Ξεκλείδωμα icloud. Τι ισχύει

Μοιραστείτε το άρθρο

Ξεκλείδωμα icloud κι ενεργοποίηση iphone

Η apple με την δημιουργία του iphone κατάφερε να ανεβάσει το επίπεδο ασφαλείας των smartphone σε επίπεδα που μέχρι τότε κανένας δεν είχε φανταστεί.
Όταν ξεκίνησε η διανομή των πρώτων iphone φαινόταν ιδιαίτερα παράξενο πως ένα κινητό τηλέφωνο που είχες στην κατοχή σου, εάν δεν συνδεόταν αρχικά στο internet -μέσω itunes και τα νεότερα μοντέλα μέσω wifi- δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί.

Θυμάμαι τότε πόσο πολύ δυσανασχετούσε ο κόσμος που είχε μάθει να ανοίγει το τηλέφωνό του και το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να βάλει την κάρτα sim μέσα και να δουλέψει.

 

Διαδικασία ενεργοποίησης iphone

Όταν ένα iphone ανάψει (power on) η πρώτη λειτουργία που ενεργοποιείται είναι το λεγόμενο Lockdοwnd deamon. Ένας δαίμονας που συνεχώς ελέγχει την κατάσταση του τηλεφώνου εάν είναι ενεργοποιημένο, ξεκλειδωμένο στον πάροχο και εάν δεν έχει ενεργοποιηθεί κάποιο κλείδωμα από το icloud.

Σε περίπτωση που το iphone ανάβει για πρώτη φορά μετά από αγορά ο Lockdownd deamon έχει ανενεργές όλες τις λειτουργίες του iphone και ζητάει σύνδεση με τους servers της apple (μέσω του itunes ή μέσω wifi) για να ελέγξει αν το τηλέφωνο έχει άδεια να λειτουργήσει με το συγκεκριμένο πάροχο της κάρτας sim στην οποία τοποθετούμε, κι αν το τηλέφωνο έχει κλείδωμα icloud.

Σε περίπτωση που έχει κλείδωμα icloud το iphone θα ζητήσει τον κωδικό του icloud με το οποίο είναι ταυτοποιημένο το iphone. Βέβαια καινούργιο iphone με icloud κλείδωμα είναι αδύνατον αλλά έχει συμβεί με υπαιτιότητα καταστήματος.

Το iphone εφόσον συνδεθεί με το δίκτυο τότε ουσιαστικά κατεβάζει από τον server της apple ολα τα πιστοποιητικά που χρειάζεται το τηλέφωνο για να ενεργοποιηθεί η baseband και να πιάσει σήμα το κινητό έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί σαν κινητό τηλέφωνο.

 

Κλείδωμα icloud

Η ασφάλεια του κινητού τηλεφώνου δεν έχει να κάνει μόνο με την κρυπτογράφηση του λειτουργικού του αλλά κυρίως με την αλληλεπίδραση που έχουν οι servers της apple με το iphone. Εάν το κλείδωμα ήταν μόνο μέσα στο smartphone τότε θα ήταν εύκολη υπόθεση για τους gsm hackers να εντοπίσουν το κλείδωμα και να το απενεργοποιήσουν.

Όταν όμως ένα iphone είναι κλειδωμένο με icloud και κάποιος που το βρει του κάνει αναβάθμιση για να αφαιρέσει τον κωδικό ασφαλείας του, ή το δακτυλικό αποτύπωμα τότε το τηλέφωνο θα πρέπει να ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία ενεργοποίησης.

Κατά την διαδικασία της ενεργοποίησης οι server της apple εντοπίζουν το imei της συσκευής και το serian number της συσκευής και αναγνωρίζει ότι το τηλέφωνο είναι κλειδώμενο από τον κάτοχο μέσω του icloud. Έτσι πριν στείλει τα πιστοποιητικά ενεργοποίησης της baseband θα πρέπει πρώτα να τσεκάρει εάν το έχει στην κατοχή του ο νόμιμος κάτοχος. Και πως το κάνει αυτό; Απλά ζητώντας επιβεβαίωση του apple id του.

Ουσιαστικά το κλείδωμα icloud του iphone δεν είναι στο κινητό αλλά στον server της apple. Και για να ξεκλειδώσει το icloud θα πρέπει κάποιος χειριστής της apple που έχει πρόσβαση στο icloud να αποδεσμεύσει το κλείδωμα της συσκευής με τους servers της apple.

 

Πως ξεκλειδώνει το icloud από τον νόμιμο κάτοχο

Σε περίπτωση που ο χρήστης γνωρίζει τον κωδικό, δίνει τον κωδικό ενεργοποίησης κι ενεργοποιείται το icloud. Εάν δεν τον γνωρίζει τότε πρέπει να κάνει ανάκτηση κωδικού μέσω του email του και των κρυφών ερωτήσεων που έχει απαντήσει μέσα από το site του icloud.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν ο νόμιμος χρήστης δεν έχει πρόσβαση ούτε στα email αλλά ούτε και στις κρυφές ερωτήσεις τότε με την απόδειξη αγοράς μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω της τηλεφωνικής υποστήριξης της apple ή μέσω της info quest.

Προσοχή: Η απόδειξη αγοράς θα πρέπει να είναι από το κατάστημα που αγοράστηκε έτσι ώστε να αποδεσμευτεί το icloud. Ουσιαστικά χρειάζεται ο κάτοχος να έχει το δεύτερο παραστατικό μετά την αγορά του καταστήματος από τον μεταπωλητή. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα έχει αγοράσει με τιμολόγιο ένα iphone από κάποιο άλλο κατάστημα του εξωτερικού (και δεν είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος) και πουλήσει το τηλέφωνο σε ένα πελάτη, ο πελάτης έχει το τρίτο παραστατικό αγοράς και τότε δεν μπορεί να το ξεκλειδώσει μέσω της αντιπροσωπείας. Ουσιαστικά θα χρειαστεί το τιμολόγιο του καταστήματος που το αγόρασε από το άλλο κατάστημα. Μόνο όσοι έχουν το πρώτο (από την αντιπροσωπεία) ή το δεύτερο παραστατικό από το κατάστημα μπορούν να ξεκλειδώσουν το icloud μέσω της αντιπροσωπείας.

 

Μέθοδοι Phishing σε κλεμμένα iphone που έχουν icloud

Το icloud δεν μπορεί να ξεκλειδώσει για τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε. Όταν όμως χαθεί ένα iphone οι επιτήδειοι hackers έχουν βρει τρόπους έτσι ώστε να ανακαλύψουν τον κωδικό σου. Μία από τις πιο γνωστές μεθόδους που χρησιμοποιούν είναι η μέθοδος phishing.

Όταν κλαπεί ένα iphone υπάρχει τρόπος να βρει κάποιος το email το οποίο είναι ταυτοποιημένο το icloud. Το μόνο που λείπει είναι ο κωδικός. Αφού έχουν το email οι hackers έχουν φτιάξει μία πανομοιότυπη σελίδα σαν του icloud και σου στέλνουν email να φαίνεται ο αποστολέας ότι είναι η apple, και σου λένε μπες σε αυτή την σελίδα γιατί εντοπίστηκε το κλεμμένο σου iphone για να σου δώσουν στίγμα. Εσύ γράφεις το apple id και τον κωδικό, αυτοί τον βλέπουν αφού την σελίδα την έχουν κατασκευάσει γι’αυτό τον σκοπό, μπαίνουν στο Iphone και αποδεσμεύουν το icloud σου.

Θα πρέπει οι χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όχι μόνο στα email που μπορεί να τους έρθουν για να τους υποκλέψουν τον κωδικό του icloud αλλά και σε περίπτωση που κάποιο link τους έρθει μέσω sms. Για όσους χάνουν το iphone καλό θα ήταν να το δηλώνουν στην αστυνομία και να παίρνουν την βεβαίωση και να πηγαίνουν σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας (vodafone, cosmote,wind) έτσι ώστε να μπλοκάρουν και το iphone τους μέσω imei να μην πιάνει σήμα. Περισσότερα για το μπλοκάρισμα συσκευής μέσω imei μπορείτε να μάθετε ->εδώ<-

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο iphone το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη έχει το κινητό σας και να την επισκευάσει άμεσα.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο