Τι είναι o SSD δίσκος
Τι είναι ο SSD δίσκος
SSD (Solid-State Drive) είναι ένα νέο είδος αποθηκευτικού μέσου το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η κύρια διαφορά του με έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο είναι ότι διαθέτει flash chips αποθήκευσης κι όχι μηχανικούς μαγνητικούς δίσκους.
Αυτή η διαφορά δίνει σημαντικό πλεονέκτημα του SSD έναντι του σκληρού δίσκου την ταχύτητα ανάγνωσης κι εγγραφής.
Τι ταχύτητα πιάνει ένας SSD δίσκος
Οι ταχύτητες εγγραφής κι ανάγνωσης ενός SSD δίσκου ποικίλουν αλλά είναι κατά πολύ πολύ μεγαλύτερες από του συμβατικού μηχανικού σκληρού δίσκου. Για παράδειγμα ο γνωστός SSD Samsung Evo 860 που θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους SSD έχει:
- Ταχύτητα ανάγνωσης 550 ΜΒ/second
- Ταχύτητα εγγραφής 520 MB/second
Γενικά οι ταχύτητες σχεδόν όλων των SSD κυμαίνονται γύρω στα 500ΜΒ/second η ανάγνωση δεδομένων και στα 450 ΜΒ/second η εγγραφή.
Η ταχύτητα φυσικά θεωρείται διαστημική αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας συμβατικός σκληρός δίσκος έχει ταχύτητα εγγραφής κι ανάγνωσης από 80-160 MB/second. Κι αναφερόμαστε στους καλούς συμβατικούς σκληρούς δίσκους HDD που έχουν 7200 στροφές ανα λεπτό.
Διάρκεια ζωής ενός SSD δίσκου
Οι περισσότεροι κατασκευαστές SSD δίσκων δίνουν από 3 έως 5 έτη εγγύησης. Η διάρκεια ζωής ενός SSD δίσκου εξαρτάται από τις εγγραφές και τις αναγνώσεις που θα κάνει κάποιος πάνω στα flash chips. Ακόμη κι όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή δίχως να αποθηκεύουμε κάτι, το σύστημα κάνει εγγραφές και διαγραφές στον SSD.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μέρα με την μέρα και ανάλογα την ώρα χρήσης να φθείρεται ο SSD. Η διάρκεια ζωής ενός SSD είναι περίπου από 3.000 έως 100.000 εγγραφές της χωρητικότητάς του. Δηλαδή ένας SSD 240GB θα σας κρατήσει ανάλογα με το πόσες φορές θα εγγραφεί ή θα διαβαστούν τα 240GB (από 3.000 έως 100.000 φορές).
Υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην διάρκεια ζωής ενός SSD. Ενώ σε έναν χρήστη μπορεί να κρατήσει 3-4 χρόνια, σε έναν άλλο μπορεί να κρατήσει 10 χρόνια.
Αντιθέτως η διάρκεια ζωής ενός συμβατικού δίσκο HDD είναι στην πλειοψηφία τους κατά μέσο όρο στα 10 χρόνια.
Συντήρηση SSD δίσκου
Και ο SSD δίσκος θέλει την συντήρησή του. Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά για να του δώσετε διάρκεια ζωής. Ουσιαστικά πρέπει να ενεργοποιήσετε μία λειτουργία στα windows και να μην κάνετε μία άλλη.
Defragment
ΔΕΝ κάνουμε ποτέ Defragment σε υπολογιστές ή laptops πο διαθέτουν SSD δίσκους. Αυτή η διαδικασία θα καταπονήσει τον SSD και θα τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή του.
Το Defragment είναι φτιαγμένο μόνο για συμβατικούς σκληρούς δίσκους HDD.
Trim
Η Trim είναι μία εντολή του λειτουργικού συστήματος η οποία βοηθάει τον SSD να διαχειρίζεται τα δεδομένα τα οποία πρέπει να διαγραφούν ή να μεταφερθούν σε temporary φάκελο. Ουσιαστικά η Trim δεν επιτρέπει να διαγραφεί όλο το block με δεδομένα αλλά μόνο αυτά που πρέπει. Έτσι όταν είναι να ξαναχρησιμοποιήσει το block αυτό θα καλέσει τα νέα δεδομένα που χρειάζεται μα αυτά που έχει αφήσει και δεν χρειάζεται να τα ξαναφορτώσει όλα από την αρχή.
Για να ενεργοποιήσετε το Trim στα windows κάντε τα παρακάτω:
- Πληκτρολογήστε την εντολή CMD στην μπάρα αναζήτησης.
- Μόλις βρείτε την Γραμμή εντολών πατήστε δεξί κλικ και πατήστε “εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”
- Μόλις ανοίξει η γραμμή εντολών πληκτρολογείστε fsutil behavior query disabledeletenotify
Εάν σας εμφανίσει το παρακάτω μήνυμα:
NTFS DisableDeleteNotify = 0 (Disabled)
ReFS DisableDeleteNotify = 0 (Disabled)
τότε το Trim είναι ενεργοποιημένο
Σε περίπτωση που εμφανίσει τιμή 1 τότε το Trim είναι απενεργοποιημένο. Για να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το Trim θα πρέπει να γράψετε τις παρακάτω εντολές:
- Ενεργοποίηση Trim: fsutil behavior set disabledeletenotify 0
- Απενεργοποίηση Trim: fsutil behavior set disabledeletenotify 1
Πλεονεκτήματα ενός SSD δίσκου
Τα πλεονεκτήματα που έχει ένας SSD δίσκος συγκριτικά με έναν συμβατικό HDD σκληρό δίσκο είναι τα παρακάτω:
Ταχύτητα
Ο SSD δίσκος στην μεταφορά δεδομένων είναι από 6 έως 10 φορές πιο γρήγορος από έναν συμβατικό δίσκο HDD. Η πρόσβαση όμως στο αρχείο είναι περίπου 100 φορές πιο γρήγορη από έναν συμβατικό δίσκο HDD. O SSD έχει πρόσβαση από 35 έως 100 microseconds ενώ ο HDD έχει πρόσβαση 5.000 με 10.000 microseconds.
Κατασκευή
Η κατασκευή ενός SSD έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από αυτή ενός HDD. Δεν διαθέτει μαγνητικά υλικά που μπορεί να επηρεαστούν από μαγνητικά πεδία. Είναι πάρα πολύ ελαφρύς που του δίνει μεγαλύτερο πλεονέκτημα στα laptops συγκριτικά με τον HDD.
Θόρυβος
Ο SSD δεν έχει δίσκους και κεφαλές αλλά μόνο flash chips. Αυτό του δίνει το πλεονέκτημα να είναι αθόρυβος στις λειτουργίες τους συγκριτικά με έναν συμβατικό δίσκο HDD.
Κατανάλωση
Ο SSD καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από έναν HDD δίσκο. Αυτό του δίνει πλεονέκτημα ειδικά σε φορητούς υπολογιστές laptops, notebooks, netbooks κτλ. μιας και τα βοηθάει να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία με την χρήση μπαταρίας.
Αναβάθμιση σκληρού HDD σε SSD από το 9Volto
Κάθε χρόνο αναβαθμίζουμε εκατοντάδες μηχανήματα laptops, servers και απλούς υπολογιστές που έχουν απλούς συμβατικούς δίσκους σε SSD.
Τι κάνει το 9Volto πριν την αναβάθμιση του υπολογιστή σας από HDD σε SSD
Πριν προβούμε στην αναβάθμιση του υπολογιστή, laptop ή server σε SSD κάνουμε κάποιες αναλύσεις πάνω στο μηχάνημά σας για να σιγουρευτούμε ότι θα έχετε το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Αναλύουμε το hardware του υπολογιστή ή laptop για να βεβαιωθούμε ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην υψηλή ταχύτητα εγγραφής κι ανάγνωσης του SSD.
- Με βάση τα δεδομένα που έχετε αποθηκευμένα και το hardware του υπολογιστή ή laptop σας προτείνουμε κάποια μοντέλα ssd που θα είναι συμβατοί.
- Μεταφέρουμε από τον συμβατικό σκληρό δίσκο όλα τα δεδομένα σας δίχως να χάσετε κανένα αρχείο, πρόγραμμα ή ακόμη και τα bookmark του browser σας
Η διαδικασία γίνεται σε όποιο από τα δύο καταστήματά μας έρθετε και υπάρχει μεγάλη ποικιλία και διαθεσιμότητα σε SSD δίσκους.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Τύποι επεξεργαστών για υπολογιστές - 5 Σεπτεμβρίου 2024
- Τύποι καλωδίων δικτύου χαρακτηριστικά και ταχύτητα - 26 Αυγούστου 2024
- Τι είναι ο κβαντικός υπολογιστής Quantum - 26 Αυγούστου 2024