Προστασία από την ακτινοβολία κινητού

Μοιραστείτε το άρθρο

Προστασία από την ακτινοβολία του κινητού

Τα κινητά έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία στην καθημερινότητά μας. Τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν, μας προσφέρουν πλέον ατελείωτες ώρες ομιλίας και internet. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτιθόμαστε αρκετές ώρες στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου. Τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η πολύωρη χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορείτε να τις διαβάσετε ->εδώ<-.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια καθημερινά tips που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να μειώσουμε την έκθεση του κεφαλιού μας στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και ιδιαίτερα των smartphones.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ακτινοβολία είναι επικίνδυνη όταν το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιεί δεδομένα ή κάνει κλήση κι όχι όταν είναι σε κατάσταση stand by.

Αναφέρουμε μερικά από αυτά:


Χρήση hands free

Το hands free που είναι συνδεμένο με καλώδιο στο κινητό τηλέφωνο ή το smartphone, κρατάει σε απόσταση την συσκευή από το κεφάλι μας. Αυτή η μικρή απόσταση από το κεφάλι μας είναι αρκετή σχεδόν να εκμηδενίσει την ακτινοβολία που απορροφάει το κεφάλι μας κατά την διάρκεια της κλήσης.

Υπάρχει ένας αστικός μύθος που αναφέρει ότι το hands free που βάζουμε στα αυτιά μας, μετατρέπει το σώμα μας σε κεραία και ότι δεχόμαστε περισσότερη ακτινοβολία. Αυτό αποδεδειγμένα δεν ισχύει και θα το αναλύσουμε σε κάποιο άλλο ποστ του 9volto blog.


Χρήση bluetooth με καλώδιο

Το bluetooth εκπέμπει ακτινοβολία η οποία σύμφωνα με μελέτες είναι λιγότερο επικίνδυνη από του κινητού τηλεφώνου. Το γεγονός αυτό μπορούμε να το κάνουμε ακόμη πιο ασφαλές εάν πάρουμε bluetooth το οποίο έχει καλώδιο στο ακουστικό και φοριέται στο πέτο.

Ο κύριος μηχανισμός του bluetooth είναι πάνω στο πέτο και η λιγοστή ακτινοβολία που έχει είναι μακριά από κεφάλι. Καλό είναι να αποφεύγετε το bluetooth που φοριέται ολόκληρος ο μηχανισμός στο αυτί.


Ανοιχτή ακρόαση

Όταν βρίσκεστε μόνος/η σε προσωπικό χώρο είναι μία καλή λύση να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο ή το smartphone σας με την ανοιχτή ακρόαση. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επικοινωνείτε με τον συνομιλητή σας άνετα, δίχως να έχετε το κινητό κοντά σας όχι μόνο στο κεφάλι αλλά και σε κανένα σημείο του σώματος.

Η ακτινοβολία στην οποία εκτίθεστε είναι μηδενική. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου με ανοιχτή ακρόαση ενδείκνυται και στο αυτοκίνητο όταν δεν έχουμε hands free.


Μην κοιμάστε με το κινητό δίπλα σας

Όλοι χρησιμοποιούν την πρόφαση ότι βάζουν το κινητό πάνω στο κομοδίνο όταν κοιμούνται γιατί το χρησιμοποιούν σαν ξυπνητήρι.

Οι περισσότερες εφαρμογές είναι ρυθμισμένες να κάνουν update το βράδυ. Εκτός αυτού υπάρχουν και τα notifications που κάθε λίγο και λιγάκι θα ενεργοποιήσουν το σήμα ή το wifi του κινητού. Στην ακτινοβολία που δεχόμαστε το βράδυ όταν έχουμε το κινητό τηλέφωνο δίπλα μας, είμαστε πιο ευάλωτοι από ότι την ημέρα που όλες οι λειτουργίες του οργανισμού μας είναι σε εγρήγορση.

Εκτός αυτού, προβλήματα στον ύπνο, άγχος και στρες μπορούν να προκληθούν από την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι μας. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που επιμένουν ότι το κινητό τηλέφωνο όταν κοιμόμαστε πρέπει να βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο.


Μην μιλάτε όταν δεν έχει καλό σήμα

Όταν το σήμα δεν είναι καλό το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιεί την μέγιστη ισχύ της επιτρεπόμενης ακτινοβολίας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Ένα τηλέφωνο που στην κανονική του χρήση μπορεί να έχει ακτινοβολία, 0.5 W/kg μπορεί να φτάσει τα 1.5 W/kg. Αυτό σημαίνει ότι εκείνη την στιγμή είναι σαν να σας έχουν βάλει 3 κινητά τηλέφωνα στα αυτί ταυτόχρονα για να μπορέσετε να μιλήσετε.

Κλείστε το κινητό τηλέφωνο και προσπαθήστε να βρείτε ένα σημείο που να έχει καλύτερο σήμα. Μόλις βρείτε το ιδανικό μέρος ξανακαλέστε.


Γράψτε μηνύματα σε sms viber messenger

Ας κάνουμε ουσιώδεις κλήσεις με νόημα. Δεν χρειάζεται να πάρετε τηλέφωνο για να ακούσετε ή να πείτε πράγματα που μπορείτε να τα γράψετε. Όταν πληκτρολογείτε ένα μήνυμα το τηλέφωνο βρίσκεται αρκετά μακριά από το κεφάλι σας και η έκθεση στην ακτινοβολία είναι ελάχιστη.

Εκτός αυτού με την φωνητική πληκτρολόγηση μπορούμε να γράψουμε ολόκληρες παραγράφους δίχως να πατήσουμε πλήκτρο και δίχως να εκτεθούμε στα αρνητικά vibes του κινητού τηλεφώνου.


Προστασίες ακτινοβολίας που δεν ισχύουν

Οι παραπάνω ενέργειες είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που έχουν βγει στην αγορά τα οποία αναφέρουν ότι απορροφούν την ακτινοβολία.

Για παράδειγμα τα αυτοκόλλητα που κολλούσαμε στο πίσω μέρος του κινητού σαν radiation protection. Μετά από χρόνια μελέτες βγήκε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα αυτοκόλλητα κάνουν δουλειά.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε συσκευή κόβει την ακτινοβολία αυτομάτως το τηλέφωνο δεν θα έχει και σήμα. Υπάρχουν ειδικά κουτιά που βάζουμε τα κινητά για να απορροφούν την ακτινοβολία, ειδικές κατασκευές κτλ. Όλα αυτά ουσιαστικά συμπεριφέρονται σαν να κλείνουμε το κινητό μας τηλέφωνο.



Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο