Πρώτη φόρτιση κινητού. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την φόρτιση ενός κινητού.

Διαφημίσεις:Πρώτη φόρτιση κινητού

Είναι η πρώτη φόρτιση σημαντική για την σωστή λειτουργία της μπαταρίας σε ένα κινητό τηλέφωνο; Η αλήθεια είναι ότι από τότε που βγήκαν οι μπαταρίες LiIon (λιθίου) τα πράγματα έχουν αλλάξει.

 

Μπαταρία Κινητού

Από το 2002 που οι περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κατάργησαν τις μπαταρίες NiMh (Νικελίου Υδριδίου) και υιοθέτησαν τις μπαταρίες λιθίου (LiIon), ο τρόπος φόρτισης δεν παραμένει ο ίδιος όπως γίνονταν παλιότερα. Σε αυτό βοήθησε επίσης και η τεχνολογία φορτιστών και συστημάτων φόρτισης των κινητών – και ιδιαίτερα των smartphones – που χρησιμοποιούν τεχνολογία energy saving.

Αυτό σημαίνει ότι όσες ώρες και να αφήσεις το τηλέφωνο στην φόρτιση, όταν το κινητό γεμίσει στο 100% την μπαταρία σταματάει να τραβάει ρεύμα από τον φορτιστή και αντίστοιχα ο φορτιστής να δίνει ρεύμα έως ότου πέσει στο 99% οπότε και θα ξαναενεργοποιηθούν και τα δύο συστήματα φόρτισης (φορτιστής-σύστημα φόρτισης κινητού.

Στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό που αρκετά καταστήματα κινητής τηλεφωνίας προτείνουν σχετικά με την πρώτη φόρτιση ότι το τηλέφωνο θα πρέπει να μείνει 4-6-8-12 ώρες την πρώτη φορά για φόρτιση!

 

Φόρτιση κινητού και φορτιστής

Σημαντικό ρόλο στην σωστή φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου παίζει ο φορτιστής. Όσα περισσότερα mAh βγάζει ο φορτιστής τόσο πιο γρήγορα φορτίζει την μπαταρία αλλά πολλές φορές χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματική της διάρκεια και η διάρκεια ζωής της μειώνεται δραματικά.

Για παράδειγμα ένας φορτιστής ενός ipad που βγάζει 2000mAh στην έξοδό του μπορεί να φορτίσει ένα iphone στον μισό σχεδόν χρόνο από ότι ο κανονικός φορτιστής του iphone που η έξοδος που βγάζει είναι περίπου στα μισά mAh από ότι του ipad.To πρόβλημα που θα παρουσιαστεί σε βάθος χρόνου είναι ότι η μπαταρία του iphone θα φουσκώσει ή χάσει την διάρκειά της αυτονομίας της πολύ πιο γρήγορα από ότι όταν θα φορτίζαμε το iphone με τον κανονικό του φορτιστή.

Εκτός αυτού η φόρτιση με τον γρήγορο φορτιστή δεν κρατάει σε διάρκεια τόσο όσο η φόρτιση με τον φορτιστή που βγάζει λιγότερα mAh. Δηλαδή μία πλήρη φόρτιση με τον κανονικό φορτιστή ένος iphone, το τηλέφωνο θα έχει αυτονομία 36 ώρες με ένα φορτιστή που βγάζει τα διπλάσια mAh θα έχει περίπου 24 ώρες. Οι τιμές που αναφέρουμε είναι με βάση πείραμα στο κεντρικό εργαστήριο του 9Volto.

 

Πότε φορτίζουμε το κινητό

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι οι μπαταρίες LiIon που έχουν πλέον όλα τα κινητά τηλέφωνα δεν πρέπει να ξεφορτίζονται πλήρως αλλά όταν φτάνουν στο 10-20% να την φορτιζούμε. Εάν την αφήσουμε να ξεφορτίσει εντελώς υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί ο φορτιστής να της δώσει την απαραίτητη τάση έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτισης και το τηλέφωνο να είναι νεκρό πιστεύοντας ότι το πρόβλημα επίκειται σε κάποια τεχνική βλάβη. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που η μπαταρία έχει περάσει ένα κύκλο φορτίσεων (100-200 φορτίσεις) και τα στοιχεία της μπαταρίας αρχίσουν να εμφανίζουν τις πρώτες φθορές.

Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά.Η αργή φόρτιση είναι πάντα αυτή η οποία δίνει διάρκεια ζωής στην μπαταρία μας αλλά και περισσότερη αυτονομία. Η αργή φόρτιση επιτυγχάνεται με φορτιστές που βγάζουν λίγα mAh. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με τους φορτιστές που βγάζουν λίγα mAh. Όταν διαθέτουμε smartphones που έχουν μεγάλη χωρητικότητας μπαταρίες >1700 mAh
οι φορτιστές αυτοί δεν μπορούν να φορτώσουν σωστά αυτές τις μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία τόσο πιο δύσκολα μπορεί να την φορτίσει ένας φορτιστής με λίγα mAh.

Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε τους φορτιστές που βγάζει η εταιρία ή ακόμη και -20% λιγότερο mAh. Δηλαδή εάν ο φορτιστής που μας δίνει η εταιρία είναι τύπου Micro usb με 1000 mAh output θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα εάν φορτίσουμε το κινητό μας τηλέφωνο με έναν 800mAh. Το αποτέλεσμα θα φανεί στην διάρκεια αυτονομίας της μπαταρίας και στην διάρκεια ζωής της.

 

Διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός κινητού

Σωστοί κύκλοι φόρτισης. Πλήρη φόρτιση του τηλεφώνου κι όχι πολλές φορές την ημέρα και από λίγες φορτίσεις.Ο κύκλος ζωής μια μπαταρίας μετρίεται με τι φορτίσεις. Ενδεικτικά οι κατασκευάστριες εταιρίες αναφέρουν ότι σε 500 φορτίσεις η διάρκεια αυτονομίας της μπαταρίας πέφτει στο 20% (-80% από την αρχική της αυτονομία). Δηλαδή αν φορτίζουμε το τηλέφωνό μας 2 φορές την ημέρα, σε 250 μέρες η μπαταρία θα έχει φτάσει στο RIP της. Εάν την φορτίζουμε μία φορά την ημέρα τότε θα μας κρατήσει 500 μέρες κοκ. Οι τιμές είναι με βάση τις προδιαγραφές των κατασκευαστών και φυσικά υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που μπορούν να επηρρεάσουν την ζωή της μπαταρίας όπως είναι η ποιότητα του ρεύματος, το κλίμα ή υγρασία του χώρου που φορτίζεται κοκ.

Η υπερθέρμανση του κινητού τηλέφωνου προκαλεί φθορά και απώλεια στις δυνατότητες της μπαταρίας. Η θερμότητα ενός κινητού -και ιδιαίτερα ενός smartphone- προκαλείται από την ενεργοποίηση του 3g ή gps και γενικότερα των πακέτων δεδομένων από κάποια εφαρμογή που λαμβάνει και στέλνει συνέχως data (πλοηγός, youtube, προγράμματα streaming, online games κτλ).

Μέρος της ενέργειας της μπαταρίας καταναλώνεται από την θερμότητα της και η συνεχής τροφοδοσία ρεύματος προς το κινητό γίνεται ασταθής γι’αυτό το λόγο η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει κλείσιμο του τηλεφώνου. Εκτός αυτού η υπερθέρμανση μαζί με την φόρτιση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στην μπαταρία. Τα στοιχεία της μπαταρίας είναι ζεσταμένα από την υπερθέρμανση και μόλις βάλουμε την μπαταρία για φόρτιση δουλεύει σαν το φαριναπ.

Αναφέραμε τις σημαντικότερες παραμέτρους που κάνουν μια μπαταρία να δουλεύει σωστά σε ένα κινητό τηλέφωνο και δεν είναι οι ατελείωτες ώρες της πρώτης ή των πρώτων φορτίσεων όπως πολλά καταστήματα κινητή τηλεφωνίας λανθασμένα ενημερώνουν.

Facebook Comments
Διαφημίσεις:Related posts