Τι είναι το TWRP και πως λειτουργεί

Μοιραστείτε το άρθρο

Τι είναι το TWRP

To TWRP (αρχικά της φράσης Team Win Recovery Project) είναι ένα πρόγραμμα που εγκαθίσταται στo recovery partition των android smartphones. Το TWRP προσφέρει επιπλέον λειτουργίες όσον αφορά την διαδικασία αναβάθμισης του λειτουργικού συστήματος ή επεμβάσεων πάνω σε αυτό.

Ουσιαστικά είναι ένα εργαλείο που μπορεί να επέμβει στο λογισμικό του android smartphone, στις εφαρμογές που έχει εγκατεστημένες εκεί καθώς επίσης και σε άλλα τμήματα (partition) της flash.

Τι κάνει το TWRP στο smartphone

Εφόσον κάποιος καταφέρει να εγκαταστήσει το TWRP στο recovery partition του android κινητού του, τότε μπορεί να επέμβει σε αυτό και να παραμετροποιήσει ακόμη και όλο το λειτουργικό της συσκευής.

Αναφέρουμε μερικά λειτουργίες που προσφέρει το TWRP

 • Να κάνει root το κινητό σας τηλέφωνο
 • Εγκατάσταση custom rom στο smartphone σας με νεότερη έκδοση λογισμικού από αυτή που υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρία
 • Backup όχι μόνο όλων των αρχείων και των προγραμμάτων, αλλά και ολόκληρου του λειτουργικού μαζί με τις ρυθμίσεις, το ιστορικό, τις πίστες των παιχνιδιών κ.ό.κ
 • Εγκατάσταση και απεγκατάσταση εφαρμογών
 • Προσθήκη ή αφαίρεση λειτουργιών κι εφαρμογών συστήματος
 • Αφαίρεση bloatware, malware, adware εφόσον έχετε αγοράσει κινέζικο smartphone που έχει προεγκατεστημένες κακόβουλες ή ενοχλητικές εφαρμογές

Πως εγκαθιστούμε το TWRP στο κινητό

Τα πρώτα χρόνια που είχε βγει το TWRP η εγκατάστασή του στο smartphone ήταν μία εύκολη διαδικασία. Οι δικλείδες ασφαλείας που είχαν τα smartphone ήταν λίγες με αποτέλεσμα να μπορούσε κάποιος να διαγράψει το recovery partition μιας συσκευής και να βάλει το TWRP με μία εντολή.

Παλιότερα για να εγκαθιστούσες το TWRP στο recovery ενός smartphone android το μόνο που χρειαζόσουν να κάνεις ήταν το παρακάτω:

 1. Κατέβαζε την εντολή fastboot.exe από το internet
 2. Kατέβαζες το twrp.img για το μοντέλο του κινητού που ήθελες να το εγκαταστήσεις από το website twrp.me
 3. Ανοιγε ένα CMD στο windows και σύνδεες το smartphone με τον υπολογιστή
 4. Έγραφες την εντολή fastboot flash recovery twrp.img

Τα τελευταία χρόνια η εγκατάσταση του TWRP είναι μία σύνθετη διαδικασία που θα πρέπει να την κάνει κάποιος που γνωρίζει τεχνικές πληροφορίες για το λογισμικό όπως είναι το 9Volto.

Τι προκαλεί δυσκολία στην εγκατάσταση του TWRP στο smartphone

Oι σημαντικότεροι λόγοι που δυσκολεύουν την εγκατάσταση του twrp στα σύγχρονα smartphone android με πρόσφατη έκδοση λειτουργικού είναι:

 • Ο κλειδωμένος bootloader. Μπορείτε να διαβάσετε ανάλυση ->εδώ<- σχετικά με το τι είναι ο bootloader και τι κάνει στο κινητό τηλέφωνο
 • Οι δικλείδες ασφαλείας της flash. Όταν εγκατασταθεί το recovery κι εντοπίσει ξένο recovery το κινητό αυτομάτως εγκαθιστά το official recovery από μόνο του για λόγους ασφαλείας.

 

TWRP και ασφάλεια κινητού

To TWRP είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όσους ασχολούνται με επεμβάσεις στο λειτουργικό των android smartphones αλλά δεν είναι καθόλου ασφαλές. Έχοντας εγκατεστημένο το TWRP στο recovery του smartphone αυτομάτως έχετε ανοιχτή την πίσω πόρτα ενός κάστρου ασφαλείας που ονομάζεται android λειτουργικό. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην εγκατάσταση του TWRP σε ένα android smartphone είναι η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων της συσκευής.

Το android λειτουργικό τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τα επίπεδα ασφαλείας του σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο κάποιος να ξεκλειδώσει ένα smartphone δίχως να σβηστούν προσωπικά δεδομένα. Υπάρχουν και περιπτώσεις κινητών τηλεφώνων που δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν καθόλου ακόμη και με επέμβαση κάποιου εξειδικευμένου τεχνικού λογισμικού.

Ξεκλειδώνοντας τον bootloader κι εγκαθιστώντας το TWRP είναι σαν να έχετε κλειδώσει την πόρτα του σπιτιού σας με αλυσίδες κλειδαριές και μπάρες και να έχετε αφήσει το παράθυρο ανοιχτό.

 

Εγκατάσταση TWRP από το 9Volto

Το 9Volto αναλαμβάνει την εγκατάσταση του TWRP μαζί με την διαδικασία root ή εγκατάσταση κάποιας custom rom εφόσον το επιθυμεί ο πελάτης. Ο χρόνος της εγκατάστασης ένος TWRP εξαρτάται από το μάρκα του κινητού, το μοντέλο και την έκδοση android λειτουργικού που διαθέτει.

Το TWRP μπορεί να εγκατασταθεί και στο επίσημο λειτουργικό της εκάστοτε συσκευής αλλά και σε custom rom.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο