Γιατί φουσκώνει η μπαταρία του κινητού

Μοιραστείτε το άρθρο

Γιατί φουσκώνει η μπαταρία του κινητού

Αρκετοί χρήστες κινητών τηλεφώνων και smartphone έχουν δει τις μπαταρίες αυτών να φουσκώνουν (διόγκωση). Όταν το κινητό τηλέφωνο έχει καπάκι που μπορεί να αφαιρεθεί η μπαταρία ο χρήστης μπορεί άμεσα να το παρατηρήσει.

Στα σύγχρονα όμως smartphone που διαθέτουν ενσωματωμένη μπαταρία που δεν είναι εμφανές, το φούσκωμα της μπαταρίας μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην συσκευή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στα iPhone που η διόγκωση της μπαταρίας ξεκολλάει την οθόνη και μπορεί να την σπάσει. Οι περισσότεροι χρήστες νομίζουν ότι η οθόνη έχει το πρόβλημα αλλά ουσιαστικά η διογκωμένη μπαταρία πιέζει την οθόνη να ξεκολλήσει και να σπάσει.

Παραθέτουμε αναλυτικά τους λόγους που μια μπαταρία κινητού τηλεφώνου φουσκώνει.

 

Έκθεση του smartphone σε υψηλές θερμοκρασίες

Όταν το smartphone (iPhone ή android) εκτεθεί στον ήλιο ή σε χώρο που έχει υψηλές θερμοκρασίες (αυτοκίνητο, παραλία κτλ) ζεσταίνεται το εσωτερικό του τηλεφώνου και τα στοιχεία της μπαταρίας.

Τα στοιχεία της μπαταρίας έχουν κάποια ανοχή στην θερμοκρασία. Ενώ το λειτουργικό της συσκευής ελέγχει την θερμοκρασία της μπαταρίας και σε περίπτωση υπερθέρμανσης (από χρήση ή από φορτιστή) μπορεί να απενεργοποιηθεί για λόγους ασφαλείας, στην έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να το κάνει.

Το κινητό τηλέφωνο ενδέχεται να κλείσει αλλά η θερμοκρασία της μπαταρίας θα εξακολουθεί να είναι μεγάλη και θα προκαλέσει διαστολή των στοιχείων.


Ελλατωματικός φορτιστής

Τα smartphones συνοδεύονται πάντα με δικό τους φορτιστή. Ο φορτιστής είναι κατασκευασμένος να δίνει την ανάλογη τάση κι ένταση έτσι ώστε να φορτίζει σωστά το κινητό τηλέφωνο.

Οι imitation φορτιστές έχουν μία γενικότερη φιλοσοφία στο θέμα φόρτισης για να καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος κινητών τηλεφώνων. Υπάρχει περίπτωση ένας φορτιστής να βγάζει άλλη τάση ή ένταση από ελλατωματική κατασκευή ή βλάβη. Γενικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν ένα τηλέφωνο έρχεται με φορτιστή του ενός αμπέρ και του βάλετε ένα φορτιστή τριών αμπέρ για να φορτίσει πιο γρήγορα, η μπαταρία ενδέχεται να μην είναι κατασκευασμένη να δεχτεί τόση ένταση και τα στοιχεία να αρχίσουν να φουσκώνουν.


Έχει πάει για service το smartphone

Εάν το smartphone διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία και πήγατε το κινητό σας τηλέφωνο σε κάποιο επισκευαστικό κέντρο για κάποιο άλλο θέμα, ενδέχεται ο τρόπος με τον οποίο ανοίχτηκε το κινητό να προκάλεσε βλάβη στην μπαταρία. Κάποιο στράβωμα ή υψηλη θερμοκρασία για να ξεκολλήσουν τα καπάκια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο να διογκωθεί η μπαταρία.

Η διόγκωση της μπαταρίας δεν θα φανεί άμεσα αλλά μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει μετά από 3 μήνες από την ημέρα του service ανάλογα με την βλάβη που έχει προκληθεί στην μπαταρία από το επισκευαστικό κέντρο.


Αντικατάσταση φουσκωμένης μπαταρίας

Η αντικατάσταση της φουσκωμένης μπαταρίας ενός κινητού τηλεφώνου πρέπει να γίνεται άμεσα. Οι κίνδυνοι από μία φουσκωμένη μπαταρία είναι οι παρακάτω:

  • Η μπαταρία μπορεί να πιάσει φωτιά και να καταστρέψει το κινητό
  • Υπάρχει περίπτωση η ανάφλεξη να προκαλέσει μικρή έκρηξη
  • Υπάρχει κίνδυνος για τοξικές αναθυμιάσεις από τα στοιχεία της μπαταρίας
  • Εάν είναι ενσωματωμένη μπορεί να καταστρέψει την οθόνη ή την πλακέτ

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο android, iphone, laptop και pc το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware, firmware και software επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

 

 

 

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο