Αναβάθμιση υπολογιστή. Τι πρέπει να γνωρίζω

Μοιραστείτε το άρθρο

Αναβάθμιση υπολογιστή

Με το πέρασμα των χρόνων οι υπολογιστές χρειάζονται αναβάθμιση έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των προγραμμάτων αλλά και του χρη΄στυη. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και τις ανάγκες που έχουμε μπορούμε να αναβαθμίσουμε τμήματα του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τα τμήματα που μπορούμε να αναβαθμίσουμε στον υπολογιστή έτσι ώστε να του αυξήσουμε τις επιδόσεις του είναι τα παρακάτω

 • Αναβάθμιση του επεξεργαστή CPU
 • Αντικατάσταση της κάρτας γραφικών GPU με κάποια καλύτερη ή προσθήκη επιπλέον κάρτας γραφικών
 • Μετατροπή του σκληρού δίσκου σε SSD ή NVMe εφόσον υποστηρίζεται
 • Μεγαλύτερη μνήμη RAM στον υπολογιστή

 

Αναβάθμιση επεξεργαστή CPU

Μία μητρική πλακέτα ενός υπολογιστή χαρακτηρίζεται από το socket το οποίο φοράει. Αυτό σημαίνει ότι είναι συμβατός με μία μεγάλη ποικιλία επεξεργαστών οι οποίοι είναι συμβατοί με αυτό το socket. Για παράδειγμα μπορεί να έχετε μία μητρική πλακέτα που διαθέτει socket 1151. Επεξεργαστές που μπορούν να τοποθετηθούν σε socket 1151  υπάρχουν πάνω από 100.

Έτσι ένας υπολογιστής με socket 1151 μπορεί να διαθέτει έναν επεξεργαστή Intel Pentium G4500 και με αναβάθμιση του επεξεργαστή ο υπολογιστής να γίνει i9-9900. Η επιδόσεις του i9-9900 είναι 600% πιο δυνατές από το G4500.

Η αναβάθμιση αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από το motherboard το chipset που διαθέτει και το bios. Το 9Volto μπορεί να αναλάβει την ανάλυση του motherboard σας και να σας ενημερώσει ποιον επεξεργαστή μπορεί να φορέσει στην μέγιστη αναβάθμισή του.

 

Αναβάθμιση κάρτα γραφικών GPU

Η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών (GPU) σε έναν υπολογιστή απαιτείται μόνο όταν αυτός χρησιμοποιείται σε gaming ή με προγραμμάτα επεξεργασίας εικόνας και κυρίως video. Εάν ο χρήστης χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για σερφάρισμα στο internet ή άλλες εργασίες γραφείου η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών δεν θα επιφέρει μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις του υπολογιστή.

Η κάρτα γραφικών είναι ένα περιφερειακό που χρησιμοποιείται κυρίως σε εφαρμογές, παιχνίδια και προγράμματα που έχουν μεγάλες απαιτήσεις στα γραφικά (επεξεργασία κι απεικόνιση).

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται κάποια από τα παραπάνω σαν κύριες λειτουργίες του υπολογιστή τότε είναι πρωτεύον ζήτημα, να γίνει η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών GPU και δευτερεύον ζήτημα η αναβάθμιση του επεξεργαστή.

Αναβάθμιση σκληρού σε SSD ή NVMe

Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά ->εδώ<- για το τι είναι SSD και ποια τα πλεονεκτήματά του. Έαν θέλουμε να δώσουμε ταχύτητα στον υπολογιστή μας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναβαθμίσουμε τον σκληρό μας δίσκο σε SSD (εάν δεν διαθέτει).

Όσο παλιός κι αν είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που διαθέτουμε, η αναβάθμιση ενός σκληρού δίσκου σε SSD θα μας δώσει από 6 φορές και πάνω περισσότερη ταχύτητα στις λειτουργίες του συστήματος. Η αναβάθμιση του σκληρού σε SSD είναι το πρώτο στάδιο αναβάθμισης που θα πρέπει να κάνει κάποιος στον υπολογιστή του εάν τον χρησιμοποιεί για οποιαδήποτε άλλη δουλειά εκτός από gaming και επεξεργασία video και εικόνας.

Αναβάθμιση μνήμης RAM

Για το τι είναι η μνήμη RAM και τον τρόπο με το οποιό λειτουργεί μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ->εδώ<-. Η αναβάθμιση της μνήμης RAM είναι απαραίτητη εάν χρησιμοποιούμε βαριές εφαρμογές που απαιτούν μεγάλη μνήμη. Πρόγραμματα γραφιστικά κι αρχιτεκτονικά απαιτούν αρκετή μνήμη έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν οι εφαρμογές πιο σταθερά.

Δεν είναι μόνο θέμα ταχύτητας η μνήμη σε έναν υπολογιστή. Έχει να κάνει και με την σταθερότητα του συστήματος. Συνήθως ένας μικρός επεξεργαστής ή ένας απλός συμβατικός δίσκος θα καθυστηρήσει αρκετά το σύστημα στο να λειτουργεί σωστά. Η μικρή μνήμη όμως μπορεί να κάνει το σύστημα ασταθές, να εμφανίζει μπλε οθόνες ή θα αδυνατεί να εκτελέσει ένα πρόγραμμα ή μία εφαρμογή.

 

Με ποια σειρά κάνουμε την αναβάθμιση των συστημάτων

Το 9Volto εφόσον αναλύσει τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε και τις ανάγκες που έχετε, κάνει μία σειρά από benchmark test και σας ενημέρωνει σχετικά με ποια περιφερειακά του υπολογιστή πρέπει να αναβαθμιστούν άμεσα και ποια σε δεύτερο χρόνο.

Γενικά αναφέρουμε τον παρακάτω γρήγορο οδηγό για να έχετε μία εικόνα για το τι χρειάζεστε.

 • Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις η αναβάθμιση ενός συμβατικού σκληρού σε SSD είναι άμεση και θα δώσει μεγάλες επιδόσεις στον υπολογιστή.
 • Εάν έχετε SSD και ο υπολογιστής πάει αργά στις κύριες λειτουργίες (σερφάρισμα, επεξεργασία κειμένου κτλ) του τότε θα χρειαστεί αναβάθμιση του επεξεργαστή CPU.
 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε σχεδιαστικό ή γραφιστικό πρόγραμμα ή παίζετε παιχνίδια και δεν διαθέτετε καλή κάρτα γραφικών, η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών είναι απαραίτητη. Συνδυάζεται σχεδόν πάντα με σκληρό δίσκο SSD εάν δεν διαθέτει το σύστημά σας ή αύξηση της μνήμης RAM.

Γενικά σε ένα απλό συμβατικό σύστημα η σειρά προτεραιότητας για να κάνετε σταδιακή αναβάθμιση του συστήματος είναι:

 1. Αναβάθμιση SSD ή NVMe αποθηκευτικού μέσου
 2. Αύξηση της μνήμης RAM
 3. Αντικατάσταση του επεξεργαστή CPU με κάποιο καλύτερο
 4. Αναβάθμιση της κάρτας γραφικών GPU

Ανάκτηση δεδομένων από Samsung κινητά που δεν ανοίγουν ή κολλάνε

Αναβάθμιση υπολογιστή και 9Volto

Το 9Volto διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία, ssd, καρτών γραφικών, επεξεργαστών και μνημών από τις πιο γνωστές μάρκες της αγοράς. Αναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία εγκατάστασης των νέων περιφερειακών στον υπολογιστή σας με εγγύηση καλής λειτουργίας και ότι τα δεδομένα σας δεν πρόκειται να χαθούν.

Σε περίπτωση αναβάθμισης του σκληρού δίσκου σε SSD ή NVMe αναλαμβάνουμε με 100% επιτυχία την κλωνοποίηση του παλιού σας σκληρού έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα αρχείο κατά την μετάβαση στον νέο τύπο δίσκο που θα εγκαταστήσουμε. Μπορούμε να αναλάβουμε την ανάβαθμιση.

 • Επεξεργαστές Intel κι AMD
 • Μνήμες Samsung, Crusial, Corsair, Kingston
 • SSD και NVMe, Samsung, Crusial, Kingston, Western Digital
 • Κάρτες γραφικών Nvidia και AMD

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο