Υγρασία κινητού. Τι πρέπει να κάνω εαν το κινητό πέσει σε νερό

Μοιραστείτε το άρθρο

Υγρασία Κινητού

Η υγρασία σε ένα smartphone οποιασδήποτε μορφής μπορεί να προκαλέσει μέχρι κι ολοκληρωτική καταστροφή της συσκεύης. Μπορούμε να αναφέρουμε μερικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε -σε ερασιτεχνικό επίπεδο- εφόσον το κινητό μας τηλέφωνο πέσει σε νερό. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τα βήματα που θα ακολουθήσει ο ιδιώτης συγκριτικά με ένα επαγγελματικό κέντρο επισκευής κινητών τηλεφώνων -όπως το 9Volto- που διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για διαδικασίες αποξείδωσης.

Νερό στο κινητό

Υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι στις οποίες θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σε περίπτωση υγρασία του κινητού.

1. Με τι υγρά έχει έρθει σε επαφή το κινητό τηλέφωνο/smartphone
2. Εάν το κινητό τηλέφωνο κατά την επαφή με το υγρό στοιχείο ήταν ενεργοποιημένο ή όχι

Τα παχύρευστα υγρά συνήθως προκαλούν την μικρότερη καταστροφή στο κινητό τηλέφωνο αλλά με ερασιτεχνικούς τρόπους είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν. Για παράδειγμα το λάδι δεν θα κάνει την ζημιά που κάνει το θαλασσινό νερό στην πλακέτα αλλά δεν πρόκειται και να βγει εύκολα εάν δεν ανοιχτεί το κινητό τηλέφωνο. Ένα από τα χειρότερα σενάρια είναι το θαλασσινό νερό το οποίο περιέχει αλάτι που επιταχύνει την διάβρωση των μεταλλικών στοιχείων της πλακέτας. Σε γενικές γραμμές τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε εάν το κινητό μας πέσει σε υγρό είναι τα παρακάτω:

Τι κάνουμε όταν πέσει νερό στο κινητό

Βγάζουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε το κινητό τηλέφωνο από το νερό/υγρό

. Ακόμη και το εκατοστό του δευτερολέπτο μπορεί να γλιτώσει το κινητό τηλέφωνο ή ακόμη και να το καταστρέψει τελείως. Όσο λιγότερο μείνει στο νερό τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να το σώσουμε.

Αφαιρούμε αμέσως την μπαταρία του κινητού τηλέφωνου μαζί με την κάρτα sim και την memory card (micro sd)

Δεν πρέπει να κλείσουμε το κινητό τηλέφωνο εφόσον η μπαταρία μπορεί να αφαιρεθεί αλλά θα πρέπει να του αφαιρέσουμε άμεσα την μπαταρία έτσι ώστε η διακοπή τροφοδοσίας των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων να είναι άμεση.

Σε περίπτωση που η μπαταρία δεν είναι αφαιρούμενη (όπως στα iphones) απενεργοποιούμε το τηλέφωνο. Δυστυχώς ακόμη και κατά την διαδικασία απενεργοποίησης δίνονται εντολές στα ηλεκτρονικά κυκλώματα για να απενεργοποιηθούν και η υγρασία μπορεί να τα βραχυκυκλώσει.

Αλλά όταν δεν μπορεί να αφαιρεθεί η μπαταρία είναι μονόδρομος η διαδικασία απενεργοποίησης του κινητού πατώντας το κουμπί on/off διότι αν μείνει ανοιχτό το κινητό με τα νερά τα ηλεκτρονικά μέρη που βρίσκονται σε κατάσταση λειτουργίας κι αναμονής είναι πολύ περισσότερο και το νερό έχει περισσότερες πιθανόνητες να βραχυκυκλώσει κάποιο από τα κυκλώματα κάποιας λειτουργίας.

Ξεκολλάμε την προστασία οθόνης έαν έχουμε τοποθετήσει

Στεγνώνουμε με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας ότι ίχνος υγρασίας έχει το κινητό τηλέφωνο στο εξωτερικό του μέρος. Κρατήστε το κινητό τηλέφωνο κάθετα έτσι ώστε όποιοδήποτε ίχνος υγρασίας να βγει από την υποδοχή φόρτισης. Εάν η υγρασία έχει πέσει στο πάνω μέρος του κινητού, γυρίστε το τηλέφωνο κάθετα στην πιο κοντινή υποδοχή ακουστικού ή φόρτισης είναι πιο κοντά του.

Βγάλτε όποιο πλαστικό ή μεταλλικό κομμάτι του κινητού τηλεφώνου είναι εφικτό

Για παράδειγμα καπάκι μπαταρίας, πλαστικά covers) κι αφήστε κάθετα το τηλέφωνο στον ήλιο να στεγνώσει ή σε καλοριφέρ. Οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμοκρασίας πχ φούρνος ενδέχεται να προκαλέσει ζημιές στο κινητό τηλέφωνο (όπως είναι η παραμόρφωση των πλαστικών ή των μετάλλων, ξεκόλλημα του digitizer/touch του κινητού τηλέφωνου ενε κτλ). Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σεσουάρ μαλλιών διότι η πίεση του αέρα μπορεί να ωθήσει την υγρασία σε εσωτερικά στρώματα της πλακέτας ή κάτω από ολοκληρωμένα προκαλώντας οξειδώση στις κολλήσεις. Η πίεση του αέρα ενός σεσουάρ είναι πιο δυνατή από την θερμοκρασία και δεν προλαβαίνει να στεγνώσει την υγρασία αλλά ένα μεγάλο ποσοστό καταφέρνει να την ωθήσει στα ενδότερα στρώματα.

Τοποθετείστε το κινητό σε μία σακούλα τροφίμων ρύζι ή silica gel

Δέστε την σακούλα να και βάλτε την σε ένα μέρος ζεστό και ξηρό. Αφήστε το κινητό για αρκετές ώρες 12-24 ώρες.

Μόλις ακολουθήσετε αυτά τα βήματα θα πρέπει να ελέγξετε εάν το τηλέφωνο ανάβει και λειτουργεί. Σε περίπτωση που κολλάει στην αρχική οθόνη εκκίνησης και δεν ολοκληρώνει την διαδικασία εκκίνησης τότε πολύ πιθανόν με μία αναβάθμιση λογισμικού μέσω υπολογιστή να επανέλθει. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αντίστοιχο πρόγραμμα της εκάστοτε εταιρίας κινητής για την διαδικασία της αναβάθμισης. (iPhone iTunes , Samsung Kies, Nokia Suite, Sony PC Companion κοκ)

Υγρασία και κινητό τι να προσέξω

  • Δεν πρέπει το τηλέφωνο όταν πέσει σε θαλασσινό νερό να το ξεβγάλετε μετά με πόσιμο νερό.
  • Δεν πρέπει το τηλέφωνο να το ανάψετε αμέσως μετά την πτώση του σε νερό ή να το κρατήσετε ενεργοποιημένο
  • Ακόμη και να λειτουργεί το τηλέφωνο μετά την επαφή με κάποιο υγρό στοιχείο καλό θα ήταν να ακολουθήσετε προληπτικά τα παραπάνω βήματα

 

Παρατηρήσεις για την υγρασία του κινητού

Η υγρασία είναι μιά διαδικασία που μπορεί εξαρχής να μην εμφανίσει κάποιο πρόβλημα στο κινητό τηλέφωνο αλλά μετά από αρκετές βδομάδες. Η διάβρωση που προκαλεί στην πλακέτα μπορεί να επηρεάσει το σήμα, το gps, το wifi, το bluetooth την αυτονομία του κινητού, ακουστική, ανταπόκριση κουμπιών και touch. Πολλά από τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν σαν προβλήματα λογισμικού αλλά να οφείλονται στην υγρασία που μπορεί να είχε προκληθεί στο τηλέφωνο πριν αρκετές βδομάδες ή και μήνες.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος ιδιώτης σε περίπτωση ατυχήματος του κινητού του με νερό. Με λίγη τύχη όλα μπορεί να πάνε καλά. Εάν πάλι δεν νιώθεις και ιδιαίτερα τυχερός τότε θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το 9Volto εξειδικεύεται σε δύσκολες περιπτώσεις οξείδωσης κινητών τηλέφωνων από υγρασία ή αλλά υγρά.


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο