Δεν λειτουργεί το GPS. Τι πρέπει να κάνω

Μοιραστείτε το άρθρο

Δεν λειτουργεί το GPS

Το GPS είναι ένας πομποδέκτης που μας δείχνει το στίγμα μας στο χάρτη του smartphone μας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι GPS μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο άρθρο που έχουμε γράψει ->εδώ<- . Αρκετοί είναι οι χρήστες που έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα με το GPS και το κινητό τους τηλέφωνο δεν μπορεί να τους δείξει το στίγμα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε ποιοι είναι οι λόγοι που το GPS στο smartphone υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου.

 

Το GPS δεν δείχνει το στίγμα

Πριν αναλύσουμε όλες τις περιπτώσεις που το gps δεν έχει καλό σήμα ή δεν λειτουργεί θα πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

  • Το GPS για να λειτουργήσει θα πρέπει να είναι σε εξωτερικό χώρο η συσκευή κι όχι μέσα στο σπίτι
  • Θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο το GPS για να μπορείτε να έχετε στίγμα.
  • Σιγουρευτείτε ότι η θήκη που χρησιμοποιείτε δεν παρεμποδίζει το σήμα του GPS (έχει συμβεί και αυτό)

Απενεργοποίηση και ενεργοποίηση του GPS

Σε περίπτωση που δεν εντοπίζει στίγμα το GPS δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε και να ξανανεργοποιήσετε την επιλογή GPS. Κατεβάστε την μπάρα ειδοποιήσεων και επιλέξτε το κουμπί τοποθεσία. Απενεργοποιήστε και μετά ενεργοποιήστε το και πάλι.

Calibration – Ρύθμιση του GPS

Πολλές φορές το GPS ξερυθμίζεται και θα πρέπει να το ξαναρυθμίσουμε έτσι ώστε να μπορεί να συνδεθεί με τους δορυφόρους και να μας δίξει το στίγμα. Η διαδικασία του ρυθμίσματος ονομάζεται calibration. Ουσιάστικα κρατάμε την συσκευή σταθερά και την κινούμε στον αέρα κάνοντας ένα εικονικό 8 όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

Βασική προϋπόθεση είναι η συγκεκριμένη διαδικασία να γίνει σε ανοιχτό χώρο κι όχι μέσα σε κλειστούς χώρους. Θα πρέπει επίσης να έχετε το GPS ανοιχτό κι ένα πρόγραμμα πλοήγησης ενεργοποιημένο (πχ το google maps).

 

Τοποθεσία

Για να μπορέσει να κλειδώσει σωστά το στίγμα του GPS απαιτείται το κλείδωμα του σημείου σας από 4 διαφορετικούς δορυφόρους ή περισσότερους. Εάν εσείς βρίσκεστε σε στενά με ψηλές πολυκατοικίες που ούτε ο ήλιος δεν φαίνεται τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τότε το κλείδωμα των τεσσάρων δορυφόρων είναι δύσκολο.

Αυτό φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το smartphone σας να σας δείξει το ακριβές στίγμα στο οποίο βρίσκεστε ή να μην το δείχνει καθόλου.

Υποβοήθηση

Στην εποχή του 5G είναι αδιανόητο να υπάρχουν χρήστες που να απαιτούν να έχουν ακριβές στίγμα μόνο από το GPS. Πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που το στίγμα ενός smartphone είναι αποτέλεσμα των δορυφόρων αλλά και των κεραιών καθώς επίσης και του wifi εάν είναι συνδεμένο σε κάποιο router.

Το σύνολο αυτών των δεδομένων επιτρέπει στην συσκευή να έχει ακριβές στίγμα στον χάρτη με απόκλιση μόλις ένα μέτρο.

Απενεργοποίηση εξοικονόμηση ενέργειας

Πολλοί χρήστες ενεργοποιούν την εξοικονόμηση ενέργειας για να κρατάει η μπαταρία τους περισσότερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιες λειτουργίες της συσκευές να μην αποδίδουν στο μέγιστο ή να υπολειτουργούν. Μέσα σε αυτές τις λειτουργίες είναι και το GPS.

Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το GPS στο smartphone σας, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε την εξοικονόμηση ενέργειας από την συσκευή.

Αναβάθμιση συσκευής κι εφαρμογών GPS

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ενημερωμένες τις εφαρμογές και τους χάρτες που χρησιμοποιεί το GPS καθώς επίσης και την συσκευή. Σε περίπτωση που έχετε κλείσει τις αναβαθμίσεις των εφαρμογών, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η εφαρμογή πλοήγησης (χάρτες κτλ) να μην ενεργοποιήσει το GPS.

Αυτό μπορεί να γίνει διότι να έχει αλλάξει το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης της επικοινωνίας με τους δορυφόρους ή κάποιο άλλο πιστοποιητικό ασφαλείας.

Σιγουρευτείτε ότι αναβαθμίζετε πάντα τις εφαρμογές πλοήγησης καθώς επίσης ότι έχετε και ενημέρωμενο το λογισμικό του smartphone σας.

Τεχνικά προβλήματα του GPS

Είναι πολύ δύσκολο να χαλάσει το GPS σε ένα smartphone από μόνο του. Παρόλα αυτά έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στο GPS ενός κινητού τηλεφώνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως:

  • Υγρασία
  • Πτώση
  • Ελαττωματική κατασκευή

Επίλυση τεχνικών προβλήματων GPS

Για να μπορέσουν να επιλυθούν τεχνικά προβλήματα του GPS πομποδέκτη σε ένα κινητό smartphone θα πρέπει να το αναλάβει ένα έμπειρο επισκευαστικό κέντρο όπως είναι το 9Volto.

Αυτό θα ελέγξει την κατάσταση του πομποδέκτη GPS, της κεραίας καθώς επίσης και την κατάσταση της πλακέτας του smartphone.

Τα σύγχρονα smartphone δε διαθέτουν πομποδέκτη GPS αυτόνομο αλλά τον έχουν ενσωματωμένο στον επεξεργαστή. Είναι η γνωστή τεχνολογία SoC (system on chip) που ουσιαστικά o επεξεργαστής περιλαμβάνει όλα τα υπομέρους chips ενός smartphone όπως είναι το (wifi, bluetooth, 5g, gps, gpu κτλ).

Σε μια τέτοια περίπτωση και εάν το πρόβλημα επίκειται στο GPS η επισκευή είναι αδύνατη μιας και προϋποθέτει την πλήρη αντικατάσταση του επεξεργαστή SoC. Βέβαια μια τέτοια βλάβη είναι εξαιρετικά σπάνια άλλα όχι αδύνατη.

 

Επισκευή GPS κινητού από το 9Volto

Το 9Volto μπορεί να αναλάβει την επισκευή του GPS του κινητού σας εφόσον πρόβλημα επίκειται στα παρακάτω:

  • Πρόβλημα στην πλακέτα
  • Κατεστραμμένη κεραία
  • Λογισμικό πρόβλημα
  • Πομποδέκτης

Δεν μπορούμε να επισκευάσουμε προβλήματα στον πομποδέκτη που τα κινητά έχουν τεχνολογία SoC στο GPS. Δηλαδή ο πομποδέκτης είναι ενσωματωμένος στον επεξεργαστή.

Για την διάγνωση της βλάβης και που ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα θα πρέπει να δούμε την συσκευή από κοντά σε κάποιο από τα δύο καταστήματά μας.


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

 

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο