Τι είναι custom rom στα android

Μοιραστείτε το άρθρο

android custom rom

Τι είναι custom rom

Custom Rom στον κόσμο των android ονομάζουμε την αναβάθμιση του λογισμικού android η οποία είναι προσαρμοσμένη και τροποποιημένη με διαφορετικό τρόπο από ότι η εργοστασιακή. Το λειτουργικό android είναι ένα open source λειτουργικό στο οποίο ο καθένας, εάν γνωρίζει στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού, μπορεί να τροποποιήσει το λειτουργικό ανάλογα τις ανάγκες του και τις απαιτήσεις που έχει.

Οι προγραμματιστές των custom rom κάνουν ακριβώς αυτό. Αφαιρούν από το εργοστασιακό λειτουργικό ενός μοντέλου τις περιττές εφαρμογές που έχει, προσθέτουν άλλες που θεωρούν πιο σημαντικές, τροποποιούν τις λειτουργίες του, έτσι ώστε να έχει χαμηλότερη κατανάλωση και πιο γρήγορο και δίνουν την custom rom στο κοινό με οδηγίες για να μπορέσουν να την εγκαταστήσουν στο android smartphone τους.

Custom Roms δημιουργούνται για όλα τα κινητά τηλέφωνα, tablet και smart watch που έχουν λειτουργικό android.

Πλεονεκτήματα των custom rom

Οι βασικότεροι λόγοι που απαρνούνται οι χρήστες των android την stock rom (official) ενός smartphone και βάζουν custom είναι οι παρακάτω:

 • Περισσότερος χώρος στην εσωτερική αποθηκευτική μνήμη της συσκευής
 • Γίνεται πιο γρήγορο το λειτουργικό
 • Η μπαταρία του κινητού διαρκεί περισσότερο
 • Καλύτερη διαχείριση πόρων και εξοικονόμηση επεξεργαστικής ισχύς
 • Επιπλέον λειτουργίες για το smartphone που εργοστασιακά δεν έχει (dolby atmos, hdr φωτογραφία κτλ)
 • Πολλές εργοστασιακές εφαρμογές αντικαθίστανται με άλλες τρίτων κατασκευαστών που είναι πιο αξιόπιστες

 

Μειονεκτήματα των custom rom

Τα μειονεκτήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος με μία custom rom εγκατεστημένη στο android smartphone του είναι τα παρακάτω:

 • Bugs στην λειτουργία των εφαρμογών
 • Ανεξήγητες επανεκκινήσεις και ξαφνική απενεργοποίηση λειτουργιών
 • Δυσλειτουργία σε παράλληλες λειτουργίες εφαρμογών
 • Χάνεται η εγγύηση της συσκευής
 • Λόγω του ξεκλείδωτου bootloader είναι ευάλωτο στο να εγκατασταθούν κακόβουλες εφαρμογές από ιστοσελίδες

Πότε βάζουμε custom rom

Πέρα από πειραματικούς κι εκπαιδευτικούς λόγους που μπορεί να βάλει κάποιος μία custom rom η εγκατάστασή της επιβάλλεται συνήθως όταν:

 • Η επεξεργαστική ισχύ του android smartphone είναι μικρή
 • Η εσωτερική αποθηκευτική μνήμη του κινητού είναι μικρή
 • Δεν διαθέτει πολλές λειτουργίες
 • Έχει παλιά έκδοση android κι εργοστασιακά δεν παίρνει νεότερη
 • Καταναλώνει πολλούς πόρους και είναι αργό σαν τηλέφωνο
 • Η μπαταρία του πέφτει γρήγορα λόγω των services που τρέχει μόνιμα στο παρασκήνιο
 • Έχει λήξει η εγγύηση του κινητού και το τηλέφωνο δεν υποστηρίζεται πλέον από την εταιρία σε θέματα λογισμικού

Πότε δεν χρειάζεται να βάλουμε custom rom

Δεν χρειάζεται να βάλετε custom rom σε ένα smartphone android όταν:

 • Έχετε ένα ακριβό smartphone με μεγάλη μνήμη κι επεξεργαστική ισχύ
 • Έχετε τηλέφωνο που είναι ενημερωμένο με έστω και μέχρι 2 εκδόσεις android πριν. Έχει βγει η έκδοση 9 έαν έχετε μέχρι και την 7 εγκατεστημένη τότε θεωρείστε ότι ακόμη το smartphone είναι αρκετά ενημερώμενο.

Αξιόπιστες custom rom

Οι ομάδες προγραμματιστών που βγάζουν custom rom είναι πάρα πολλές. Αναφέρουμε μερικές από τις πιο αξιόπιστες στον χώρο:

 

H πιο γνωστή custom rom στην αγορά. Συμβατή με πάρα πολλά μοντέλα android smartphone και tablet. Ξεκίνησε πριν χρόνια με την Cyanogenmod 7 κι έχει φτάσει στην έκδοση cyanogenmod 14. Είναι γρήγορες αξιόπιστες και δεν έχουν εγκατεστημένα bloatware ή malware. Πέρα από την αξιοπιστία προσφέρει ταχύτητα, προεγκατεστημένο root και πολλές άλλες λειτουργίες που εργοστασιακά δεν έχει το smartphone.

 

 LineageOS. Ξεκίνησε πολύ αργότερα από την Cyanogen. Μάλιστα μία ομάδα από την Cyanogen αποχώρησε και δημιούργησε την custom rom LineageOs. Έχουν πολλά κοινά με την Cyanogenmod και πολλά Modules είναι κοινά και για τις δύο rom. Έχει βγει για πολλά μοντέλα ενώ χαρακτηριστικό της γνώριμα είναι το overclocking που κάνει στους επεξεργαστές για να λειτουργούν πιο γρήγορα

 

AOKP. Βασισμένο στο AOSP (android open source project). Έχει βγει σε πολλές εκδόσεις και για πάρα πολλά μοντέλα android κινητών και tablet. Εξακολουθεί να υποστηρίζεται και να βγάζει καινούργιες εκδόσεις σε μοντέλα που εργοστασιακά δεν θα μπορούσαν να εγκατασταθούν. Θεωρείται αξιόπιστη και σταθερή όπως και οι cyanogen και η Lineage.

 

Υπάρχουν κι άλλες αξιόπιστες rom όπως η omnirom, aosp, mokee, oxygen, paranoid, lewa κα. Έχει μεγάλη σημασία όμως σε ποιό μοντέλο θέλουμε να βάλουμε custom rom. Μπορεί σε ένα μοντέλο Samsung να δουλεύει πολύ καλά η Lineage ενώ σε ένα άλλο μοντέλο Samsung να είναι καλύτερη μία AOKP. Δεν λειτουργούν όλες σε όλα τα μοντέλα άψογα.

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο android και iphone το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη έχει το κινητό σας και να την επισκευάσει άμεσα σε harware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

 

 

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο