Κινητά 2G που δεν παρακολουθούνται

Μοιραστείτε το άρθρο

Κινητά 2G που δεν παρακολουθούνται

Αιωρείται η φήμη ότι τα παλιά τηλέφωνα που δουλεύουν με 2g δίκτυο, αυτά που είναι με τα πλήκτρα και δεν έχουν ιντερνετ είναι πιο ασφαλή στην επικοινωνία και δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν. Μάλιστα υπάρχουν χρήστες που τα χρησιμοποιούν για παράνομες δραστηριότητες και θεωρούν ότι η επικοινωνία τους είναι ασφαλής και μη εντοπίσημη.

Φυσικά κι αυτό είναι λάθος. Το 2g δίκτυο έχει τόσο αδύναμη κρυπτογράφηση που όχι μόνο μπορεί να ακούσει κάποιος την συνομιλία και να διαβάσει γραπτά μηνύματα μέσω της κεραίας αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο. Υπάρχει εξοπλισμός που διαθέτουν οι μυστικές υπηρεσίες πολλών κρατών και φυσικά και η Ελλάδα που μπορεί να παρακολουθήσει συνομιλία 2g δίχως να έχει παγιδέψει με φυσική επαφή μια κεραία. Ουσιαστικά μπορεί να παγιδέψει τις συνομιλίες που εκπέμπει ή λαμβάνει μια κυψέλη στην περιοχή. Τον εξοπλισμό αυτόν μπορεί να τον αγοράσει οποιοσδήποτε μπορεί να διαθέσει τα χρήματα αυτά τα οποία όπως γράφει το usa today είναι περίπου 400.000 δολλάρια

Εντοπισμός τοποθεσίας σε κινητά 2G

Όσον αφορά τον εντοπισμό θέσης της συσκευής, το γεγονός ότι δεν διαθέτει gps και 4g δίκτυο δεν σημαίνει ότι η συσκευή δεν μπορεί να εντοπιστεί. Υπάρχει η μέθοδος του τριγωνισμού ή τριγωνοποίησης των κεραιών που με βάση την ισχύ του σήματος στην εκάστοτε κεραία μπορεί το κινητό να εντοπιστεί σε μια απόκλιση χονδρικά 30-50 μέτρα ανάλογα φυσικά το σημείο.

 

Πως μιλάω με ασφάλεια δίχως να με παρακολουθούν

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο τα σύγχρονα smartphones με ειδικές εφαρμογές μπορούν να έχουν κρυπτογραφημένη συνομιλία που δεν μπορεί να εντοπιστεί. Φυσικά αυτές οι εφαρμογές κρυπτρογράφησης θα πρέπει να είναι εγκατεστημένες σε όλες τις συσκευές που έχουν επικοινωνία μεταξύ τους. Επιπλεον θα πρέπει να γίνονται οι κλήσεις και τα μηνύματα από τις συγκεκριμένες εφαρμογές κι όχι από άλλες εφαρμογές του κινητού.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, laptop και υπολογιστών και μπορεί να αναλάβει βλάβες σε hardware και firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο