20 Χρόνια 9Volto!

Μοιραστείτε το άρθρο

Πριν 20 χρόνια ξεκίνησαν όλα. Τρία αδέρφια με ψηφιακά όνειρα δημιούργησαν το πρώτο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας που προσέγγισε τα κινητά από διαφορετικό πρίσμα.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1998 ο Δονάτος, ο Παναγιώτης κι ο Γιώργος άνοιξαν το 1ο 9Volto. Μέχρι τότε η προσέγγιση της επισκευής ενός κινητού τηλεφώνου γίνονταν μόνο σε μηχανικό επίπεδο.

Στις αρχές του 1999 φτιάξαμε τα πρώτα καλώδια rs232 τα οποία μας έδιναν την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με το κινητό τηλέφωνο και να δούμε τι διεργασίες κάνει ένα flash chip μέσα στο κινητό.

Και τότε ξεκίνησαν όλα…

-Το 2000 αρχίσαμε τις μετατροπές κινητών τηλεφώνων μέσω λογισμικού σε μοντέλα που ήταν καλύτερα, αλλαγή φωτισμού οθόνης και πλήκτρων, προσθήκη δόνησης σε μοντέλα που δεν είχαν, overclocking του κινητού τηλεφώνου να γίνεται πιο γρήγορο, αλλαγή ανάλυσης στα κινητά, αλλαγή μενού, αλλαγή γραφικών, custom rom 9volto, decustomize κινητών, ξεκλειδώματα δικτύων και ασφαλείας, ήταν μερικές από τις απεριόριστες δυνατότητες που μας πρόσφερε η ανάλυση του λογισμικού των κινητών τηλεφώνων.

Και μετά σταματήσαμε να βάζουμε όρια.

-Σπάσμενα τηλέφωνα, καμένα, κατεστραμμένα, βρεγμένα μην τα πετάτε..κάνουμε και θαύματα.. Το σλόγκαν που το 2001 μέσω του unwired/myphone και του insomnia έμαθαν στην Ελλάδα ότι κάποιο κατάστημα φτιάχνει τα αδύνατα. Τότε ήταν που κόψαμε ένα τηλέφωνο στην μέση και μέ 45 καλώδια ενώσαμε το ένα μέρος με το άλλο και το τηλέφωνο λειτουργούσε κανονικά..απλά το ένα μέρος ήταν ένα μέτρο μακριά από το άλλο.

-Το 2002 ήρθε το δεύτερο κατάστημα κι αυτό στον Πειραιά. Ο κόσμος αναζητούσε την ενημέρωση, ξεκίνησε η επανάσταση του internet και το 9Volto έφτιαξε το gsmforum.gr μαζί με ένα επιτελείο συνεργατών. Ήταν η πρώτη κοινότητα που ασχολιόταν τόσο εξειδικευμένα με βλάβες και μετατροπές κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα με πάνω από 15.000 εγγεγραμμένα μελή.

-Το 2003 φτάσαμε να έχουμε πάνω από 100 συνεργαζόμενα καταστήματα στην Ελλάδα και καθημερινά να έρχονται δεκάδες τηλέφωνα για επισκευή. Τότε ξεκινήσαμε και τμήμα που αναζητούσε λύσεις σε επισκευαστικά προβλήματα που κανείς στον κόσμο δεν είχε επισκευάσει. Τις λύσεις τις ανταλλάζαμε με Γερμανούς και Κινέζους που είχαν εντοπίσει κι αυτοί λύσεις σε προβλήματα που δεν είχαμε βρει εμείς.

-Το 2004 φτιάξαμε το doctormobile. Το πρώτο ελληνικό μηχάνημα επισκευής λογισμικού κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα με πάνω από 250 καλώδια. Όλη η τεχνογνωσία του 9volto σε ένα μηχάνημα..και τα καταστήματα το ήξεραν. Μπορούσε να επέμβει σε όλα τα επίπεδα λογισμικού, αλλαγή γλώσσας, ξεκλειδώματα, ξεκλείδωμα καρτών μνήμης χωρίς να χαθούν τα δεδομένα, ήταν πρωτόγνωρες υπηρεσίες για εκείνη την εποχή. Τότε ανοίξαμε και το gsmhacking.gr, ένα website/ftp server με πάνω από 14000 αρχεία αναβαθμίσεων για το doctormobile.

-Το 2005 γίναμε αντιπρόσωποι στην Ελλάδα και Κύπρο της Aoyue, του griffinbox, του cruiser, του redbox, του Ufs και αρκετών άλλων εταιριών που κατασκεύαζαν μηχανήματα αναβαθμίσεων και εξοπλισμό ηλεκτρονικού εργαστηρίου.

-Το 2006 ξεκινήσαμε τις μετατροπές λογισμικού και μεταφράσεις σε τηλέφωνα τα οποία δεν είχαν επίσημα ελληνικά. Είχαμε βρει τρόπο να διαβάζουμε το λογισμικό σε μοντέλα που δεν είχαν έρθει στην ελληνική αγορά, να μεταφράζουμε όλες τις λέξεις του λογισμικού και να το ξαναπερνάμε στο κινητό.

-Το 2007 ήταν η χρόνια του 9Volto. Εισάγαμε πρώτοι το iphone 2g. Το καλύτερο τηλέφωνο στον κόσμο το φέραμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το κάναμε όμως καλύτερο. Δεν είχε ελληνικά και ήταν κλειδωμένο. Μεταφράσαμε όλο το λογισμικό, τα ξεκλειδώσαμε και τα κάναμε πλήρως λειτουργικά για τα ελληνικά δίκτυα. Πάνω από 2000 πλήρως εξελληνισμένα διανεμήθηκαν στην ελληνική αγορά.

-Το 2008 τα περισσότερα επισκευαστικά κέντρα, αλυσίδες κινητής και υπολογιστών που έκαναν service και πολλές αντιπροσωπείες, είχαν επισκευαστικό εξοπλισμό που είχαν προμηθευτεί από το 9Volto ακόμη και εξουσιοδοτημένα.

-Το 2009 ξεκινήσαμε την εισαγωγή δικών μας αξεσουάρ αποκλειστικά από Γερμανία με πιστοποιητικά CE και Rohs, την εποχή που κινέζικα ανταλλακτικά αγνώστης ποιότητας και προέλευσης υλικών είχαν αρχίσει να κατακλύζουν την ελληνική αγορά.

-Το 2010 συνεχίσαμε τις εισαγωγές και στον τομέα των ανταλλακτικών των κινητών τηλέφωνων. Πάνω από 10000 ετοιμοπαράδοτα ανταλλακτικά υπάρχουν στην αποθήκη 200 τμ του 9Volto. Το πρώτο ipad στον κόσμο εμφανίστηκε στις 3 Απριλίου και μετά από  περίπου δύο μήνες το φέραμε πρώτοι στην Ελλάδα για δειγματισμό και για να το κάνουμε βίδες για ανάλυση του hardware και του software.

-To 2011 ξεκινήσαμε επίσημα και τις επισκευές υπολογιστών, laptop σε επίπεδο επισκευής μητρικής, αναβαθμίσεων νεκρών bios μέσω flash programmer και καρτών γραφικών. Για πρώτη φορά ξεκινήσαμε και τις επισκευές σε ipad αφού καταφέραμε να εισάγουμε τα πρώτα ανταλλακτικά για ipad. Μέχρι τότε όσα ipad είχαν έρθει στην Ελλάδα μέσω εταιριών κινητής τηλεφωνίας, τα επίσημα επισκευαστικά service τα έστελναν για επισκευή στο εξωτερικό.

-Το 2012 το 9Volto ήταν το πρώτο κατάστημα που σε τηλέφωνα Samsung μπορούσε να ξεχωρίσει το touch από την οθόνη και να αλλάξει μόνο αυτό, τότε που όλοι αντικαθιστούσαν οθόνη και touch μαζί. Η τεχνική της αποκόλλησης και της κόλλησης απαιτούσε ειδικό εξοπλισμό και ιδιαίτερη τεχνική.

-Το 2013 ασχοληθήκαμε εντατικά με τις τεχνικές recovery κι επαναφορά δεδομένων σε κατεστραμμένους σκληρούς δίσκους, ssd, κατεστραμμένες κάρτες micro-sd, και storage chips των smartphones.

-To 2014 ξεκινήσαμε την μελέτη και την ανάλυση spy εφαρμογών και ειδικών κατασκευών για spy phones καθώς επίσης κι antispy λύσεων.

-Το 2015 φτάσαμε τα 200 συνεργαζόμενα καταστήματα, ενώ για πρώτη φορά ξεκινήσαμε τις επισκευές στους χώρους εταιριών. Μέχρι τότε όλες οι χαλασμένες συσκευές έπρεπε να έρθουν στα καταστήματά μας για επισκευή.

-Το 2016 αρχίσαμε τις μετατροπές σε τηλέφωνα από μονόκαρτα δίκαρτα με λογισμική επέμβαση. Όσα τηλέφωνα έβγαιναν σε μόνοκαρτη και δίκαρτη έκδοση καταφέραμε σε πάνω από 70 μοντέλα να τα μετατρέπουμε μέσω λογισμικού τα μονόκαρτα σε δίκαρτα.

-Το 2017 φτάσαμε τις 400.000 επισκευές κινητών τηλέφωνων, smartphone και tablet από την ίδρυση του 9Volto. Στις νέες προκλήσεις που παρουσιάστηκαν στον τομέα του λογισμικού δημιουργήσαμε την μοναδική υπηρεσία 9volto grid το οποίο μας επέτρεπε να συνδεθούμε κατευθείαν στον κινητό του πελάτη το οποίο το έχει συνδεμένο στον υπολογιστή του και να του διορθώσουμε προβλήματα λογισμικού.

-Το 2018 ήταν η χρονιά των Xiaomi και των Samsung. Επιδιορθώνουμε Xiaomi που έχουν εισαχθεί από Κίνα και μόλις δεχτούν ευρωπαική rom καταστρέφονται, την ίδια ώρα που η αντιπροσωπεία δεν τα αναλαμβάνει καθόλου λόγω παραεισαγωγής. Ήταν και η πρώτη χρονιά που ξεκινήσαμε να μετατρέπουμε Samsung από μονόκαρτα δίκαρτα και μέσω λογισμικού αλλά και μέσω hardware επέμβασεως.

Όλο αυτό το διάστημα τίποτε δεν ήταν ρόδινο. Ατελείωτες ώρες και ξενύχτια αλλά η αγάπη μας γι αυτό που κάνουμε μας έδινε δύναμη να συνεχίσουμε. Το κέρδος ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητές μας. Τα περισσότερα από αυτά που κάναμε δεν άξιζαν τον κόπο και τον χρόνο με την απόδοση που είχαν. Απλά η αγάπη γι αυτό που κάνεις, η επιβράβευση της δουλειάς σου από την ικανοποίηση του πελάτη και οι προκλήσεις των δυνατοτήτων μας σαν επαγγελματίες, ήταν για μας πάντα η πραγματική ανταμοιβή.

Αυτό που θα θυμόμαστε πάντα ήταν οι αγωγές και τα εξώδικα που έκαναν στο 9Volto στα οποία σε όλα καταφέραμε να βγούμε νικητές.

Από την Apple στην Καλιφόρνια γιατί παραποιούσαμε τα προϊόντα της με το iglow που είχαμε δημιουργήσει, από την Εθνική Επιτροπή Τηλ/νιών & Ταχ/μείων (ΕΕΤΤ) για τα signal jammers κι από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου για το iphone. Ενοχλήσαμε πολλούς και ισχυρούς, και ήθελαν να μας βάλουν περιορισμούς. Φυσικά ποτέ δεν μπήκαν περιορισμοί στις επισκευαστικές μας δραστηριότητες καθώς δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία νομική παρατυπία.

Από τις καλύτερες στιγμές που ζήσαμε ήταν όταν δύο πολύ γνωστές αντιπροσωπείες κινητών τηλεφώνων μας ζήτησαν να τους ξεκλειδώσουμε τα τηλέφωνά κάποιων πελατών της εταιρίας που αντιπροσώπευαν στο τομέα του service, γιατί οι τεχνικοί τους δεν μπορούσαν. Τους δώσαμε κι επιλογές. Πως ήθελαν να τα ξεκλειδώσουμε, μόνιμα, ημιμόνιμα, προσωρινά, κάτι σαν τα νύχια.

Η ανάκτηση δεδομένων από κλειδωμένα τηλέφωνα μας έφερε σε επαφή με πολλές ανθρώπινες τραγωδίες. Άνθρωποι που έφυγαν από την ζωή ξαφνικά και οι οικείοι τους αναζητούσαν φωτογραφίες, τηλέφωνα, κωδικούς και κανείς δεν μπορούσε να τους βοηθήσει. Πρέπει να ήταν πάνω από 50 περιστατικά. Πληρωθήκαμε με χαμόγελα. Και σε όσους δεν το καταφέραμε πονέσαμε μαζί τους.

400.000 τηλέφωνα πέρασαν από το 9Volto μαζί με πολλούς πολιτικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, επαγγελματίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κρατικοί και δημόσιοι φορείς. Βοηθήσαμε ανθρώπους να εξιχνιάσουν υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας, κλοπές, πιθανά κακουργήματα, όλα με την απόλυτη εχεμύθεια που μας χαρακτηρίζει. Ότι έχει σχέση με spy phones και τεχνικές antispy είμασταν εκεί.

Παρόλο το μικρό μέγεθος του 9Volto,  η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι μεγάλη. Δωρεές χρηματικές και υλικές σε σχολεία, σε εκκλησίες, σε απόρους, σε ιδρύματα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Το αναφέρουμε απλά κι επιγραμματικά λόγω των 20 χρόνων που κλείνουμε.

Τι είναι το 9Volto;

Eίναι ένα σύνολο ιδεών στον τομέα της τεχνολογίας που γίνονται πράξη. Tο technology manipulation στα κινητά, στα tablet και τους υπολογιστές. Τεχνογνωσία, εμπειρία, συνεχής εκμάθηση κι έρευνα από τα ίδια άτομα. Και καθημερινά την προσφέρουμε απλόχερα και κυρίως χωρίς υπερτιμολογημένη μονοπωλιακή κατάχρηση.

Χωρίς την δική σας στήριξη το 9Volto δεν θα υπήρχε ποτέ. Δεν έχουμε πελάτες αλλά μόνο φίλους. Δεν έχουμε ανταγωνιστές αλλά μόνο συναδέλφους. Έτσι φτάσαμε στο 2018 εν καιρώ κρίσης να έχουμε τα χέρια ανοιχτά και την αγκαλιά έτοιμη για όλους. Στις νέες προκλήσεις το 9Volto είναι μαζί σου!

||Δονάτος::Παναγιώτης::Γιώργος||

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο