Γιατί δεν ανοίγει το κινητό

Μοιραστείτε το άρθρο

Γιατί δεν ανοίγει το κινητό

Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα -γνωστά ως smartphones- μπορεί να σβήσουν ξαφνικά και να μην ανάβουν. Το σύμπτωμα του να μην ανάβει ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες που θα αναλύσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο.

Λέγοντας ότι ένα κινητό τηλέφωνο δεν ανάβει ή δεν ανοίγει εννοούμε ότι είναι τελείως σβηστό ή απενεργοποιημένο ή η οθόνη δείχνει εντελώς μαύρη ανενεργή δίχως να εμφανίζει γραφικά.

 

Αιτίες που δεν ανάβει το κινητό

Οι αιτίες που δεν ανάβει ένα κινητό τηλέφωνο smartphone μπορεί να οφείλονται σε τεχνικό, μηχανικό ή λογισμικό πρόβλημα της συσκευής.

 

Πρόβλημα στον φορτιστή

Σιγουρευτείτε πριν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα ότι ο φορτιστής σας είναι πλήρως λειτουργικώς και μπορεί να φορτίσει το κινητό σας τηλέφωνο. Δοκιμάστε τον φορτιστή που έχετε σε κάποια άλλη συσκευή ή εναλλακτικά κάποιον άλλο φορτιστή στο κινητό σας τηλέφωνο για να δείτε εάν το πρόβλημα επίκειται στο φορτιστή κι όχι στο κινητό τηλέφωνο.

Σύστημα φόρτισης

Πολλές φορές το σύστημα φόρτισης ενός κινητού τηλεφώνου γεμίζει με σκόνη ή μικρά σκουπιδάκια και ο φορτιστής αδυνατεί να δώσει την απαιτούμενη τάση έτσι ώστε να το φορτίσει. Καθαρίστε προσεκτικά με ένα μικρό τσιμπιδάκι ή βελόνα το σύστημα φόρτισης κι αφαιρέστε σκόνη και σκουπιδάκια που μπορεί να έχει.

Ελέγξτε και το φορτιστή εάν οι επαφές του καλωδίου του είναι καθαρές. Σε περίπτωση που θέλουν κι αυτές καθάρισμα πάρτε λίγο βαμβάκι ή χαρτοπετσέτα με οινόπνευμα και τρίψτε με δύναμη τις επαφές του καλωδίου. Αφήστε το να στεγνώσει και μετά δοκιμάστε να φορτίσετε την συσκευή σας.

 

Πρόβλημα στην μπαταρία

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στα smartphones δεν πρέπει να αφήνουμε να αδειάζει εντελώς η μπαταρία. Όταν η μπαταρία φτάνει στο 15%-20% θα πρέπει η συσκευή να φορτίζεται. Σε περίπτωση που αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο να αδείαζει εντελώς η μπαταρία τότε υπάρχει πιθανότητα το τηλέφωνο να μην μπορεί να φορτιστεί. Όταν η μπαταρία αδειάσει εντελώς τότε μπορεί να πέσει κάτω από το όριο τάσης που μπορεί να δώσει ο φορτιστής εάν για να “ξυπνήσει” την μπαταρία και να ξεκινήσει την διαδικασία φόρτισης.

Αυτό είναι συχνό φαίνομενο σε κινητά τηλέφωνα που οι μπαταρίες τους έχουν να φορτιστούν μήνες. Συμβαίνει όμως και σε τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται καθημερινά κι έχει πέσει η αποδόση της μπαταρίας.

Εάν έχετε βρεθεί σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να βρείτε έναν φορτιστή που μπορεί να δώσει πολλά αμπέρ. Συνήθως ένας ταχυφορτιστής ή φορτιστής ενός tablet μπορεί να δώσει αρκετή ισχύ έτσι ώστε να ξυπνήσει την μπαταρία και να ξεκινήσει την φόρτιση.

Λογισμικό πρόβλημα

Το λογισμικό των smartphones μπορεί ξαφνικά να κολλήσει σε τέτοιο βαθμό που το τηλέφωνο να μην μπορεί να κάνει εκκίνηση καθόλου και η οθόνη να δείχνει εντελώς μαύρη. Σε περίπτωση που το τηλέφωνο δεν ανάβει και το πρόβλημα επίκεται στο λογισμικό θα πρέπει να κάνετε στην συσκευή soft reset με τον συνδυασμό των πλήκτρων.

Εάν το smartphone είναι μπορείτε να δείτε ->εδώ<- πως κάνετε επανεκκίνηση ανάλογα το μοντέλο. Σε περίπτωση που η συσκευή είναι android στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πατάτε το κουμπί έναρξης και χαμήλωμα της έντασης ταυτόχρονα για μισό λεπτό (power on και volume down).

Ενδέχεται να έχει αδειάσει η μπαταρία εάν το έχετε ώρες με κολλήμενο το λογισμικό, οπότε μετά το soft reset συνδέστε την συσκευή στον φορτιστή.

Υπάρχει πιθανότητα το κινητό τηλέφωνο να μην ανάβει γιατι το λογισμικό του έχει χάλασει. Σε μία τέτοιαπερίτπωση θα πρέπει να κάνετε αναβάθμιση στο λογισμικό μόνος σας ή να το πάτε σε ένα επισκευαστικό κέντρο να σας το κάνει αυτό. Μπορείτε να βρείτε ->εδώ<- τα προγράμματα που κάνουν αναβάθμιση στα κινητά ανάλογα την μάρκα που έχετε. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με την αναβάθμιση του λογισμικού τα δεδομένα που έχετε μέσα στο κινητό τηλέφωνο χάνονται.

 

Σπασμένη ή καμένη οθόνη

Οι σύγχρονες οθόνες των smartphone που είναι τεχνολογίας amoled ή ips, εάν σπάσουν ή καούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δείχνουν σαν να είναι εντελώς σβηστές. Πολλές φορές δεν υπάρχουν ενδείξεις σπασίματος -ενώ μπορεί να έχει σπάσει- ούτε κάποιο καμένο pixel ή πρόβλημα στο φωτισμό έτσι ώστε να καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην οθόνη.

Σε περίπτωση που το τηλέφωνο είναι ανοιχτό και δέχεται ειδοποιήσεις ή κλήσεις ενώ φαίνεται σαν να είναι σβηστό τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει χαλάσει η οθόνη.

Υπάρχει και περίπτωση κάτι να κόλλησε το λειτουργικό της συσκευής και να μην δείχνει η οθόνη. Σε μία τέτοια περίπτωση δοκιμάστε να κάνετε ένα soft reset στο iphone ή τo android κινητό σας, με τον συνδυασμό πλήκτρων που αναφέραμε παραπάνω. Εάν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει τότε είναι σίγουρα το πρόβλημα βρίσκεται στην οθόνη και θα πρέπει να το αναλάβει ένα επισκευαστικό κέντρο όπως είναι το 9Volto.

 

Φωτεινότητα στην οθονη

Μπορεί το smartphones να είναι ενεργοποιήμενο και πλήρως λειτουργικό αλλά με κάποιον τρόπο να έχει σβήσει εντελώς η φωτεινότητα της συσκευής. Εάν στο τηλέφωνο κάνετε επανεκκίνηση μέσω της παραπάνω διαδικασίας που σας αναφέραμε και στιγμαιά δείχνει το λογότυπο αλλά όταν μπαίνει στο μενού δεν δείχνει τίποτα, τότε πολύ πιθανόν η φωτεινότητα της συσκευής να είναι ρυθμισμένη στο 0.

Θα πρέπει να φωτίσετε με έναν πολύ δυνατό φακό την οθόνη σας και να πάτε στο μενού ρυθμίσεων/οθόνη έτσι ώστε να αυξήσετε την φωτεινότητα. Εναλλακτικά μπορείτε να μπείτε στην μπάρα ειδοποιήσεων της συσκευής κι από εκεί να ρυθμίσετε την φωτεινότητα.

 

Πρόβλημα στον αισθητήρα proximity

Ο proximity sensor είναι ένας αισθητήρας του κινητού τηλεφώνου smartphone ο οποίος σβήνει την οθόνη όταν ακουμπάμε την συσκευή στο αυτί για να μιλήσουμε. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον proximity αισθητήρα μπορείτε να δείτε ->εδώ<-.

Εάν ο proximity έχει χαλάσει τότε η οθόνη ενδέχεται να δείχνει συνέχεια σβηστή και να νομίζετε ότι το τηλέφωνο είναι εντελώς σβηστό και δεν δουλεύει. Στην πραγματικότητα η καταστροφή του proximity αισθητήρα έχει τα συμπτώματα μιας χαλασμένης οθόνη. Εάν είναι ανοιχτό εσείς νομίζετε ότι είναι κλειστό το τηλέφωνο και δεν ανάβει αλλά δέχεστε ειδοποιήσεις κανονικά -σε περίπτωση που το κινητό είναι συνδεμένο στο internet-.

Έαν ο αισθητήρας εγγύτητας όπως ονομάζεται στα ελληνικά έχει πρόβλημα τότε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα μόνος σας, και θα πρέπει να πάει σε ένα επισκευαστικό κέντρο για επισκευή όπως είναι το 9Volto. Ο αισθητήρας εγγύτητας σε περίπτωση που η συσκευή είναι εντός εγγύησης μπορεί να καλυφθεί εντελώς δωρεάν από την αντιπροσωπεία.

 

Χαλασμένο κινητό

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε άλλα τίποτα δεν κρατάει για πάντα κι αυτό ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα. Ναι μπορεί να μην σας έπεσε, μπορεί να το είχατε σε άριστη κατάσταση αλλά δυστυχώς τα smartphones είναι συσκευές με πολλά ηλεκτρονικα μέρη και ύπαρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που μπορούν να τα επηρρεάσουν και ξαφνικά να χαλάσει κάτι και να μην ανάψει.

Σε μία τέτοια περίπτωση -αχρείαστοι να είμαστε- το 9Volto είναι δίπλα σας για να εντοπίσει την βλάβη και να την επισκευάσει.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο