Xiaomi ειναι καλά smartphones;

Μοιραστείτε το άρθρο

Η εταιρία Xiaomi (σαόμι) είναι αυτή που τα τελευταία χρόνια μας έχει εντυπωσιάσει με την ποιότητα των κινητών τηλεφώνων κι άλλων προϊόντων τεχνολογίας που κατασκευάζει. Παρόλο που είναι λίγα χρόνια στον τεχνολογικό χώρο έχει κατορθώσει να γίνει ένας τεχνολογικός κολοσσός που οι άλλες εταιρίες κατασκευής smartphone την βλέπουν σαν την μελλοντική απειλή.

Ποιά είναι η xiaomi και τα προϊόντα που κατασκευάζει πόσο ποιοτικά είναι;

 

Xiaomi η εταιρία

Η εταιρία Xiaomi είναι μία εταιρία που δημιουργήθηκε στην Κίνα στις 6 Απριλίου 2010. Ήταν άλλη μία startup εταιρία από τις χιλιάδες που ξεκινάνε με μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Το όνομά της ετυμολογικά σημαίνει Κεχρί και είναι ένας καρπός φυτού που μοιάζει με το ρύζι και είναι ευρέως γνωστό στην Κίνα. Η προσέγγιση του ονόματος θυμίζει λίγο την Apple και την Blackberry που μεγάλοι τεχνολογικοί κολλοσοί χρησιμοποίησαν ονόματα καρπών για το brand name τους. Και φαίνεται ότι και για την Xiaomi βγήκε σε καλό.  Για να μπορέσει να έχει καλύτερη απήχηση στον δυτικό κόσμο χρησιμοποιήσε την λέξη Mi στα κινητά της και πήρε και το domain www.mi.com. Για το 2018 σύμφωνα με την IDC θεωρείται η 4η εταιρία σε πωλήσεις smartphone σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα smartphone της Xiaomi

Το 2011 έβγαλε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο το Xiaomi Mi1. Πάνω από 300.000 προπαραγγελίες έγιναν σε μία μέρα. Το λειτουργικό MIUI  του είναι κατασκευασμένο πάνω σε kernel android με εικονίδια τύπου iphone (μινιμαλιστικό στυλ) και το touchwiz της Samsung. Αυτή την ώθηση την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Βρήκε επενδυτές κι έριξαν στην εταιρία πάνω από 1 δις δολλάρια κι αμέσως άρχισε να βγάζει στην παραγωγή κι άλλα μοντέλα.

Οι βασικές σειρές smartphone της xiaomi είναι τα Mi , τα Mi Note, τα Mi Max, τα Mi Mix και τα Redmi. Ενώ στην αρχή πειραματίστηκε και με επεξεργαστές Mediatek αλλά και με Qualcomm Snapdragon  στη πορεία φάνηκε ότι  εταιρία έχει κατασταλάξει στους Snapdragon λόγω της σταθερότητας και της απόδοσης που έχουν οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλες οι ναυαρχίδες μεγάλων εταιριών κατασκευής smartphone χρησιμοποιούν επεξεργαστές qualcomm. H νοοτροπία της Xiaomi ξεφεύγει από τις άλλες κινέζικες εταιρίες. Θέλει ποιότητα κατασκευής, ανεξαρτήτου κόστους από το πιο απλό υλικό μέχρι τον επεξεργαστή και το λειτουργικό.

Είναι καλά Smartphone τα Xiaomi

Η Xiaomi θεωρείται η apple της Κίνας και τα smartphone της σειράς Mi θεωρούνται σαν τα iphone της Κίνας. Ο χαρακτηρισμός δεν θεωρείται καθόλου υπερβολικός αν αναλύσει κανείς την ποιότητα κατασκευής εσωτερικά κι εξωτερικά του τηλεφώνου καθώς επίσης και του λειτουργικού της συστήματος android καθώς χρησιμοποιεί την δική της φιλοσοφία προσαρμοσμένο πάνω στην πλατφόρμα MIUI.

Hardware των Xiaomi

Το 9Volto σαν επισκευαστικό κέντρο εξειδικευμένο στα xiaomi έχει επισκευάσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες τηλέφωνα και σύμφωνα με τις προσωπικές μας παρατηρήσεις είναι ότι τα smartphone της xiaomi δεν βγάζουν τεχνικά προβλήματα εκ κατασκευής. Δεν θα βρει χρήστης xiaomi που θα χαλάσει το ακουστικό το μικρόφωνο το δακτυλικό η δόνηση από μόνη της χωρίς να έχει πέσει το τηλέφωνο ή από κακή χρήση του χρήστη να επέλθει η ζημιά. Τα ακουστικά τα μικρόφωνα και ηχεία που χρησιμοποιεί δεν καίγονται ακόμη και αν ο χρήστης τα φτάνει στα όριά του. Η ποιότητα κατασκευής τους είναι εξαιρετική. Ένας τεχνικός θα προσέξει εσωτερικά ότι από την πιο απλή βίδα έως το flex cable και τις θωρακίσεις η ποιότητα των υλικών κατασκευής είναι άριστη και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα iphone. Τα πλαστικά του σημεία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, και το τηλέφωνο μπορεί να ξεβιδωθεί και να βιδωθεί άπειρες φορές δίχως να φθαρεί κάτι εσωτερικά.

Firmware των Xiaomi

Το λογισμικό του τηλεφώνου ειναι ιδιαίτερα προσεγμένο χωρίς να είναι φορτωμένο από περιττές εφαρμογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Xiaomi δίνει μεγάλη βαρύτητα στις παρατηρήσεις των χρηστών που χρησιμοποιούν τα smartphone της. Στην έκδοση MIUI 9 έχει πέρα από τα bug reports που παίρνει αυτόματα η εταιρία, έχει και μία ειδική φόρμα επικοινωνίας κατευθείαν με τους developers που αναφέρεις δικές σου προτάσεις και παρατηρήσεις στην λειτουργία του τηλεφώνου και βγάζουν συνέχεια update.

Επειδή σαν 9Volto ασχολούμαστε ιδιαίτερα με το λογισμικό των smartphone θεωρούμε ότι η εταιρία που βγάζει τα περισσότερα Updates και bugfixes είναι η Xiaomi. Και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το λογισμικό της έχει κάποιο πρόβλημα απλά την ενδιαφέρει το τμήμα developing να πιάνει τον ρυθμό του χρήστη και μέχρι τώρα το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Oι νέες εκδόσεις MIUI 9 και 10, πέρα από το Minimal σχεδιασμό και την απίστευτη ταχύτητα που προσφέρει στο λειτουργικό android, παρουσιάσει και πρωτότυπες λειτουργίες όπως είναι την διπλή επιφάνεια εργασίας στον χρήστη που ουσιαστικά φαίνεται ότι έχεις δύο διαφορετικά τηλέφωνα με διαφορετικές εφαρμογές εγκατεστημένες στην κάθε επιφάνεια χωριστά. Μπορείς στην μία επιφάνεια να έχεις εγκατεστημένες όλες τις εφαρμογές της δουλειάς σου κι όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου για την δουλειά του το πρωί ενώ το απόγευμα να γυρνάς το λειτουργικό στην άλλη επιφάνεια με τις προσωπικές σου εφαρμογές, social media κτλ.

Ευρωπαϊκή έκδοση Xiaomi Vs Κινέζικη έκδοση Xiaomi

Η μεγάλη ποικιλία των smartphone της Xiaomi χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε αυτά που κυκλοφορούν για την κινέζικη αγορά (CN) και σε αυτά που κυκλοφορούν για τον υπόλοιπο κόσμο (GLOBAL). Υπάρχουν μοντέλα που βγαίνουν και για τα δύο region. Υπάρχουν όμως και μοντέλα που κυκλοφορούν μόνο για την Κινά οπότε εκεί ξεκινάει και ο γολγοθάς για τους ανθρώπους που τα αγοράζουν από κινέζικα eshops τύπου (banggood κτλ).

Τα τηλέφωνα έρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά αγορά με πειραγμένη custom rom η οποία έχει προσαρμοστεί πάνω στην κινέζικη, μία ευρωπαϊκή πειραγμένη έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης να βλέπει το μενού στην γλώσσα του και να έχει playstore. Αυτές οι εκδόσεις τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να αναβαθμιστούν ενώ έχουν bugs που η επίσημη αναβάθμιση στην κινέζικη έκδοση δεν θα είχε.

Προτείνουμε στους χρήστες ακόμη κι όταν αγοράζουν μία κινέζικη έκδοση να είναι σίγουροι ότι το μοντέλο αυτό, η ίδια η Xiaomi το έχει βγάλει και για την Ευρώπη οπότε σε αυτή την περίπτωση, ένας έμπειρος firmware programmer ή το 9Volto :) θα μπορέσει να σας περάσει την επίσημη ευρωπαϊκή. Μπορείτε να δείτε τι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε hardware και software επίπεδο από το 9Volto ->εδώ<-

Xiaomi Value for Money

Η πολιτική της Xiaomi είναι όλα της τα τηλέφωνα να είναι τόσο φτηνά έτσι ώστε να κερδίσει γρήγορα την αξιοπιστία των χρηστών smartphone αλλά και μεγάλο μερίδιο αγοράς. Αυτή την στιγμή είναι 4η εταιρία στις πωλήσεις κινητών στον κόσμο ενώ είχε καταφέρει να φτάσει και στην τρίτη θέση πλησιάζοντας τα μεγαθήρια apple και samsung. Σύμφωνα με sites που ασχολούνται με το κόστος παραγωγής τεχνολογικών συσκευών η Xiaomi δουλεύει με 5% περιθώριο κέρδους επί της παραγωγής. Οι ips οθόνες, ο snapdragon επεξεργαστής, ακόμη και η μπαταρία της που φημίζεται για την αναμονή είναι υλικά που θα μπορούσαν να ανεβάσουν το κόστος της συσκευής σε υψηλά επίπεδα εάν και η ίδια η Xiaomi ήθελε να είχε ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους. Αυτή την στιγμή αυτή και η huawei είναι οι εταιρίες που σύντομα θα αναγκάσουν την Samsung και την Apple να ρίξουν τις τιμές για να εξακολουθήσουν να είναι ανταγωνιστικές.

Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με το σταθερό λειτουργικό της τα κάνει και λιγότερο παθητικά στις ζημιές. Όλες οι ζημιές που έρχονται στο 9Volto είναι είτε από πέσιμο (σπάσιμο οθόνης), είτε στην φόρτιση, σπάσιμο συστήματος φόρτισης, είτε στο λειτουργικό γιατί κάποιος το έκανε hard brick από λάθος μετατροπή λειτουργικού από κινέζικη σε ευρωπαϊκή. Προβλήματα μόνα τους όπως άλλες μάρκες κινητών δύσκολα βγάζουν (τουλάχιστον μέχρι στιγμής).

Τα Xiaomi θεωρούνται smarthone value for money , όχι μόνο σαν ποιότητα κατασκευής αλλά και σαν διάρκεια στον χρόνο. Αξίζει κάποιος να τα δοκιμάσει! ;)

 

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο