Τί είναι το NFC στα κινητά

Μοιραστείτε το άρθρο

τι είναι το nfc στα κινητά τηλέφωνα smartphone

Τί είναι το NFC στα κινητά

To NFC (Νear Field Communication) ονομάζουμε την τεχνολόγια που εφαρμόζεται κυρίως πάνω στα smartphone κι επιτρέπει στο κινητό να έχει ασύρματη επικοινωνία με άλλες συσκευές ή εξαρτήματα σε πολύ μικρή απόσταση.

Η τεχνολογία αυτή λειτουργεί όπως και το bluetooth αλλά σε άλλη συχνότητα (13.56 Mhz) και σε πολύ μικρότερη εμβέλεια. Για να επικοινωνήσει ένα κινητό τηλέφωνο μέσω NFC με κάποια άλλη συσκευή ή εξάρτημα θα πρέπει να γίνει επαφή των δύο συσκευών ή να βρεθούν σε απόσταση το πολύ 4-5 εκατοστά.

Η έρευνα ανήκει σε τρεις εταιρίες τεχνολογίας, στην Nokia, στην Philips και στην Sony. Από το 2004 που ανακαλύφθηκε η τεχνολογία NFC έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές στα πρωτόκολλα επικοινωνίας, στις δυνατότες εγγραφής κι ανάγνωσης, καθώς επίσης και στην ταχύτητα ανταλλαγής των δεδομένων

πως λειτουργεί το nfc στα κινητά τηλέφωνα smartphone

Πως λειτουργεί το NFC στα κινητά

Η λειτουργία του NFC στα κινητά τηλέφωνα και ιδιαίτερα στα smartphone είναι πολύ απλή. Η διαδικασία της διασύνδεσης μεταξύ του κινητού τηλεφώνου και της άλλης συσκευής που διαθέτει NFC γίνεται στιγμιαία και άμεσα χωρίς να γίνεται κάποιο είδος pairing.

Η διασύνδεση δύο συσκευών μέσω του NFC δεν προυποθέτει κάποιον κωδικό πρόσβασης για την συνδεσιμότητα αλλά η διασύνδεση γίνεται άμεσα.

To NFC μπορεί να λειτουργήσει και να αλληλεπιδράσει με άλλες συσκευές με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

  •  Ο πρώτος τρόπος είναι με την μέθοδο read write. Δηλαδή δύο συσκευές μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την μία να διαβάζει δεδομένα και την άλλη να γράφει.
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι να λειτουργήσει σαν smartcard (έξυπνη κάρτα). Αυτή η λειτουργία είναι πλέον και η πιο διαδεδομένη ειδικά στα smartphone που διαθέτουν nfc. Η λειτουργία αυτή μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο σε πιστωτική κάρτα και μπορείτε να πληρώνετε στα POS τοποθετώντας απλά το κινητό πάνω σε αυτά.
  • Ο τρίτος τρόπος είναι να λειτουργήσει μέσω της επικοινωνίας peer 2 peer. Ουσιαστικά μία συσκευή στέλνει δεδομένα στην άλλη.

τι κάνει και πως λειτουργεί το nfc στο κινητό τηλέφωνο

NFC κι ασφάλεια

Η τεχνολογία NFC προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας σε ένα smartphone. Μπορούμε απλά με το να ακουμπήσουμε δύο κινητά να γίνουμε φίλοι στο facebook, να διαβάσουμε ένα μήνυμα, να αγοράσουμε ένα εισιτήριο ή να το ακυρώσουμε, να ανοίξουμε μία πόρτα κτλ.

Όλες αυτές οι ευκολίες όμως έχουν ένα τίμημα. Κι αυτό είναι η ασφάλεια. Η τεχνολογία NFC παρόλο που χρησιμοποιεί προχωρημένες τεχνικές κρυπτογράφησης, τα δεδομένα μας είναι ευάλωτα.

Υπάρχουν συσκευές που μπορούν μέχρι και μισό μέτρο απόσταση από την συσκευή μας να υποκλέψουν τα δεδομένα που στέλνει το NFC του κινητού μας.

Πως προστατευόμαστε από NFC Hacking

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από κάποιους επίδοξους hacker που χρησιμοποιούν την τεχνολογία NFC για να υποκλέψουν δεδομένα είναι να απενεργοποιούμε το NFC από το κινητό.

Ενεργοποιούμε την υπηρεσία μόνο κι εφόσον πρέπει να πραγματοποιήσουμε διασύνδεση στιγμιαία. Πριν την διασύνδεση ενεργοποιούμε το NFC, κάνουμε την διασύνδεση και μετά αμέσως το απενεργοποιούμε.

 

εφαρμογές του nfc στην καθημερινότητά μας

Εφαρμογές της τεχνολογίας NFC στην καθημερινότητά μας

 

Οι εφαρμογές της τεχνολογίας NFC είναι πλέον απεριόριστες. Το smartphone ή το smartwatch με τεχνολογία NFC μπορεί πραγματικά να απλοποιήσει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αναφέρουμε μερικές εφαρμογές του NFC

  • Πληρωμή με το κινητό τηλεφώνο αντί για την χρήση πιστωτικής κάρτας
  • Ξεκλείδωμα και κλείδωμα πόρτας
  • Ενεργοποίηση κι απενεργοποίηση συναγερμού
  • Ξεκλείδωμα και κλείδωμα αυτοκινήτου
  • Ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Πρόσβαση σε εκθέσεις και χώρους διασκέδασης
  • Μεταφορά δεδομένων, φωτογραφιών με φυσική επαφή των συσκευών
  • Ρυθμιση καθισμάτων αυτοκινήτου, καθρεπτών, μουσικούς σταθμούς μέσω του nfc του κινητού
  • Εφαρμογές στο έξυπνο σπίτι, σε φωτισμούς, θερμοκρασίες aircondition μέσω του nfc του smartphone
  • Εφαρμογές στην υγεία. Με ένα NFC pad συνδεμένο πάνω σου μπορείς να έχεις 24ωρη παρακολούθηση καρδιακών παλμών, οξυγόνου κτλ.

 

Διαφορά NFC και Bluetooth

Η τεχνολογία του NFC και του Bluetooth βασίζεται πάνω στην ίδια θεωρία. Και οι δύο τεχνολογίες αποστέλλουν και λαμβάνουν ασύρματα δεδομένα. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές διαφορές που κάνει αυτές τις δύο τεχνολογίες να ξεχωρίζουν.

  • Το NFC συνδέεται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και δεν χρειάζεται ζεύξη των συσκευών μέσω pin πριν την ανταλλαγή των δεδομένων.
  • Το NFC θέλει σχεδόν φυσική επαφή για να γίνει η σύνδεση (το πολύ 4-5 εκατοστά μακριά από την συσκευή), σε αντίθεση με το bluetooth που η σύνδεση γίνεται σε απόσταση μέχρι και 10 μέτρα.
  • Το NFC απαιτεί ελάχιστη ενέργεια για να συνδεθεί συγκριτικά με το Bluetooth που απαιτεί περισσότερη ενέργεια.
  • Το NFC είναι πολύ πιο αργό στην μεταφορά δεδομένων συγκριτικά με το Bluetooth.

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο υπολογιστών laptop και smartphones. Διαβάστε ποιοί είμαστε ->εδώ<-

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο