Μεταχειρισμένα smartphones .Aγορά και πώληση. Τι πρέπει να προσέχουμε
Μεταχειρισμένα smartphones
Η οικονομική κρίση έχει ευνοήσει την αγορά και την πώληση μεταχειρισμένων κινητών τηλέφωνων και ιδιαίτερα των smartphone. Ψάχνοντας στο Internet αλλά και σε καταστήματα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει πολλές ευκαιρίες αγοράς ενός μεταχειρισμένου smartphone σε δελεαστικές τιμές. Πολλές φορές όμως η αγορά ενός μεταχειρισμένου τηλέφωνου μπορεί να κρύβει κινδύνους ως προς την ποιότητα του προϊόντος.
Τι πρέπει να προσέξουμε στα μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα
Παραθέτουμε μερικές από τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει ο αγοραστής έτσι ώστε να ελέγξει κατά πόσο το μεταχειρισμένο smartphone που θέλει να αγοράσει είναι αξιόπιστο.
- Ζητάμε απόδειξη αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο δεν ελέγχουμε μόνο εάν το τηλέφωνο είναι νόμιμα αγορασμένο αλλά και το πότε είναι αγορασμένο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα κινητό τηλέφωνο ενός χρόνου μπορεί να θεωρηθεί μία αξιόλογη αγορά διότι έχει ακόμη περιθώριο κάλυψης εγγύησης από μεριά της αντιπροσωπείας (2 χρόνια εγγύηση) και τεχνολογικά δεν θεωρείται ξεπερασμένο.
- Εξωτερική εμφάνιση. Κοιτάμε το τηλέφωνο έαν έχει χτυπήματα στην προσόψη, στο πίσω μέρος και στο περίβλυμα του. Όσο πιο κακοποιημένο είναι τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει το smartphone να αντιμετωπίζει και μηχανικά και ηλεκτρονικά προβλήματα από τα χτυπήματα (πρόβλημα στο σήμα/wifi/bt/ επανεκκινήσεις λογισμικού κτλ).
- Έλεγχουμε εάν οι βίδες του τηλεφώνου είναι φθαρμένες ή φαίνεται ότι έχει αφαιρεθεί το χρώμα. Αυτό υποδηλώνει ότι το τηλέφωνο έχει ανοιχτεί από κάποιο service center για κάποιο είδους επισκευή.
- Κοιτάμε τους δείκτες υγρασίας (κάτι λευκά μικρά αυτοκολλητάκια) σε κάποια εμφανή σημεία κάτω από την μπαταρία συνήθως εάν έχουν κοκκινήσει. Έαν είναι ροζ ή κόκκινα υποδηλώνει ότι το τηλέφωνο σε αυτό τουλάχιστον το σημείο έχει δεχτεί κάποιο υγρό. Το πρόβλημα με το δείκτη υγρασίας δεν είναι ότι το υγρό μπορεί να έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Συνήθως μικρές ποσότητες κάνουν τον δείκτη κόκκινο και δεν προκαλούν κάποια φθορά στο smartphone αλλά ότι το τηλέφωνο αυτόματα βγαίνει εκτός εγγύησης από την αντιπροσωπεία.
- Ανοίγουμε το καπάκι της μπαταρίας , εάν η μπαταρία είναι αφαιρούμενη, κι ελέγχουμε την μπαταρία. Προσέχουμε εάν η μπαταρία είναι φουσκωμένη ή οι επαφές της είναι οξειδωμένες ή διαβρωμένες.
- Ελέγχουμε τον connector φόρτισης του τηλεφώνου εάν είναι οξειδωμένος ή διαβρωμένος κι ελέγχουμε άμεσα εάν το τηλέφωνο φορτίζει με τον φορτιστή και εάν εφαρμόζει σωστά ο φορτιστής στην υποδοχή χωρίς να κουνιέται. Το 90% των smartphone χρησιμοποιούν micro usb connector στο σύστημα φόρτισής τους και είναι ο πιο ευάλωτος connector φόρτισης στα σπασίματα. Ελέγχουμε εάν ο φορτιστής είναι ο αυθεντικός που αντιστοιχεί στο κινητό μας τηλέφωνο κι όχι κάποιος imitation ή άλλη μάρκα διότι ανάλογα τα mAh της μπαταρίας του κινητού χρειάζεται κι ο αντίστοιχος φορτιστής για να το φορτίσει σωστά.
- Ανοίγουμε το κινητό τηλέφωνο κι ελέγχουμε το σήμα, το bluetooth, on/off, το volume up/down, το digitizer έαν πατάει σωστά σε όλα τα σημεία, το ακουστικό, το μικρόφωνο, το ηχείο, αισθητήρα φωτισμού, γυροσκόπιο, gps, camera/video.
- Ελέγξτε εάν το κινητό διαθέτει κάποιον κωδικό ασφαλείας, μοτίβο, apple id και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση στο λογισμικό του τηλέφωνο ή την δυνατότητα να του μπλοκάρει τις λειτουργίες ο παλιός χρήστης του.
- Ζητείστε το κουτί. Το κουτί αναγράφει το imei της συσκευής και είναι το καλύτερο αποδεικτικό ότι το τηλέφωνο δεν είναι κλεμμένο. Ένα μεταχειρισμένο τηλέφωνο με απόδειξη αγοράς από κατάστημα χωρίς το κουτί του μπορεί να είναι προϊόν κλεπταποδοχής. Το κουτί αποδεικνύει ότι η αγορά είναι ολοκληρωμένη και αυτοτελής όπως ένα ολοκαίνουργιο τηλέφωνο.
Κάνοντας όλους τους παραπάνω ελέγχους σε ένα μεταχειρισμένο smartphone θα βγάλετε πολλά συμπεράσματα που εκ πρώτης όψεως θα σας έχουν διαφύγει.
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024
- Γιατί το iPhone δεν συνδέεται με Bluetooth ακουστικά - 5 Δεκεμβρίου 2024
- Γιατί μικροφωνίζει το κινητό τηλέφωνο - 3 Δεκεμβρίου 2024