Fold Smartphones πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Μοιραστείτε το άρθρο

Fold Smartphones – Αναδιπλούμενα κινητά τηλέφωνα

To 2019 εμφανίστηκε στην παγκόσμια αγορά μία νέα τάση στα smartphones γνωστά ως αναδιπλούμενα κινητά τηλέφωνα (fold smartphones). Αυτά τα smartphone είναι διπλωμένα σαν πορτοφόλι τα οποία σε αυτή την μορφή λειτουργούν σαν κανονικά smartphone. Όταν όμως ξεδιπλωθούν μετατρέπονται σε tablet με μεγάλη οθόνη.

 

LCD fold smartphones – Οθόνη των αναδιπλούμενων κινητών τηλεφώνων

Η ανάπτυξη των flex οθονών (οθόνες μεμβράνες σαν λεπτά φύλλα χαρτιού) έφερε πραγματική επανάσταση στα smartphone και στον επανασχεδιασμό τους. Αυτή η τεχνολογία παρέχει στις οθόνες πλεονεκτήματα που μέχρι τώρα δεν ήταν διαθέσιμα στα κινητά τηλέφωνα.

 1. Ανθεκτικότητα: Τέρμα πλέον τα σπασίματα. Η μεμβράνη απεικόνισης της οθόνης είναι τόσο λεπτή και ανθεκτική που στα πεσίματα θα είναι πολύ δύσκολο να καταστραφεί.
 2. Εξοικονόμηση ενέργειας: Παρόλο που τα νέα fold smartphone θα διαθέτουν δύο οθόνες, μία εξωτερική (smartphone) και μία εσωτερική (tablet) η νέα τεχνολογία flex lcd έχει πολύ λιγότερη κατανάλωση από τις συμβατικές οθόνες OLED.
 3. Πλαστικό αντί για γυαλί: Το εξωτερικό περίβλημα της οθόνης θα είναι από πλαστικό. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η αντοχή ολόκληρης της συσκευής. Πιο δύσκολο να χαραχτεί και πιο ευλύγιστο στο να διπλωθεί.

Πλεονεκτήματα ενός fold smartphone

Πέρα από την ανθεκτικότητα της συσκευής και ιδιαίτερα της οθόνης υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα σε έναν χρήστη να έχει αναδιπλούμενο smartphone.

 1. Tablet και Smartphone μαζί: Ενιαίες εφαρμογές, ενιαίος κατάλογος, ενιαίο ιστορικό σε μία συσκευή που κάνει για δύο. Οι εργασίες γίνονται πιο γρήγορα, δίχως να χωρίζουμε τις εργασίες τις μισές στο smartphone και τις άλλες στο tablet.
 2. Multitasking σε άλλο επίπεδο: Όταν η Samsung ανακοίνωσε πρώτη τα fold smartphone, η google βελτίωσε το android λειτουργικό έτσι ώστε οι συσκευές fold να τρέχουν ταυτόχρονα 3 εφαρμογές και να τις βλέπει διαμοιρασμένες στην ανοιχτή οθόνη όταν το μετατρέπεις σε tablet.
 3. Μεγάλη οθόνη σε μικρή συσκευή: Όλοι οι χρήστες smartphone λατρεύουν τις μεγάλες οθόνες αλλά θέλουν ταυτόχρονα να είναι και μικρές οι συσκευές. Το όριο που αποδέχονται οι περισσότεροι χρήστες είναι μέχρι 5.5 ίντσες. Πλέον τα fold smartphone θα προσφέρουν 8 ίντσες οθόνες σε μέγεθος ενός 5 ιντσών smartphone.
 4. Περισσότερος χώρος για hardware:  Υπάρχει πλέον αρκετός χώρος για επιπλέον μνήμη, αποθηκευτικά chips, για θύρα hdmi ή για ένα καλύτερο επεξεργαστής GPU.

Μειονεκτήματα ενός fold smartphone

Τα μειονεκτήματα ενός αναδιπλούμενου smartphone που σε πρώτη φάση θα αντιμετωπίσει ένας χρήστης είναι τα παρακάτω:

 1. Υψηλή τιμή: Το κόστος ενός fold smartphone όπως είναι το Samsung fold είναι περίπου στα 1800 ευρώ. Η τιμή των fold συσκευών θα είναι τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια παραγωγής του ιδιαίτερα απαγορευτική κυρίως λόγω της νέας τεχνολογίας οθόνης και των πολλών μηχανικών σημείων που έχει.
 2. Πάχος και βάρος: Το δίπλωμα της οθόνης καθώς επίσης και τα μηχανικά μέρη που διαθέτει για την αναδίπλωση η οθόνη, κάνει την συσκευή πιο χοντρή και πιο βαριά από τα συνηθισμένα smartphone της αγοράς.
 3. Δυσχρηστία: Κάναμε πολλά χρόνια να εξοικειωθεί ο μέσος χρήστης με την χρήση ενός smartphone. Στην αρχή η χρήση ενός fold smartphone θα είναι εύκολη για τους πιο έμπειρους χρήστες.
 4. Ευπάθεια: Περισσότερα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη, μεγαλύτερη ευπάθεια τουλάχιστον για τις πρώτες σειρές που θα πειραματιστούν με τους μηχανισμούς και τα διάφορα υλικά κατασκευής των fold smartphones.

Η εξέλιξη των fold smartphones

Τα αναδιπλούμενα smartphone θα είναι η νέα επανάσταση και η συνέχεια των smartphone για το 2020 και μετά. H νέα τεχνολογία για να ξεφύγουμε από την στασιμότητα των smartphone που έδιναν βαρύτητα μόνο στην κάμερα και στον αποθηκευτικό χώρο.

Μαζί με αυτή την επανάσταση θα έρθει και η εξέλιξη των λειτουργικών μέσω του multitasking σε ενεργές εφαρμογές που θα τις έχεις ταυτόχρονα ανοιχτές. Φανταστείτε να παίζετε ένα παιχνίδι και να το κάνετε streaming στο  viber απλά με ένα drag and drop.

Fold smartphone και service

Όσο αφορά στο επισκευαστικό κομμάτι ενός fold smartphone θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο με τόσα μηχανικά μέρη να επισκευαστεί φτηνά και γρήγορα.

Εκτός αυτού η διαδικασία αποσυναρμολόγησης ενός fold smartphone απαιτεί χειρουργική ακρίβεια και άρτιο εξοπλισμό που λίγα επισκευαστικά κέντρα όπως το 9Volto διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο android και iphone το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη έχει το κινητό σας και να την επισκευάσει άμεσα σε harware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο android και iphone το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη έχει το κινητό σας και να την επισκευάσει άμεσα σε harware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο