Τι είναι root. Πως κάνω root. Γιατί να κάνω root στο smartphone μου

Μοιραστείτε το άρθρο

android root

android root

Σε πολλές συζητήσεις μεταξύ έμπειρων χρηστών smartphone με λειτουργικό android θα έχετε ακούσει την λέξη root. Τι ονομάζουμε όμως root στα smartphones και τα tablets με λειτουργικό android;

Τι είναι όμως το root;

Root ονομάζουμε την διαδικασία κατά την οποία ο χρήστης ενός smartphone android αποκτάει πλήρη δικαιώματα και πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα του κινητού τηλεφώνου. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μετά το root  μπορεί να δει όλους τους φακέλους του κινητού τηλεφώνου, να διαγράψει εφαρμογές που ήταν εργοστασιακές και δεν μπορούσαν να διαγραφούν, να επέμβει στο hardware του κινητού του και να πειράξει την ταχύτητα του επεξεργαστή, την ένταση του wifi και του bluetooth να πιάνει πιο μακριά, να βάλεις εφαρμογές που χωρίς root το κινητό δεν επέτρεπε να περαστούν κ.α.

Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν root στο κινητό τους για να βάλουν άλλο λογισμικό, γνωστές σαν custom rom. Ουσιαστικά κυκλοφορούν στο internet μαγειρεμένες rom για κινητά τηλέφωνα android (samsung, lg, lenovo, htc, sony κτλ) οι οποίες είναι “πειραγμένες”.  Αφαιρούν τις περιττές εφαρμογές που κάνουν το κινητό πιο αργό, κάνουν overclocking τον επεξεργαστή να πηγαίνει πιο γρήγορα το κινητό, μπορούν να έχουν καλύτερη διαχείρηση στην μπαταρία, καλύτερο σήμα κτλ.

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για να κάνει κάποιος root το smartphone του είναι η μικρή εσωτερική μνήμη που μπορεί να διαθέτει το τηλέφωνο για την εγκατάσταση εφαρμογών (αποθηκευτικός χώρος του smartphone). Υπάρχουν κινητά τηλέφωνα τα οποία διαθέτουν 300mb για εγκατάσταση εφαρμογών. Μετά το root σε αυτά τα κινητά τηλεφώνα, ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει εφαρμογές και στην κάρτα μνήμης.

Η εγγύηση χάνεται εάν κάνει κάποιος root;

Πολλές εταιρίες smartphones έχουν μέσα στο λογισμικό τους (στον bootloader) δικλείδες ασφαλείας που εάν κάνεις root και το τηλέφωνο πάει μετά στην αντιπροσωπεία φαίνεται ότι έχει ρουταριστεί. Παρόλα αυτά εάν το τηλέφωνο χρειαστεί για κάποιον λόγο να πάει στην αντιπροσωπεία, υπάρχουν τρόποι που μπορείς να επαναφέρεις στα περισσότερα τηλέφωνα τον bootloader στην αρχική του κατάσταση και να περάσεις επίσημο λογισμικό και το τηλέφωνο να φαίνεται ότι δεν έχει γίνει ποτέ root. Όσα τηλέφωνα έχει κάνει το 9volto root στους χρήστες τα κάνει unroot δωρεάν εφόσον έχουμε συνεννοηθεί πρώτα με τον πελάτη.
Επίσημα η εγγύηση χάνεται. Μπορεί όμως να την γλιτώσεις εάν ξέρεις να κάνεις σωστό unroot ή ακόμη και να πέσεις σε τεχνικό στο εξουσιοδοτημένο service που να μην προσέξει ότι το τηλέφωνο είναι root.

Αξίζει να κάνει κανείς root το smartphone του;

Τα κριτήρια που βάζει ο κάθε χρήστης για το αν θα πρέπει να κάνει root το τηλέφωνό του ή όχι είναι διαφορετικά.
Σαν επαγγελματίες στον χώρο της επέμβασης λογισμικού στα smartphones συστήνουμε το root σε χρήστες που έχουν μικρό εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο για εφαρμογές ή σε τηλέφωνα με πολύ μικρό επεξεργαστή και μικρή ram. Δεν συστήνουμε root σε τηλέφωνα ναυαρχίδες των μεγάλων εταιριών. Είναι σαν να έχεις ferrari και να πηγαίνεις στο συνεργείο της γειτονιάς σου και να ζητάς από τα 500 άλογα ιπποδύναμη να βάλεις άλλα 10! Σαφέστατα υπάρχουν και οι χρήστες που θέλουν να πηγαίνουν τα τηλέφωνα τους μέχρι τα όρια και είναι σεβαστό.

Αξίζει να κάνω root και να βάλω custom rom;

Εάν η επίσημη έκδοση λογισμικού της εκάστοτε εταιρίας δεν σε καλύπτει, πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι για μία custom rom που έχει φτιάξει ένας προγραμματιστής ή μία ομάδα προγραμματιστών (οι περισσότεροι χομπίστες);
Για να πετύχεις μία δοκιμασμένη custom rom θα πρέπει να έχεις δοκιμάσει πολλές. Εκτός αυτού τα bugs και η αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει η custom rom δεν μπορεί να φανεί από 100-200 χρήστες που έχουν βάλει την εκάστοτε rom. Μία custom rom ενδείκνυται κυρίως σε κινέζικα τηλέφωνα που μπορεί να μην έχουν ελληνικό μενού, playstore, google applications κ.α Σε ένα τηλέφωνο όπως είναι το samsung, θα πρότεινα στους χρήστες να του κάνουν root και να αφαιρέσουν από μόνοι τους κάποιες περιττές εφαρμογές εάν θέλουν να δουν ταχύτητα και βελτίωση στην λειτουργία του smartphone τους – και πάντα με μεγάλη προσοχή.

Πως κάνω root στο android smartphone μου;

Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι για να κάνεις root το τηλέφωνό σου
1. Με εφαρμογές που κατεβάζουμε από το internet ψάχνοντας root applications, root programs κτλ. Κατεβάζουμε την εφαρμογή, συνδέουμε το κινητό τηλέφωνο με τον υπολογιστή, ενεργοποιούμε από την επιλογή προγραμματιστή στις ρυθμίσεις του android smartphone, την επιλογή usb debugging και όλα τα άλλα τα κάνει το πρόγραμμα
2.  Με apk εφαρμογή που εγκαθιστούμε κατευθείαν στο κινητό. Ενεργοποιούμε τις άγνωστες πηγές στις ρυθμίσεις του android smartphone μας, εγκαθιστούμε την εφαρμογή στο κινητό μας και μετά την τρέχουμε. Συνήθως οι apk εφαρμογές δεν υπάρχουν στο playstore αλλά πρέπει να τις βρούμε από άλλα apk stores και φυσικά να μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε τις άγνωστες πηγές.
3. Με ειδικά dongles, boxes που διαθέτουν εξειδικευμένα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας όπως είναι το 9Volto. Υπάρχει ειδικός εξοπλισμός που εκτός από αναβαθμίσεις ξεκλειδώματα και αλλάγη γλώσσας στα κινητά τηλέφωνα μπορεί να κάνει και root.

Έχει κάποιες επιπτώσεις ή παρενέργειες το root;

Το σημαντικό μειονέκτημα του root είναι ότι επίσημα χάνεται και η εγγύηση του smartphone ή του tablet που έχει γίνει root. Εκτός αυτού εγκυμονεί κινδύνους το root εάν το πρόγραμμα που κάνει το root δεν είναι αξιόπιστο ή έχεις στο κινητό σου ή στο tablet σουτην τελευταία έκδοση λογισμικού android που δεν έχει δοκιμαστεί το root σε όλα τα μοντέλα smartphones/tablets. Μερικές από τις παρενέργειες ενός κακού root είναι οι επανεκκινήσεις του τηλεφώνου, ή επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων κάθε φορά που μένει από μπαταρία, το κρασάρισμα εφαρμογών του smartphone/tablet κ.ο.κ. Θα πρέπει μετά από μία διαδικασία rιoot ο χρήστης να κάνει επανεκκίνηση του τηλεφώνου του και να ελέγξει τις περισσότερες λειτουργίες του τηλεφώνου εάν λειτουργούν σωστά. Εκτός από το κρασάρισμα των εφαρμογών ο χρήστης θα πρέπει να προσέξει και τις βασικές λειτουργίες που έχουν να κάνουν με την baseband του τηλεφώνου, σήμα/bluetooth/wifi/gps/nfc κτλ

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία root σε ένα smartphone ή tablet;

Θα πρέπει το τηλέφωνο που θα κάνουμε root να είναι πλήρως φορτισμένο, να μην χρησιμοποιεί εφαρμογές συστήματος κατά την διάρκεια του root, να έχετε απενεργοποιημένα τα antivirus, ενεργοποιημένο το usb debugging mode και τις άγνωστες πηγές και απενεργοποιημένο το κλείδωμα ασφαλείας του τηλεφώνου ή tablet.

Το 9Volto δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη προκληθεί από λάθος στην διαδικασία root.

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο