Γιατί δεν έχει ήχο το κινητό

Μοιραστείτε το άρθρο

Γιατί δεν έχει ήχο το κινητό

Μία από τις συχνές βλάβες που μπορεί να προκληθεί στο κινητό σας τηλέφωνο και ειδικά στο smartphone είναι το πρόβλημα στο ηχείο της συσκευής.

Ο ήχος κλήσης όταν σας παίρνουν τηλέφωνο βγαίνει από ένα εξάρτημα που ονομάζεται buzzer (ηχείο). Εάν χτυπάει το κινητό τηλέφωνο και δεν ακούτε τον ήχο κλήσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το πρόβλημα επίκειται στο μηχανικό μέρος της συσκευής.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που σε ένα κινητό τηλέφωνο ή smartphone μπορεί να μην ακούγεται ο ήχος κλήσης πριν βγάλουμε το τελικό πόρισμα ότι φταίει το ηχείο. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε όλες τις περιπτώσεις.

 

Λειτουργίες του ηχείου ενός smartphone

Το ηχείο δεν χρησιμοποιείται μόνο για να ακούμε τον ήχο κλήσης όταν μας καλούν. Το ηχείο χρησιμοποιείται και για τις παρακάτω διεργασίες:

  • Ακούμε τον ήχο στα βίντεο
  • Όταν βάζουμε ανοιχτή ακρόαση έναν συνομιλητή
  • Ακούμε τις ηχογραφήσεις μας
  • Ράδιοφώνο σε ανοιχτή ακρόαση
  • Σε οποιαδήποτε μορφή βίντεοκλήσης (messenger, viber, instagram, what’s up κτλ)
  • Εφαρμογές πλοήγησης
  • Εφαρμογές AI Siri των iPhone Google Assistant για τα android κτλ

Δεν έχει ήχο το κινητό που οφείλεται

Όταν ένα κινητό τηλέφωνο δεν έχει ήχο, συνήθως το καταλαβαίνουμε από το γεγονός ότι δεν ακούμε τον ήχο κλήσης της συσκευής.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε με απλά βήματα εάν το πρόβλημα είναι τεχνικό και οφείλεται στο ηχείο ή σε κάποιον άλλο λόγο.

Οι λόγοι που μπορεί ένα κινητό τηλέφωνο να μην έχει ήχο στο ηχείο του είναι οι παρακάτω:

Ενεργοποιημένο το αθόρυβο προφίλ

Ελέγξτε εάν έχετε το προφίλ σας είναι ενεργοποιημένο στο αθόρυβο. Εάν η συσκευή σας έχει διακόπτη κοιτάξτε εάν λειτουργεί και απανεργοποιείται ή ενεργοποιείται η επιλογή αθόρυβο ή έχει κολλήσει.

Σε περίπτωση που δεν έχετε διακόπτη ελέγξτε εάν το προφιλ που επιλέγετε για να έχετε, έχει δηλωμένο ήχο κλήσης ή όχι.

Ελέγξτε επίσης εάν όταν δηλώνετε άλλο προφιλ , ενεργοποιείται ή κολλάει στην αρχική του επιλογή και δεν αλλάζει προφιλ.

Κόλλημα του λειτουργικού

Έχουμε παρατηρήσει στο επισκευαστικό κέντρο του 9Volto ότι πάρα πολλά κινέζικα τηλέφωνα (κυρίως Huawei) σταματούν να παίζουν ήχο κλήσης, ενώ το προφιλ τους δεν είναι αθόρυβο κι έχει δηλωμένο κάποιο ήχο κλήσης.

Το πρόβλημα αυτό σε κάποια κινέζικα τηλέφωνα όπως τα Ulefone, Cubot, ZTE, κτλ διορθώνεται με απλή επανεκκίνηση.

Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις για να επιδιορθωθεί το πρόβλημα χρειάζεται να γίνει στο τηλέφωνο αναβάθμιση ή να κάνετε εργοστασιακές ρυθμίσεις στην συσκευή.

Για να σιγουρέψετε ότι το πρόβλημα επίκειται στο λογισμικό, θα πρέπει να δείτε εάν το ηχείο σας εκτός από τον ήχο κλήσης λειτουργεί κανονικά.

Δοκιμάστε να μπείτε στο youtube και να ακούσετε ένα τραγούδι, ή να κάνετε βιντεοκλήση για να δείτε εάν ακούγεται από το ηχείο ο συνομιλητής σας.

 Μπουκωμένο ακουστικό

Η σκόνη, η υγρασία και τα ρινίσματα μετάλλων είναι μερικά από τα υλικά που μπορούν να μπουκώσουν το ακουστικό και να μην ακούγεται καθόλου ή να ακούγεται πολύ χαμηλά.

Ελέγξτε εάν από το σημείο που βγαίνει ο ήχος, οι τρύπες δεν είναι βουλωμένες.

Εφαρμογές που μπλοκάρουν τον ήχο

Ελέγξτε αν πρόσφατα βάλατε κάποια εφαρμογή που ελέγχει το σύστημα του λειτουργικού. Κάποιο antivirus, κάποιο turbo booster, ή battery booster. Ότι έχει σχέση με ασφάλεια ή διαχείριση μπαταρίας ή συστήματος μπορεί να μπλοκάρει το ηχείο κυρίως όταν έχετε εισερχόμενες κλήσεις.

Πτώση κινητού

Σε πτώση του κινητού τηλεφώνου ενδέχεται το ηχείο να ξεκολλήσει, να μετακινηθεί ή να καταστραφεί ολοσχερώς.

Δοκιμάστε στο σημείο που βρίσκεται το ηχείο να πιέσετε ελαφρά το σημείο μήπως έχει ξεκουμπώσει για να δείτε εάν το ηχείο παίξει. Αν δεν κάνει τίποτε τότε θα πρέπει να το δει κάποιο επισκευαστικό κέντρο κινητών τηλεφώνων όπως είναι το 9Volto.

Κατεστραμμένο ηχείο

Το ηχείο ενός κινητού τηλεφώνου μπορεί να καταστραφεί όταν το έχετε για πολλές ώρες καθημερινά σε full ένταση και ακούτε τραγούδια ή βλέπετε βίντεο.

Μπορεί επίσης να καταστραφεί εάν είναι εκτεθημένο αρκετές ώρες στον ήλιο ή αν η δουλειά σας έχει να κάνει με ρινίσματα μετάλλων (αλουμινάδες, οικοδομή, συνεργεία κτλ)

Και σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα είναι τεχνικό και χρειάζεται το ηχείο να αντικατασταθεί.

 

Πρόβλημα στην μητρική πλακέτα

Υπάρχει πιθανότητα το πρόβλημα του ήχου να οφείλεται σε πρόβλημα ενός ic πάνω στην μητρική πλακέτα της συσκευής. Στο 9Volto έχουν έρθει πολλά smartphones, κυρίως iPhone με αυτό το πρόβλημα.

Εφόσον αποκλειστούν όλες οι παραπάνω περιπτώσεις τότε κάνουμε μετρήσεις με ειδικό εξοπλισμό πάνω στην πλακέτα και αντικαθιστούμε τα ολοκληρωμένα που είναι υπεύθυνα για την αναπαραγωγή του ήχου.

 

9volto επισκευή smartphone samsung iphone

Επισκευή ηχείου κινητού από το 9Volto

Εάν δεν καταφέρετε να επιλύσετε το πρόβλημα με τον ήχο στο κινητό σας τηλέφωνο, τότε το πιο πιθανό είναι το πρόβλημα να βρίσκεται στο ηχείο ή στην πλακέτα. Εκεί μπορεί να επέμβει το 9Volto, να εντοπίσει και να επισκευάσει την βλάβη αυθημερόν.

Σε περίπτωση που το πρόβλημα εντοπίζεται στο λογισμικό και δεν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση για να μην τα χάσετε όλα, μπορούμε να αναβαθμίσουμε τμηματικά το smartphones σας και να επιδιορθώσουμε το πρόβλημα με το ηχείο δίχως να χαθούν τα δεδομένα σας.


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet, laptop και υπολογιστών, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο