Κινητό τηλέφωνο κι ασφάλεια

Μοιραστείτε το άρθρο

Κινητό τηλέφωνο κι ασφάλεια

Τα σύγχρονα smartphones διαθέτουν την τεχνολογία στο να προστατεύουν τα αρχεία που τους αποθηκεύουμε από κακόβουλες ενέργειες ή από κλοπή. Υπάρχουν κάποια βήματα που όλοι πρέπει να ακολουθούμε έτσι ώστε να προστατέψουμε τα αρχεία μας και το κινητό μας. Τα βήματα που αναφέρουμε μπορούν να γίνουν σε όλες τις συσκευές που διαθέτουν λειτουργικό σύστημα android

 

Κωδικός ασφαλείας στο κινητό τηλέφωνο

Σε όλα τα smartphone θα πρέπει ο χρήστης να βάζει κωδικό ασφαλείας και δακτυλικό αποτύπωμα εφόσον υπάρχει διαθέσιμο στις λειτουργίες της συσκευής. Αποφύγετε τα μοτίβο διότι είναι εύκολο να εντοπιστεί από κάποιον κακόβουλο χρήστη. Προτιμήστε δύσκολα 6ψήφια pin ή ολόκληρη φράση κλειδί.

 

Άγνωστες πηγές απενεργοποιημένες

Εξ αρχής όλες οι συσκευές android έχουν τις άγνωστες πηγές στο μενού των ρυθμίσεων απενεργοποιημένες. Όταν όμως κάποια ιστοσελίδα πάει να εγκαταστήσει μία εφαρμογή .apk στο smartphone σας ενεργοποιεί το μενού στις άγνωστες πηγές για να τις ενεργοποιήσετε. Δώστε πρόσβαση σε εφαρμογές που είστε σίγουροι ότι δεν είναι κακόβουλες και πηγαίνετε μετά στις ρυθμίσεις στην επιλογή άγνωστες πηγές να δείτε εάν είναι απενεργοποιημένες μετά την εγκατάσταση ή η εφαρμογή άφησε την επιλογή μόνιμα ενεργοποιημένη.

 

Usb debugging disabled

Αυτή η επιλογή βρίσκεται στο κρυφό μενού των προγραμματιστών. Μεγάλη προσοχή στην επιλογή αυτή εφόσον κάποιος την ενεργοποιήσει. Εξαρχής το usb debugging είναι απενεργοποιημένο. Υπάρχουν όμως εφαρμογές που μπορεί να σας ζητήσουν να ενεργοποιήσετε το usb debugging. Αυτή η επιλογή μπορεί να ανοίξει απίστευτες τρύπες στην ασφάλεια του android κινητού τηλεφώνου σε κάποιον κακόβουλο χρήστη ή hacker.

Encrypted user data

Όλα τα smartphone με λειτουργικό σύστημα android διαθέτουν μία επιλογή στο μενού ρυθμίσεις/ασφάλεια που επιτρέπει στον χρήστη να κρυπτογραφήσει τα αρχεία που αποθηκεύει. Η επιλογή αυτή κάνει το τηλέφωνο στην εκκίνηση του να ενεργοποιείται λίγο πιο αργά (ελάχιστα δευτερόλεπτα), μας προσφέρει όμως απίστευτη ασφάλεια στα δεδομένα μας και την εγγύηση ότι σε περίπτωση κλοπής κανένας δεν θα αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία μας.

android locked bootloader

Κλειδωμένος bootloader

Εξαρχής όλα τα smartphone έχουν κλειδωμένο bootloader εκτός από κάποια xiaomi που εισάγονται από Κίνα και οι προμηθευτές τα ξεκλειδώνουν για να περάσουν global rom. Όποιος πειραματίζεται και ξεκλειδώνει τον bootloader για να περάσει  custom rom, δεν ανοίγει απλά την κερκόπορτα στα δεδομένα του αλλά ολόκληρη πύλη μαζί με φωτισμό και κόκκινο χαλί. Ο κλειδωμένος bootloader μαζί με το usb debugging disabled είναι τα δύο σημαντικότερα βήματα για την ασφάλεια του λογισμικού.

 

mi-account-lock

Λογαριασμός κατασκευαστή

Οι περισσότεροι αμελούν στο να δημιουργούν λογαριασμό στους servers του κατασκευαστή και αρκούνται απλά σε ένα gmail. Samsung account, Huawei ID, Mi account, LG account κτλ είναι βασική προϋπόθεση στο να ασφαλίσουμε ακόμη περισσότερο τα δεδομένα και την πρόσβαση στο smartphone μας. Ο λογαριασμός στον server του κατασκευαστή μπορεί να εγγυηθεί όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και τον εντοπισμό της συσκευής.

free vpn internet

Free VPN internet

Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν εφαρμογές που τους δίνουν δωρεάν πρόσβαση στο internet χωρίς να έχουν δεδομένα από τον πάροχο. Οι εφαρμογές αυτές δημιουργούν έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην συσκευή, στον server της εφαρμογής και στο internet. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα ο server να ελέγχει την κίνηση, τα δεδομένα και τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε σε διάφορα sites. Η αξιοπιστία αυτών των εφαρμογών είναι αμφίβολη και η χρήση τους επικίνδυνη μιας και εκθέτουμε επικίνδυνα τα δεδομένα μας σε κάποιον ξένο. Καλό είναι να τις αποφεύγετε.

 

Δωρεάν Wifi Spots

Στα δωρεάν wifi spots μπορούν άνετα να αποκτήσουν κάποιοι κακόβουλοι χρήστες πρόσβαση στην συσκευή σας μέσω του κοινού router που χρησιμοποιείτε. Εάν στο wifi είναι συνδεμένος και υπολογιστής με λειτουργικό σύστημα linux τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνα. Υπάρχουν εφαρμογές σε linux που μπορούν μέσω του router να υποκλέψουν κωδικούς πρόσβασης του smartphones για τα social media κτλ.

viber encryption data

Εφαρμογές κρυπτογράφησης

Χρησιμοποιείστε εφαρμογές που μπορούν να κρυπτογραφήσουν τις γραπτές ή τις προφορικές σας συζητήσεις όπως πχ είναι το viber. Με αυτόν τον τρόπο ακόμη και πρόσβαση να έχεις κάποιος στην συσκευή μας με πρόγραμμα παρακολούθησης, δεν μπορεί να υποκλέψει την συζήτηση. Το ίδιο ισχύει κι αν αποκτήσει πρόσβαση στην συσκευή μέσω wifi.

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone και υπολογιστών.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο