ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων

Ακτινοβολία Κινητών Τηλεφώνων

Μοιραστείτε το άρθρο

ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων

Ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων πόσο επιβλαβής είναι για τον άνθρωπο;

Τι είναι το SAR

Υπάρχει μία ειδική μονάδα μέτρησης της ακτινοβολίας των κινητών που ονομάζεται SAR (Specific Absorption Rate). Ο δείκτης SAR είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ποσότητας ραδιοκυμάτων (RF) που απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου.

Ο δείκτης μας αναφέρει την ακτινοβολία που απορροφάει ο οργανισμός μας σε watt ανά κιλό. Τo μέγιστο όριο SAR στην Ευρώπη σύμφωνα με οδηγίες πoύ έχει εγκρίνει η International Commission on Non-Ionising Radiation Protection (ICNIRP) είναι 2.0 ενώ στην Αμερική, η έγκριση που έχει δώσει η Federal Communications Commission (FCC) είναι 1.6. Αναρωτιέμαι αν το αμερικάνικο ανθρώπινο σώμα είναι πιο ευάλωτο από το ευρωπαϊκό.

Όπου υπάρχουν όρια υπάρχει κι ο κίνδυνος. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι γιατί δεν υπάρχει μία σωστή μελέτη που να αναφέρει ποιο είναι το πραγματικό όριο SAR που μπορεί να αντέξει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος ανεξαρτήτου γεωγραφικής περιοχής.

Το σπουδαιότερο απ’όλα είναι ότι δεν υπάρχει καμία οδηγία για την μη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά που βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη και ειδικότερα στην διάπλαση οστών, κρανίου κτλ. Δηλαδή το SAR το θεωρούμε φυσιολογικό να είναι το όριο μέχρι 2.0 για ευρωπαίους και 1.6 για αμερικάνους και δεν θεωρούμε φυσιολογικό το SAR να είναι διαφορετικό για παιδιά και για μεγάλους.

Άνθρωπος κι ακτινοβολία κινητών

Το ανθρώπινο σώμα και κυρίως οι ιστοί που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα αποτελούνται από 70% νερό. Η RF ακτινοβολία έχει την ικανότητα να ταλαντώνει τα μόρια του νερού..όπως ακριβώς κάνει ο φούρνος μικροκυμάτων στα φαγητά. Φυσικά η ακτινοβολία αυτή είναι πολύ μικρότερης ισχύος. Η απομάκρυνση έστω και μερικών εκατοστών του τηλεφώνου από το σώμα μας ρίχνει γεωμετρικά την ακτινοβολία που δέχεται το σώμα μας. Ενδεικτικά εάν μετρήσουμε με ένα πεδιόμετρο την ακτινοβολία ενός κινητού κι έχει ένδειξη 2.0, χρησιμοποιώντας ένα hands free κι απομακρύνοντας κατά 15 εκατοστά το τηλέφωνο από το σώμα μας η ακτινοβολία που δεχόμαστε μέσω του hands free μειώνεται κατά 50 φορές (0.04). Η ακτινοβολία που δεχόμαστε σε κυρίους ιστούς του σώματός μας εκμηδενίζεται κι όταν χρησιμοποιούμε το κινητό για σερφάρισμα στο ιντερνετ ή παίζουμε κάποιο παιχνίδι κοκ. Να σημειώσουμε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση την ακτινοβολία την δέχονται μόνο τα δάκτυλά μας τα οποία κρατούν το κινητό (αλλά θεωρούμε κύριους ευάλωτους ιστούς άλλα σημεία του σώματός μας κι όχι τα δάκτυλα).

Είναι επιβλαβής η ακτινοβολία των κινητών;

Με συμφέρει να πω όχι λόγω επαγγέλματος, αλλά δυστυχώς είναι, όπως όλα τα πράγματα εάν κάνουμε κατάχρηση.Π.Χ το νερό που πίνουμε που θεωρείται ότι πιο αθώο υπάρχει στην διατροφή μας εάν κάνουμε κατάχρηση μπορούμε να επιβαρύνουμε επικίνδυνα τον οργανισμό μας (google it for more info). To πόσο επιβλαβής είναι η ακτινοβολία πάνω μας εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

1. Ώρες ομιλίας του χρήστη. Τότε είναι που ενεργοποιείται η μέγιστη ακτινοβολία ενός κινητού κι όχι στην αναμονή.
2. Μοντέλο κινητού τηλεφώνου. Το κάθε τηλέφωνο έχει και διαφορετική τιμή SAR. Όσο μικρότερο τιμή SAR έχει τόσο λιγότερη ακτινοβολία δεχόμαστε.
3. Πόσο μακριά κρατάμε το κινητό, αν χρησιμοποιούμε hands free, bluetooth ή car kit bt.
4. Πόσο μακριά είναι ο αναμεταδότης της κεραίας και πόσο καλό σήμα έχουμε. Όσο λιγότερο σήμα έχει η συσκευή τόσο περισσότερη ακτινοβολία εκπέμπει για να ανταποκριθεί στην σύνδεση
5. Δίκτυο 3g ή gsm. Εάν χρησιμοποιείτε δίκτυο 3g, 3g+ η ακτινοβολία που λαμβάνεται είναι πολύ μικρότερη από όταν χρησιμοποιείτε απλό συμβατικό δίκτυο gsm. Πολλοί θα πίστευαν το ανάποδο αλλά δεν ισχύει. Το 3g είναι λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό δίκτυο GSM.

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο