωνα που τραβούν φωτογραφίες σε μορφή .raw.

Samsung Galaxy s8
Huawei Mate 10 pro
One plus 6
Apple Iphone X
Huawei P20
Huawei Honor 10
HTC10

Παραθέτουμε δύο φωτογραφίες η αριστερή είναι σε μορφή .jpg και η δεξιά σε μορφή .raw.

 

Κινητό τηλέφωνο με καλή κάμερα θεωρείται αυτό που διαθέτει όλες τις παραπάνω παραμέτρους σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Δεν θα πρέπει ο χρήστης να εντυπωσιάζεται μόνο από την megapixel. Εάν εντοπίσετε κάποιο smartphone που τραβάει σε raw μορφή σημαίνει ότι η εταιρία έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε όλες τις παραμέτρους της φωτογραφίας και δεν φοβάται να το απεικονίσει με λεπτομέρεια που μπορεί να δείξει η το format .raw.

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο επισκευής smartphone.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο