Κινητό τηλέφωνο και υγεία

Μοιραστείτε το άρθρο

Κινητό τηλέφωνο και υγεία

 

Έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με την σχέση της ακτινοβολίας του κινητού τηλέφωνου και την σχέση του με κάποιες μορφές καρκίνου. Το πρόβλημα όμως με την χρήση ενός κινητού τηλεφώνου και τι επιπλοκές έχει στην υγεία μας δεν περιορίζεται μόνο εκεί.

Κινητό τηλέφωνο και καρκίνος

Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις ότι η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Σύμφωνα με έρευνες σε ζώα που εκτίθονται σε αρκετές ώρες ακτινοβολίας σε εργαστηριακό επίπεδο έχουν δει αύξηση πιθανότητας 10% στο να προκληθούν καρκινικά κύτταρα σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που δεν εκτίθονται σε συνεχή ακτινοβολία.

Καθαρές ενδείξεις δεν υπάρχουν σύμφωνα με το cancer.org (american cancer society) ότι αποδεδειγμένα η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε έναν ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τα εργαστηριακά πειράματα σε ζώα, έχουν κρατήσει αυτήν την πιθανότητα του 10% που ισχύει σε αυτά και για τους ανθρώπους.

Ένας βασικός λόγος που δεν μπορεί να αποδειχτεί με σιγουριά ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση του καρκίνου είναι κυρίως οι περιορισμοί που υπάρχουν όταν γίνονται αυτά τα πειράματα σε άνθρωπο και κυρίως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.

Διαφορετικές κεραίες διαφορετική ακτινοβολία

Για παράδειγμα η ακτινοβολία των κεραιών και των κινητών τηλεφώνων πριν 20 χρόνια ήταν πολύ διαφορετική από ότι τώρα. Η κεραία έστελνε την ακτινοβολία και στο μπροστινό μέρος του κινητού και στο πίσω, ενώ τώρα μόνο από πίσω. Δεν υπήρχαν όρια στην μονάδα μέτρησης SAR των κινητών τηλεφώνων και η ακτινοβολία ήταν πολλή μεγαλύτερη κυρίως από την μεριά του κινητού προς την κεραία του παρόχου.

Διαβάζοντας γενικά σε διάφορα επιστημονικά sites που αναφέρονται στην σχέση κινητού τηλεφώνου και καρκίνου οι πιθανότητες είναι σχεδόν ίδιες με τον συσχετισμό κακής διατροφής και καρκίνου, παχυσαρκίας και καρκίνου, καθιστικής ζωής και καρκίνου. Υπάρχει πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που προκαλεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου και θα αναλύσουμε παρακάτω.

 

Κινητό τηλέφωνο και ψυχική υγεία

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει το φορητό γραφείο μας. Όλες μας τις δουλειές τις έχουμε συμπυκνώσει σε τόσο λίγο χώρο. Αυτό όμως που μας έκανε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στα κινητά τηλέφωνα είναι η αλόγιστη χρήση των social media. Ένας μέσος χρήστης ελέγχει το κινητό του 47 φορές την ημέρα ενώ οι χρήστες ηλικίας από 18 έως 24 το ελέγχουν 82 φορές την ημέρα.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το κινητό τηλέφωνο (smartphone) με τον συνεχή καταιγισμό πληροφοριών ενημερωτικών sites και ειδοποιήσεων από τα social media επηρρεάζουν αρνητικα την ψυχική υγεία.

 

Τι προκαλεί στην ψυχική υγεία η χρήση του κινητού τηλεφώνου

  • H χρήση των social media προκαλεί κατάθλιψη στον χρήστη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο χρήστης συγκρίνει τις ωραιοποιημένες φωτογραφίες και στιγμές που προβάλουν οι φίλοι στα social media με του εαυτού του και υποσυνείδητα νιώθει μειονεκτικά χωρίς να υπάρχει λόγος.
  • Η πλειοψηφία των ειδήσεων είναι αρνητική. Τα αρνητικά νέα πουλάνε περισσότερο από τα θετικά. Ο βομβαρδισμός των ειδησεογραφικών sites σε συνδυασμό με την υπερβολή στον τρόπο γραφής που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι για να δώσουν έμφαση στην είδηση, προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και μελαγχολία στον χρήστη.
  • Η αρνητική κριτική σε δικές μας απόψεις που εκθέτουμε στα social media ανεβάζει τα επίπεδα άγχους και δημιουργεί απόγνωση και καταθλιπτική τάση.
  • Η συνεχή χρήση του κινητού τηλεφώνου προκαλεί την απομόνωση του ατόμου από το κοινωνικό σύνολο ειδικά σε συναντήσεις με φίλους σε καφέ ή εστιατόρια.
    Το άτομο αδυνατεί να συμμετέχει ενεργά στις φυσικές συναντήσεις είναι πιο απόμακρο δίνοντας προσοχή στο κινητό του και συνήθως πιο σιωπηλό και παθητικό στις συζητήσεις της παρέας.
  • Οι ειδοποιήσεις των κινητών τηλεφώνων κι ο εθισμός σε αυτά, μας αποσπάει συχνά την προσοχή από την δουλειά μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε λιγότερο παραγωγικοί και να δουλεύουμε περίπου 40-60 λεπτά λιγότερο από το συνηθισμένο 8ωρο καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε περίπου 1 μήνα λιγότερο τον χρόνο απλά γιατί το κινητό τηλέφωνο μας αποσπάει την προσοχή στην δουλειά.
  • Ο εθισμός στην συνεχή χρήση ενός κινητού τηλεφώνου προκαλεί ψυχολογική εξάρτηση στον χρήστη. Η αποχή από την χρήση του προκαλεί στον χρήστη επιθετική συμπεριφορά κι εκνευρισμό.
  • Εγκατάλειψη της ζωής. Όλη η ζωή του χρήστη περιορίζεται στην οθόνη του κινητού εγκαταλείποντας ή αμελώντας σημαντικές δραστηριότητες της ζωής και περιορίζοντας τις κοινωνικές συναναστροφές μόνο σε ψηφιακό και όχι σε φυσικό βαθμό.
  • Διαταραχή μνήμης και μαθησιακής ικανότητας. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου δυσκολεύει τον εγκέφαλο να συγκεντρώνεται σε θεμάτα μνήμης και μαθησιακών τεχνικών. Ειδικά σε παιδιά που έχουν σύνδρομο ΔΕΠΥ η χρήση του κινητού τα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο στην συγκέντρωση και την αποστήθιση των μαθημάτων τους.

 

Κινητό τηλέφωνο και σωματική υγεία

Η στάση του σώματος όταν χρησιμοποιούμε πολλές ώρες το κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλά από τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εάν υπάρχει ακαταλόγιστη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Τι προκαλεί στην σωματική υγεία η χρήση του κινητού τηλεφώνου

  • Αυχενικό σύνδρομο. Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, προβλήματα στην όραση, πόνους στο κεφάλι και στους ώμους και στον αυχένα, μούδιασμά στα χέρια και τα πόδια.
  • Αλλεργίες. Το κινητό τηλέφωνο και οι θήκες που χρησιμοποιούν υλικά όπως το νικέλιο το κοβάλτιο και το χρώμιο. Τα υλικά αυτά είναι υπεύθυνα για πολλούς τύπους αλλεργιών που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος και να ψάχνει την αιτία στο ευρύτερο περιβάλλον.
  • Διαταραχή ύπνου. Η συνεχή χρήση του κινητού τηλεφώνου ειδικότερα το βράδυ προκαλεί σύγχυση στον βιολογικό ρολόι του οργανισμού και προκαλεί αυπνίες. Ο οργανισμός δυσκολεύεται να εκκρίνει μελατονίνη, η ορμόνη της νύχτας, από την επίφυση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να κοιμηθεί.
  • Ξηροφθαλμία. Οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων κάνουν τα μάτια να βλεφαρίζουν λιγότερο από ένα βιβλίο κυρίως λόγω της ιδιαίτερης προσοχής που δίνουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κουράζονται τα μάτια και να βλέπουμε πιο θολά για αρκετή ώρα μετά από πολύωρη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
  • Αύξηση κορτιζόλης. Η συνεχή επαφή με τα social media και ειδησεογραφικά sites ανεβάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό. Η ορμόνη του στρες είναι υπεύθυνη για αρτηριακή πίεση, ταχυπαλμία, έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, κυκλοθυμία, άγχος και κατάθλιψη.

Οι επιπτώσεις στην υγεία της ανεξέλεγκτης χρήσης των κινητών τηλεφώνων δεν σταματάνε εδώ. Δεν έχουμε δει τις μακρόχρονες παρενέργειες που μπορεί να έχει στην υγεία των ανθρώπων μετά από χρήση δεκάδων χρόνων. Έρευνες αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις και για αλλοίωση του dna από την ακτινοβολία χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί.

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο android και iphone το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη έχει το κινητό σας και να την επισκευάσει άμεσα σε harware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο