Το καλύτερο κινητό τηλέφωνο. Το καλύτερο smartphone.

Μοιραστείτε το άρθρο

best smartphoneΗ απάντηση σε αυτή την ερώτηση έχει συνήθως υποκειμενική υπόσταση. Γενικά τα βασικότερα κριτήρια για να χαρακτηρίσουμε ένα κινητό τηλέφωνο smartphone καλό είναι (α) ο επεξεργαστής, (β) η οθόνη, (γ) η camera, (δ) το λειτουργικό (ε) η ποιότητα κατασκευής.

(α) Τα κινητά τηλέφωνα (smartphones) με τον πιο ισχυρό επεξεργαστή αυτή την στιγμή είναι:
HTC One M8 Quad-core 2.5 GHz Krait 400 (έκδοση Ασίας/Κίνας) (τετραπύρηνος επεξεργαστής στα 2.5 GHz)
LG G3 Quad-core 2.5 GHz Krait 400 (τετραπύρηνος επεξεργαστής στα 2.5 GHz)
Samsung Galaxy S5 Quad-core 2.5 GHz Krait 400 (τετραπύρηνος επεξεργαστής στα 2.5 GHz)

Samsung Galaxy S5 Octacore Quad-core 1.9 GHz Cortex-A15 και quad-core 1.3 GHz Cortex-A7 (2 τετραπύρηνους επεξεργαστές ο ένας στα 1.9 GHz κι ο άλλος στα 1.3 GHz)
Sony Z2 Quad-core 2.3 GHz Krait 400 (τετραπύρηνος επεξεργαστής στα 2.3 GHz)

Μόνος του βέβαια ο επεξεργαστής δεν μπορεί να προσφέρει την μέγιστη επεξεργαστική ισχύ σε ένα smartphone. Τα περισσότερα από αυτά έχουν επιπλέον επεξεργαστή για την επεξεργασία των γραφικών (GPU). O συνδυασμός αυτών των δύο cpu και gpu σε συνδυασμό με το λειτουργικό που φοράει ένα smartphone μπορεί να δώσει πραγματική ισχύ σε ένα smartphone. Το hardware κομμάτι του κινητού τηλέφωνου έχει άμεση σχέση με το λογισμικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα iphones έχουν μικρούς σε ισχύ επεξεργαστές άλλα το στήσιμο του λογισμικού (ios) τα βοηθάει και συμπεριφέρονται ταχύτατα σε τέτοιο βαθμό που συγκρίνονται με 4πύρηνα τηλέφωνα. Για παράδειγμα το IPhone 5s έχει Dual-core 1.3 GHz (διπύρηνο επεξεργαστή στα 1.3) αλλά σε συνδυασμό με την 4πύρηνη κάρτα GPU και το ios 7.xx το τηλέφωνο κυριολεκτικά δείχνει να πετάει.

(β) Τα κινητά τηλέφωνα (smartphones) με την καλύτερη οθόνη αυτή την στιγμή είναι:
LG G3 με ανάλυση 1440 x 2560 pixels, και με την εκπληκτική πυκνότητα 534 ppi (pixels per inch)
HTC M8 Super LCD3 με ανάλυση 1080 x 1920 pixels, και με την εκπληκτική πυκνότητα ~441 ppi (pixels per inch)
Nokia Lumia 930 με ανάλυση 1080 x 1920 pixels, και με την εκπληκτική πυκνότητα ~441 ppi (pixels per inch)
Samsung Galaxy S5 Super Amoled με ανάλυση 1080 x 1920 pixels και με την πυκνότητα ~432 ppi (pixels per inch).
Sony Z2 με ανάλυση 1080 x 1920 pixels και με πυκνότητα ~424 ppi (pixels per inch).
IPhone 5s με ανάλυση 640 x 1136 pixels, και με πυκνότητα ~326 ppi (pixels per inch).

Τα βασικότερα κριτήρια σε μια οθόνη είναι η ανάλυσή της και η πυκνότητα των pixels. Όσο πιο πολλά pixels ανά ίντσα έχει μία οθόνη τόσο καθαρότερη κι αψεγάδιασταση εμφάνιση έχουν τα γραφικά που απεικονίζει η οθόνη (παιχνίδια, videos κτλ). Όλα τα smartphones πλέον απεικονίζουν 16.000.000 χρώματα στην οθόνη (16M).Τα χρώματα δεν πρόκειται να ανέβουν στα κινητά τηλέφωνα άλλο. Άλλωστε το ανθρώπινο μάτι μπορεί να ξεχωρίσει πολύ λιγότερα από τα 16.000.000 χρώματα που όλα τα smartphones μπορούν να απεικονίσουν. Όσον αφορά το εξωτερικό διαφανές κρύσταλλο της οθόνης, οι περισσότερες εταιρίες (samsung, lg, htc, apple, nokia) έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία gorilla glass 2 ή 3 της εταιρίας corning. Η εταιρία corning πλέον προσφέρει μονοπωλιακά την τεχνολογία gorilla glass στο τζάμι της οθόνης που χαρακτηρίζεται από την απίστευτη ανθεκτικότητά της, δεν χαράζεται, αντέχει τα χτυπήματα, τις μεγάλες ή μικρές θερμοκρασίες που προκαλούν διαστολή και συστολή των μορίων.

(γ) Τα κινητά τηλέφωνα (smartphones) με την καλύτερη κάμερα είναι:
Nokia 808 Pureview 41 MP (38 MP effective, 7152 x 5368 pixels), με φακό Carl Zeiss και μέγεθος αισθητήρα 1/1.2”
Nokia 1020 41 MegaPixels (38 MP effective, 7152 x 5368 pixels), με φακό Carl Zeiss και μέγεθος αισθητήρα 1/1.5”
Sony Z2 20.7 MegaPixels, 5248 x 3936 pixels, με μέγεθος αισθητήρα 1/2.3”
Samsung S4 Zoom 16 Megapixels, 4608 ? 3456 pixels, με μέγεθος αισθητήρα 1/2.3” και 10x οπτικό zoom (24-240mm)
Sony Z1 20.7 MP, 5248 ? 3936 pixels, με αισθητήρα 1/2.3”

Συνήθως σε όλα τα tests που κάνουν στα κινητά τηλέφωνα ηλεκτρονικά περιοδικά δίνουν βαρύτητα στα megapixels. Τα megapixels έχουν να κάνουν με την ανάλυση της φωτογραφίας. Κάνεις δεν πρόκειται να τυπώσει την φωτογραφία του σε αφίσα ή poster για να την έχει. Η καθαρότητα και η ποιότητα της φωτογραφίας έχουν να κάνουν με το μέγεθος του αισθητήρα και την ποιότητα του φακού της cameras.Όσο μεγαλύτερος είναι ο αισθητήρας φακού τόσο καλύτερη φωτογραφία βγάζει. Φυσικά και υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που συμβάλλουν σε μία όμορφη φωτογραφία. O αλγόριθμος επεξεργασίας και γενικότερα το λογισμικό που θα χρησιμοποιεί από την camera του smartphone, ο φακός της cameras το flash και το πόσο καλό μάτι έχεις.

(δ) Λειτουργικό smartphones
Τρία λειτουργικά είναι αυτά που έχουν καθιερωθεί στην αγορά και τα τρία σε συνδυασμό με δυνατούς επεξεργαστές προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στα smartphones.
Android 4.4 Kit Kat. Το έχει υιοθετήσει η Samsung, η LG, η HTC, η Motorola και πολλές άλλες εταιρίες. Είναι το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα χωρίς περιορισμούς στις λειτουργίες του τηλεφώνου.
Ios 7.x. Αποκλειστικά και μόνο από την Apple. Με πολλές δυνατότητες εξίσου δυνατό αλλές με περιορισμούς στις λειτουργίες του συγκριτικά με το android. Μόνο ένα επέμβεις και του κάνεις jaibreak μπορείς να διευρύνεις τις δυνατότητες του ios και να μην έχεις κανέναν περιορισμό στις λειτουργίες του.
Windows 8.1 Λειτουργικό που το χρησιμοποιούν κυρίως τα smartphones τηλέφωνα Nokia κι έχουν εμφανιστεί κι ελάχιστα μοντέλα από άλλες εταιρίες (HTC, Samsung). Γρήγορο, σταθερό, με περιορισμούς όπως το ios και με πολύ λιγότερες εφαρμογές από τα άλλα δύο λειτουργικά (android και ios).

(ε) Ποιότητα κατασκευής
1. IPhone 4s. Κατασκευή από ατσάλι και τζάμι. Οθόνη αντιχαρακτική gorilla glass
2. IPhone 5s. Κατασκευή από αλουμίνιο. Οθόνη αντιχαρακτική gorilla glass
3. HTC One (M8). Κατασκευή από μέταλλο. Οθόνη αντιχαρακτική gorilla glass
4. Sony Z2. Κατασκευή από γυαλί και πλαστικό. Οθόνη αντιχαρακτική gorilla glass
5. Samsung Note III. Κατασκευή από πλαστικό, μέταλλο και χειροποίητο δέρμα. Οθόνη αντιχαρακτική gorilla glass

Όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν να δείξουν κάτι καλό για όλα τα γούστα. Το καλύτερο έχει να κάνει καθαρά με την υποκειμενική χρήση κι όχι με αυτά που αναφέρουν οι εταιρίες. Ακόμη και ο πιο απαιτητικός χρήστης όποιο τηλέφωνο από τις ναυαρχίδες των εταιριών κι αν είχε θα έκανε κατά 99% την δουλειά του χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα. Το πιο είναι καλύτερο το κρίνει ο χρήστης με κριτήριο τις προσωπικές του ανάγκες και αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε.

Facebook Comments
Donatos Tzovaras

Μοιραστείτε το άρθρο