Υπερθέρμανση κινητού. Γιατί ζεσταίνεται το κινητό μου

Μοιραστείτε το άρθρο

Υπερθέρμανση κινητού. Τι το προκαλεί και πως το αντιμετωπίζουμε

Η υπερθέρμανση ενός κινητού smartphone είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε αρκετούς χρήστες και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι το κινητό όταν ζεσταίνεται, δεν ζεσταίνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του αλλά μπορεί το ζέσταμα να προκαλείται σε διαφορετικά σημεία οπότε κι από κει θα καταλάβουμε που οφείλεται η αύξηση της θερμοκρασίας. Παρακάτω θα εξηγήσουμε αναλυτικά πως καταλαβαίνουμε που οφείλεται η υπερθέρμανση ένος smartphone (iphone, samsung κτλ) και τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε για να μην ζεσταίνεται το τηλέφωνο χωρίς λόγο. Επίσης θα εξηγήσουμε πως θα καταλάβουμε ότι ένα τηλέφωνο έχει τεχνικό πρόβλημα και ζεσταίνεται ή οφείλεται καθαρά σε λάθος λειτουργικότητα από εμάς ή από την συσκευή.

Ποιά σημεία του smartphone ζεσταίνονται

Συνήθως τα smartphone ζεσταίνονται στο πίσω τους μέρος. Εκεί βρίσκονται και τα κύρια σημεία της πλακέτας που κάνουν την σημαντικότερη δουλειά.

  1. Το τηλέφωνο μπορεί να ζεσταίνεται στο σημείο που είναι η μπαταρία.
  2. Το τηλέφωνο μπορεί να ζεσταίνεται στο σημείο που είναι ο επεξεργαστής (cpu).Συνήθως βρίσκεται στο πάνω μέρος της πλακέτας περίπου στην μέση από την πίσω μεριά του smartphone
  3. Το τηλέφωνο μπορεί να ζεσταίνεται στο σημείο που είναι η gpu. Το σημείο αυτό βρίσκεται συνήθως στο πίσω και πάνω μέρος της πλακέτας χωρίς κάποιον επιπλέον προσδιορισμό.
  4. Το τηλέφωνο ενδέχεται να ζεσταίνεται στον πομποδέκτη. Το σημείο αυτό βρίσκεται συνήθως στο πίσω και πάνω μέρος της πλακέτας κοντά στο περίβλυμα του smartphone.
  5. Το τηλέφωνο ενδέχεται να ζεσταίνεται στο σύστημα φόρτισης. Το σημείο βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος του τηλεφώνου.
  6. Το τηλεφώνο μπορεί να ζεσταίνεται λόγο από το GPS. Το σημείο αυτό βρίσκεται συνήθως στο πίσω και πάνω μέρος της πλακέτας κοντά στο περίβλυμα του smartphone.

Γιατί ζεσταίνεται το κινητό

Οι κυριότεροι λόγοι που μπορούν να κάνουν ένα κινητό τηλέφωνο και ιδιαίτερα ένα smartphone να ζεσταθεί χωρίς να έχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα είναι οι παρακάτω:

  1. Ανοιχτά δεδομένα. Όταν έχουμε ανοιχτές εφαρμογές που συνδεόνται στον internet και χρησιμοποιούν δεδομένα κάνουν το τηλέφωνο να ζεσταίνεται στο σημείο που είναι ο πομποδέκτης. Όταν το σήμα δεν είναι καλό και το τηλέφωνο πρέπει να συνδεθεί με 3g ή 4g για να τραβήξει δεδομένα τότε ο πομποδέκτης του τηλεφώνου εκπέμπει με την μέγιστη ισχύ του για να ανταποκριθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ζεσταθεί το τηλέφωνο στον πομποδέκτη περισσότερο από το φυσιολογικό.
  2.  Κλήση με ασθενές σήμα. Όταν μιλάμε στο τηλέφωνο και το σήμα δεν είναι καλό τότε το τηλέφωνο στο σημείο του πομποδέκτη θα ζεσταθεί για το ίδιο λόγο που αναφέραμε και παραπάνω.
  3. Πολλές εφαρμογές σε λειτουργία ή στο παρασκήνιο.  Φανταστείτε τι γίνεται σε ένα smartphone όταν στο παρασκήνιο είναι ενεργά και σε κατάσταση standby εφαρμογές όπως το facebook, το messenger, το viber, το whatsapp, το instagram κτλ. Οι εφαρμογές αυτές καταναλώνουν πόρους από την κεντρική cpu (επεξεργαστή) του τηλεφώνου για να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε ένα notification ή στο δικό σας κάλεσμα. Αυτό σε συνδυασμό με τις τρέχουσες λειτουργίες που κάνετε εκείνη την στιγμή κάνουν τον επεξεργαστή να δουλευεί περισσότερο και σαν αποτέλεσμα να ζεσταίνεται.
  4. Πολλά tabs ενεργοποιημένα στον chrome ή στο safari. Τα tabs τρώνε πόρους όταν σερφέρετε με κάποιον browser στο διαδίκτυο. Ειδικά δε εάν έχετε ανοίξει σε tab κάποιο site το οποίο καταναλώνει πολλούς πόρους (η σελίδα μπορεί ακόμη και στο παρασκήνιο να τρέξει κάποιες λειτουργίες – scripts). Τώρα τελευταία είναι και της μόδας ενημερωτικά sites να τρέχουν scripts τα οποία κάνουν mining κάποιο κρυπτονόμισμα και καναταναλώνουν τους πόρους του κινητού σας χωρίς να το γνωρίζετε. Στο 9Volto έχουμε φτιάξει μία δοκιμαστική σελίδα mining  για να δει ο χρήστης πως λειτουργεί. Το link το οποίο παραθέτουμε χρησιμοποιεί το 80% των πόρων του τηλεφώνου σας και σε 2 λεπτά ο επεξεργαστής του τηλεφώνου θα αρχίσει να ζεσταίνεται. Εάν θέλετε να κάνετε το τεστ μπείτε με δική σας ευθύνη και μην μείνετε για πάνω από 3 λεπτά. https://www.9volto.gr/blog/mining.html .
  5. Malware και κακόβουλες εφαρμογές. Όσο κι αν ακούγεται κοινότυπο ναι υπάρχουν κακόβουλες εφαρμογές που μπορεί να κάνουν το τηλέφωνο να ζεσταίνεται. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο χρήστης είναι ότι ένα antivirus μπορεί με τον τρόπο που λειτουργεί να δουλεύει κακόβουλα και να κάνει ένα τηλέφωνο να ζεσταίνεται μόνο και μόνο επειδή κάθε λειτουργία του περνάει από έγκριση μέσω του antivirus. Αυτή η διαδικασία κάνει τον επεξεργαστή να δουλεύει περισσότερο και να ζεσταίνεται.
  6. Ενεργοποιημένο GPS κι εφαρμογές χάρτη. Το GPS όταν ενεργοποιείται από κάποια εφαρμογή ζεσταίνει το τηλέφωνο. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο όποτε και το gps πιάνει την μέγιστη απόδοση για να εντοπίσει τους δορυφόρους για το στίγμα.
  7. Συγχρονισμός αναβαθμίσεις εφαρμογών μέσω Wifi. Όταν έχεις μέρες να συνδεθείς μέσω wifi και δουλευείς συνέχεια με τα δεδομένα τότε το τηλέφωνο με την πρώτη ευκαιρία που θα βρει wifi θα αρχίσει να κατεβάζει όλες τις ενημερώσεις εφαρμογών, λογισμικού καθώς επίσης θα βρει και την ευκαιρία να συγχρονιστεί με icloud, samsung cloud, mi cloud κτλ. Εργοστασιακά συνήθως τα τηλέφωνα για λόγους εξοικονόμισης mb δεν χρησιμοποιούν τα δεδομένα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας για να ολοκληρώσει τέτοια updates. Φανταστείτε ένα τηλέφωνο που μπαίνει συνέχεια από δεδομένα για 6 μήνες τι θα πάθει όταν βρει wifi. Θα πάρει φωτιά για να πάρει όλες τις ενημερώσεις και να στείλει όλα τα δεδομένα σας στο cloud του εκάστοτε smartphone.
  8. Παιχνίδια με απαιτήσεις gpu. Όταν παίζουμε παιχνίδια που κάνουν την gpu (επεξεργαστής γραφικών) να δουλεύει στα όριά του τότε η υπερθέρμανση είναι αναπόφευκτη.

Τι κάνουμε για να μην ζεσταίνεται το κινητό

Εφόσον το τηλέφωνο δεν έχει τεχνικό πρόβλημα και το ζέσταμα προκαλείται από τις λειτουργίες που αναφέραμε παραπάνω μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω ενέργειες.

  1. Κλείνουμε όλες τις εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο. Το κάθε κινητό έχει τον δικό του τρόπο να απενεργοποιήσει τις εφαρμογές που τρέχουν από πίσω. Εάν δεν γνωρίζετε την διαδικασία τότε κάντε μια επανεκκίνηση του τηλεφώνου.
  2.  Ελέγχουμε εάν το σήμα που έχουμε είναι δυνατό εκεί που βρισκόμαστε. Εάν το τηλέφωνο πιάνει πχ 1 παύλα 4g τότε καλό είναι να γυρίσετε από τις ρυθμίσεις δικτύου το τηλέφωνο να πιάνει 3g. Με αυτό τον τρόπο λιγοστεύουμε την ταχύτητα του ιντερνέτ στο κινητό μας αλλά σταματάει να ζορίζεται ο πομποδέκτης στο να πιάνει ασθενές σήμα 4g.
  3. Απενεργοποιούμε το gps εάν το τηλέφωνό μας το έχει ενεργό και κλείνουμε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο δέκτη.
  4. Χρησιμοποιούμε πιο συχνά τα δίκτυα wifi. Με αυτό τον τρόπο δεν μπουκώνουμε το τηλέφωνο με εφαρμογές που περιμένουν αναβάθμιση αρκετό καιρό και μόλις βρουν wifi συνδέονται όλες ταυτόχρονα να πάρουν ενημέρωση. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και τον συγχρονισμό του τηλεφώνου με το cloud και δουλεύει πιο ξεκούραστα χωρίς να ζεσταίνεται.
  5. Κλείνουμε πάντα τα tabs των browser που σερφάρουμε. Αποδεσμεύουμε πόρους, μνήμη, cpu αλλά κυρίως και πιθανά κακόβουλα sites που όσο είναι ανοιχτά εκμεταλλεύονται τους πόρους του τηλεφώνου και το κάνουν να ζεσταίνονται.
  6. Παίζουμε με μέτρο τα παιχνίδια με απαιτήσεις gpu και φυσικά όταν ανοίγουμε το παιχνίδι απενεργοποποιούμε τις εφαρμογές που είναι ενεργές στο παρασκήνιο.
  7. Εάν εξακολουθεί να ζεσταίνεται το τηλέφωνο κατεβάστε κι εγκαταστήστε ένα antivirus να δείτε έαν έχετε κάποιο malware εγκατεστημένο, αφαιρέστε το malware και μετά απεγκαταστήστε το antivirus.

Πως καταλαβαίνουμε ότι το τηλέφωνο δεν έχει τεχνικό πρόβλημα υπερθέρμανσης

Ένα πρακτικό τεστ που μπορούμε να κάνουμε για να καταλάβουμε ότι το τηλέφωνό μας δεν έχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα υπερθέρμανσης είναι να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες και να δούμε αν ζεσταίνεται.

  1. Πάμε με το κινητό μας σε ένα σημείο που έχει καλό σήμα με ανοικτά τα data.
  2. Κλείνουμε το wifi και κοιτάμε το τηλέφωνο να έχει απενεργοποιημένες τις ενημερώσεις εάν είναι κλειστό το wifi (από default έτσι είναι ρυθμισμένα τα περισσότερα smartphone)
  3. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα του browser μας (chrome, safari κτλ) και όλες τις ενεργές εφαρμογές
  4. Kλείνουμε gps και bluetooth
  5. Κάνουμε επανεκκίνηση και ξεκινάμε τον έλεγχο της συσκευής χωρίς να ανοίξουμε κάποια εφαρμογή.

Εάν το τηλέφωνο δεν ζεσταίνεται τότε οι λειτουργίες βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα και το τηλέφωνο φαίνεται να λειτουργεί κανονικά.

Υπερθέρμανση κινητού όταν φορτίζει

Εάν παρατηρούμε υπερθέρμανση του κινητού τηλεφώνου όταν το φορτίζουμε, θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλες διαδικασίες για να καταλάβουμε εάν το smartphone ή η μπαταρία ή ο φορτιστής έχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Οι περισσότεροι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν ένα τηλέφωνο φορτίζεται επαγωγικά όπως αυτό στην συγκεκριμένη φωτογραφία πάντα το τηλέφωνο ζεσταίνεται στο πίσω μέρος που ακουμπάει με τον φορτιστή.

Εάν φορτίζουμε το smartphone μας με τον παραδοσιακό φορτιστή τότε θα πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω τα οποία θα μας βοηθήσουν να κάνουμε μία σωστή διάγνωση και να εντοπίσουμε που επίκειται το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας.

 

  1. Χρησιμοποιούμε το φορτιστή του κατασκευαστή μαζί με το καλώδιο του ιδίου. Υπάρχουν φορτιστές και καλώδια που μπορεί να δώσουμε πολύ περισσότερα mAh από αυτά που ενδύκνειται από τον κατασκευαστή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το τηλέφωνο να φορτίζει πιο γρήγορα, αλλά το υπερθερμαίνει σε μεγάλο βαθμό και χαλάει την μπαταρία
  2. Δοκιμάζουμε να φορτίσουμε το τηλέφωνο σβηστό για να αποκλείσουμε ότι η υπερθέρμανση δεν οφείλεται στις λειτουργίες του τηλεφώνου
  3. Ελέγχουμε τον connector φόρτισης της συσκευής εάν έχει υγρασία ή είναι γενικά σε καλή κατάσταση (δεν είναι στραβός, δεν λείπουν επαφές κτλ). Το ίδιο έλεγχο κάνουμε και στον φορτιστή
  4. Ελέγχουμε την μπαταρία. Εάν η μπαταρία βγαίνει από την συσκευή την ελέγχουμε εάν έχει φουσκώσει ή έχει υγρασία πάνω στις επαφές της.

Εάν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται τότε το πιο πιθανό είναι να υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα φόρτισης στο εσωτερικό μέρος. Στο 9volto ο έλεγχος για την υπερθέρμανση του τηλεφώνου σας και για διάγνωση του προβλήματος είναι δωρεάν. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να μάθετε στο 9Volto 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς. Τηλ: 210421221

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο android και iphone το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη έχει το κινητό σας και να την επισκευάσει άμεσα σε harware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

 

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο