Προσφορές σε smartphones. Τι πρέπει να προσέξω

Μοιραστείτε το άρθρο

Προσφορές σε Smartphones

Τα smartphones είναι το νούμερα ένα σε πωλήσεις στην κατηγορία των consumer electronics συσκευών. Αυτό το γνωρίζουν καλά τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών και φροντίζουν να βγάζουν πάντα προσφορές στα smartphones ακόμη και σε περίοδο που δεν υπάρχουν εκπτώσεις.

Πόσο αληθινές όμως είναι αυτές οι προσφορές και τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής όταν πρόκειται να αγοράσει smartphone;

Διαθεσιμότητα

Επειδή ο ανταγωνισμός στις προσφορές και στην περίοδο των εκπτώσεων είναι μεγάλος τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών και κινητών τηλεφώνων βγάζουν χαμηλότερη τιμή από τον ανταγωνιστή και δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Βγαίνουν καμπάνιες στην τηλεόραση και στο internet για smartphone που έχουν μεγάλες εκπτώσεις και δυστυχώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Το χειρότερο που ζήσαμε πριν λίγα χρόνια ήταν όταν γνωστή εταιρία κινητής τηλεφωνίας είχε βγάλει πάνω από 24 μοντέλα smartphones στη μισή τιμή και δεν είχε γίνει διανομή σε κανένα κατάστημα με αυτή την τιμή.

Εξίσου απογοητευτικό ήταν το σενάριο που άλλη αλυσίδα κινητής τηλεφωνίας στην Black Friday έβγαλε προσφορά κάποια κινητά τηλέφωνα με μεγάλη έκπτωση και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των franchise καταστημάτων να επιβαρυνθούν αυτοί την έκπτωση. Φυσικά και η πλειοψηφία των franchisee δεν δέχτηκε την επιβάρυνση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή η τιμή στα κινητά τηλέφωνα, παρόλο που έτρεξε διαφημιστική καμπάνια στην τηλεόραση.

Πολλές φορές όταν σας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα δεν έχει να κάνει με την έλλειψη του προϊόντος λόγω της μεγάλης ζήτησης. Έχει να κάνει με την πλασματική έλλειψη του προϊόντος γιατί δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτήν την τιμή.

Πόσο παλιό είναι το smartphone

Στις προσφορές και στην περίοδο των εκπτώσεων τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας βγάζουν προσφορές κάποια smartphones που μπορεί να είναι παλιότερα μοντέλα ή τους έχουν μείνει σε στοκ. Στα κινητά τηλέφωνα παλιότερα μοντέλα αναφέρουμε αυτά που είναι τουλάχιστον ένα χρόνο στην κυκλοφορία ή έχουν βγάλει τον αντικαταστάτη τους.

Οι περισσότεροι από εσάς μπορεί να σκεφτείτε τι διαφορά έχει ένα μοντέλο 1-2 χρονών με ένα που βγήκε φέτος;

  1.  Η μπαταρία του παλιού μοντέλου ακόμη και όταν δεν είναι σε λειτουργία έχει φθορά οπότε θα έχει λιγότερες μέρες ζωής
  2. Το λειτουργικό ενός μοντέλου 1-2 χρόνων παλιότερο δεν πρόκειται να δεχτεί κάποιο major update όποτε και πολύ πιθανόν να μείνετε στην έκδοση με την οποία το αγοράσατε.

 

Skroutz και Bestprice

Πριν αγοράσετε κάτι που διαφημίζεται σαν προσφορά, ψάξτε το πρώτα στο skroutz.gr και στο bestprice.gr για να συγκρίνετε και να δείτε αν όντως είναι πραγματική προσφορά όπως αναφέρουν. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην σύγκριση των προϊόντων μιας και οι εκδόσεις των μοντέλων ποικίλουν.

Δηλαδή προσέξτε εκτός από το μοντέλο, τα χαρακτηριστικά μνήμης, του αποθηκευτικού χώρου, της camera, αν είναι το κανονικό μοντέλο, το lite ή το pro κ.ο.κ

 

Ευρωπαϊκή ή κινέζικη έκδοση

Δώστε μεγάλη σημασία εάν το μοντέλο που βρήκατε σε προσφορά βγαίνει σε ευρωπαϊκή και σε κινέζικη έκδοση και ποια έκδοση σας πουλάνε.

Οι διαφορές εξωτερικά δεν φαίνονται, στο λογισμικό όμως οι διαφορές είναι μεγάλες. Για παράδειγμα τα κινέζικα Xiaomi που κυκλοφορούν στην Ελλάδα πιο φτηνά, έχουν πειραγμένο ευρωπαϊκό λειτουργικό (rom) ή οποία δεν παίρνει αναβαθμίσεις. Στα lenovo μπορεί να βρείτε μοντέλα που δεν λειτουργεί το NFC.

Περισσότερες πληροφορίες για τις global και china εκδόσεις μπορείτε να διαβάσετε >-εδώ<-

 

Refurbished smartphones

Μεγάλη βαρύτητα θα πρέπει να δώσετε και στα ανακατασκευασμένα smartphones που πουλάνε στην περίοδο των προσφορών. Τα refurbished smartphones είναι κινητά τηλέφωνα που έχουν ανακατασκευαστεί από την ίδια την εταιρία που τα κατασκευάζει ή από τρίτους.

Ένα refurbished κινητό τηλέφωνο μπορεί εξωτερικά να φαίνεται καινούργιο, η πλακέτα του όμως μέσα είναι ή μεταχειρισμένη ή ήταν ελαττωματική που επιδιορθώθηκε.

Δυστυχώς στο ανακατασκευασμένο smartphone η ποιότητα ποικίλει ακόμη και από κουτί σε κουτί. Μπορεί στο ένα κουτί να υπάρχει κινητό τηλέφωνο που απλά είχε σπάσει η οθόνη και το έκαναν καινούργιο και μπορεί στο διπλανό κουτί να υπάρχει κινητό τηλέφωνο που είχε πρόβλημα στην πλακέτα του με το σήμα.

Η αγορά ενός refurbished smartphone δυστυχώς έχει πολύ μεγάλο ρίσκο όσο δελεαστική κι αν είναι η τιμή του.

 

Διάρκεια εγγύησης

Πολλά καταστήματα που πουλάνε smartphones καλές τιμές τα εισάγουν μόνοι τους, προσπερνώντας την επίσημη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η διάρκεια εγγύησης να μην είναι δύο χρόνια αλλά έναν χρόνο. Για παράδειγμα τα Xiaomi που τα κάνουν μόνα τους εισαγωγή καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και δεν τα αγοράζουν από την επίσημη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, έχουν ένα χρόνο εγγύηση.

Πολλά κινητά τηλέφωνα που ενδέχεται να βρείτε σε προνομιακές τιμές, μπορεί να μην έχουν επίσημη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το κατάστημα που τα εισάγει να δίνει μία υποτυπώδη εγγύηση για να καλύψει τον πελάτη.

Είναι πολύ σημαντικό εάν βρείτε ένα κινητό τηλέφωνο σε προσφορά να έχει τουλάχιστον δύο χρόνια εγγύηση κι αυτή να παρέχεται από την ίδια την αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Καλό είναι να βάζετε και στην τιμή την παράμετρο εγγύηση από την επίσημη αντιπροσωπεία. Ειδικά εάν τα τηλέφωνα είναι Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei που έχουν πολύ καλή υποστήριξη από τις αντιπροσωπείες στην Ελλάδα να προτιμήσετε να τα αγοράσετε επίσημα κι όχι παραεισαγωγής εάν η απόκλιση τιμής είναι σχετικά μικρή.

 

Προσφορά κι απόσυρση

Μερικά καταστήματα πώλησης κινητών τηλεφώνων σαν κάνουν ειδική τιμή εάν αποσύρεται το τηλέφωνό σας. Αυτό συνήθως το κάνουν στις ίδιες μάρκες πχ. αποσύρεις Samsung κι αγοράζεις νέο Samsung.

Συγκρίνεται την τιμή έκπτωση με την απόσυρση με την τιμή την κανονική κι ελέγξτε εάν πουλούσατε σαν μεταχειρισμένο το κινητό σας τηλέφωνο μήπως κερδίζατε περισσότερα. Η απόσυρση της συσκευής ποτέ δεν προσφέρει τα ίδιο κέρδος από ότι αν το πουλούσατε μόνοι σας σε κάποιον ιδιώτη. Ειδικά εάν το τηλέφωνό είναι σε άριστη κατάσταση και δεν αντιμετωπίζει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 210421221

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο