Κινητό τηλέφωνο κι αεροπλάνο. Τι ισχύει

Μοιραστείτε το άρθρο

Κινητό τηλέφωνο κι αεροπλάνο

Όλοι έχουμε ακούσει το μήνυμα όταν βρισκόμαστε στο αεροπλάνο να απενεργοποιήσουμε τα κινητά μας τηλέφωνα λίγο πριν απογειωθεί.

Οι περισσότεροι χρήστες κινητών τηλεφώνων αν τους ρωτήσεις για ποιο λόγο στα αεροπλάνα πρέπει να κλείνεις το κινητό τηλέφωνο θα σου απαντήσουν ότι κάνουν παρεμβολές στα όργανα του αεροπλάνου.

Άλλοι πάλι θα πουν ότι τα όργανα “τρελαίνονται¨ και είναι επικίνδυνο για το αεροπλάνο γιατί μπορεί να πέσει.

Τι ισχύει όμως από όλα αυτά;

 

Γιατί δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου στο αεροπλάνο

Η ιστορία ξεκινάει από το 1992 όταν η Federal Aviation Administration (FAA), ο οργανισμός που ασχολείται με την ασφάλεια των πτήσεων, ζήτησε από την RTCA, εταιρία που ασχολείται με μελέτες για την δημιουργία προδιαγραφών στην βιομηχανία, να αναλύσει κατά πόσο οι ηλεκτρονικές συσκευές, laptop, φορητές παιχνιδομηχανές και κινητά τηλέφωνα μπορούν να επηρεάσουν την πτήση ενός αεροπλάνου.

Παρόλο που οι μελέτες ήταν εξονυχιστικές και σε συνεργασία με τις εταιρίες κατασκευής αεροπλάνων, η RTCA δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση laptop και κινητών τηλεφώνων μπορούν να επηρεάσουν τα όργανα ή τις επικοινωνίες ενός αεροπλάνου.

H Boeing ξεκίνησε μελέτες κι έρευνες στα δικά της αεροπλάνα, γιατί κάποιοι πιλότοι κι αεροσυνοδοί ισχυρίστηκαν ότι ο αυτόματος πιλότος αποσυνδεόταν μόνος του καθώς επίσης και κάποια όργανα δυσλειτουργούσαν και πρέπει να οφειλόταν σε χρήση κινητού τηλεφώνου. Στην πραγματικότητα δεν βρήκε καμία απόδειξη ούτε η Boeing.

Παρόλο που τα κινητά τηλέφωνα και τα laptop χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μέσω του wifi και του GSM, η FAA αναφέρει ότι το φάσμα που λειτουργούν τα όργανα των αεροπλάνων δεν έχουν καμία σχέση με το φάσμα που λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα και τα laptop.

Εκτός αυτού η ισχύς των κινητών τηλεφώνων είναι πολύ μικρή έτσι ώστε να επηρεάσει σημαντικά τα όργανα ενός αεροπλάνου.

Τι ισχύει πλέον με το κινητό στο αεροπλάνο

Πλέον οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας απαγορεύουν την χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την απογείωση ή τον προσγείωση του αεροπλάνου. Οι περισσότερες εταιρίες προσφέρουν πλέον υπηρεσίες internet μέσω wifi μέσα στο αεροπλάνο. Το αεροπλάνο σαν πάροχο internet χρησιμοποιεί δορυφόρους μίας και είναι αδύνατον να γίνει λήψη μέσω κεραιών 4g σε τέτοιο ύψος.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν υπηρεσίες wifi μετά τα 10.000 πόδια ύψος.  Μέχρι να φτάσει το αεροπλάνο σε αυτό το ύψος μπορεί να συνδεθεί οποιοσδήποτε στο wifi αλλά δεν μπορεί να βγει στο internet. Την υπηρεσία wifi του αεροπλάνου μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να στέλνουμε μηνύματα μέσω του imessage, viber, what’s up, messenger κτλ. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε το wifi για να πραγματοποιούμε κλήσεις ή τηλεφωνήματα. Οποιοδήποτε είδος texting επιτρέπεται μέσω του wifi δικτύου του αεροπλάνου.

Οι βασικότεροι λόγοι που δεν επιτρέπονται οι κλήσεις ομιλίας είναι κυρίως για εξοικονόμηση δεδομένων και λιγότερης βαβούρας στο αεροπλάνο. Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν όλοι μας κάναμε κλήσεις μέσω wifi γιατί βαριόμασταν μέσα στο αεροπλάνο και μιλούσαμε όλοι στο τηλέφωνο.

Είναι εμφανές πλέον ότι η ομιλία μέσω wifi απαγορεύεται περισσότερο για τους συνταξιδιώτες μας που κατά πλειοψηφία προτιμούν να έχουν ένα ήρεμο ταξίδι δίχως πολλή βαβούρα κι άσκοπες ομιλίες, παρά για λόγους ασφάλειας πτήσης του αεροπλάνου.

Εξακολουθεί να απαγορεύεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου για ομιλία αλλά και για texting χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο