Κινητό και εγκυμοσύνη
Κινητό τηλέφωνο και εγκυμοσύνη
Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων έχει απασχολήσει χιλιάδες φορές ιατρούς, επιστήμονες και απλούς χρήστες για το αν και πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία. Έχουμε αναλύσει ->εδώ<- τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία, η πολύωρη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
Η χρήση του κινητού τηλεφώνου από μία γυναίκα που είναι έγκυος επηρεάζει εντελώς διαφορετικά την ίδια αλλά και τον παιδί που κυοφορεί σε σχέση με μία άλλη γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία της εγκύου γυναίκας αλλά και στο παιδί;
Χρήση κινητού από την εγκυμονούσα
Μία εγκυμονούσα γυναίκα, ειδικά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο δυόμιση φορές περισσότερο καθημερινά από ότι όταν δεν ήταν έγκυος. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως
- Η κόπωση της εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με τα επιπλέον κιλά, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην γυναίκα να κάνει άλλες δουλειές ή άλλα ενδιαφέροντα και καθισμένη σε έναν καναπέ ή σε ένα κρεβάτι περνάει την περισσότερη ώρα της με το κινητό τηλέφωνο.
- Η άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας, οι προετοιμασίες σε συνδυασμό και με το ενδιαφέρον φίλων και συγγενών κάνουν την εγκυμονούσα να μιλάει περισσότερες ώρες στο κινητό
Πως χρησιμοποιεί ένα κινητό η εγκυμονούσα
Δυστυχώς η πλοήγηση στο internet και στα social media γίνεται κατά πλειοψηφία από τα smartphone. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι να καθόμαστε σε έναν καναπέ ή πολυθρόνα και το smartphone να το έχουμε μπροστά στην κοιλιά μας.
Το ίδιο ακριβώς κάνει και μία γυναίκα που είναι έγκυος και λόγο της δυσκινησίας που έχει είναι μία βολική θέση για να σερφάρει με το smartphone της στο internet. H κεραία του smartphone είναι μόλις λίγα εκατοστά από τον πλακούντα και κατ’ επέκταση από το παιδί.
Δυστυχώς οι περισσότερες μελέτες που γίνονται δεν δίνουν βαρύτητα στο πως χρησιμοποιεί μία γυναίκα το κινητό αλλά το πόσο μιλάει. Σχεδόν όλες οι έρευνες αναφέρονται στην χρήση του κινητού στο θέμα της ομιλίας από την εγκυμονούσα κι όχι στο πως κάθεται κι αν χρησιμοποιεί το κινητό κοντά στην περιοχή της κοιλιάς.
Τι λένε οι μελέτες για το κινητό και την εγκυμοσύνη
Έρευνα που έγινε σε 70.000 εγκυμονούσες γυναίκες στην Βαρκελώνη έδειξε ότι οι αυτές που μιλούσαν περισσότερο με το κινητό τους τηλέφωνο είχαν περισσότερες πιθανότητες τα παιδιά τους να γεννηθούν με σύνδρομο ΔΕΠΥ με συναισθηματικές ή μαθησιακές επιπλοκές ή ακόμη και προβλήματα συμπεριφοράς.
Υπάρχει και η αντίθετη άποψη με άλλες έρευνες που αναφέρουν ότι δεν έχουν παρατηρήσει καμία διαφορά στα παιδιά στις γυναίκες που μιλούσαν πολύ στο κινητό συγκριτικά με τα παιδιά αυτών που μιλούσαν λιγότερο.
Οι επιστήμονες παρόλο που έχουν διαφορετικές απόψεις σε ένα πράγμα συμφωνούν ομόφωνα. Ότι τα παιδιά δεν πρέπει να είναι κοντά σε κινητό τηλέφωνο από την στιγμή που γεννιούνται έως και τα 3 τους χρόνια. Ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλος βρίσκεται σε ανάπτυξη και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην ακτινοβολία των κινητών τηλέφωνων. Μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικές διαταραχές και συναισθηματικές.
Ίσως αυτός είναι κι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται τόσα πολλά περιστατικά παιδιών με ΔΕΠΥ.
Οδηγίες χρήσης κινητού τηλεφώνου στην εγκυμοσύνη
Υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να βοηθήσουν την εγκυμονούσα να δεχτεί όσο γίνεται λιγότερη ακτινοβολία αυτή και το παιδί της από την χρήση του κινητού τηλεφώνου.
- Χρησιμοποιείστε κινητό τηλέφωνο που η ακτινοβολία SAR είναι όσο τον δυνατόν λιγότερη. Πατήστε πάνω στην εκάστοτε μάρκα για να δείτε την ακτινοβολία των κινητών. Samsung, Sony, Huawei, Xiaomi, iPhone
- Αποφύγετε να κρατάτε το κινητό σας τηλέφωνο πάνω στην κοιλιά. Καθίστε σε ένα τραπέζι και ακουμπήστε το εκεί ή στην ανάγκη βάλτε ένα μαξιλάρι πάνω στην κοιλιά σας
- Χρησιμοποιείστε hands free με καλώδιο εάν θέλετε να μιλήσετε αρκετή ώρα με κάποιον
- Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο ή το smartphone σας όταν το σήμα είναι ασθενές
Οδηγίες χρήσης κινητού τηλεφώνου μητέρων με νεογνά
Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο κίνδυνος από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων σε νεογνά είναι μεγαλύτερος από ότι όταν το παιδί βρίσκεται μέσα στον πλακούντα. Όταν το παιδί γεννηθεί θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικές.
- Αποφύγετε κατά την διάρκεια του θηλασμού ή του ταϊσματος με μπιμπερό, να μιλάτε στο κινητό ή να κάνετε πλοήγηση στο internet.
- Αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από το νεογνό. Το ίδιο ισχύει και για το ασύρματο τηλέφωνο και wifi router.
- Χρησιμοποιείστε hands free με μακρύ καλώδιο και τοποθετείστε το κινητό σας τηλέφωνο όσο γίνεται πιο μακριά από το παιδί έαν θα πρέπει να μιλήσετε και πρέπει να το έχετε αγκαλιά.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Scam στα iPhone μέσω του Appstore - 10 Δεκεμβρίου 2024
- Γιατί το iPhone δεν συνδέεται με Bluetooth ακουστικά - 5 Δεκεμβρίου 2024
- Γιατί μικροφωνίζει το κινητό τηλέφωνο - 3 Δεκεμβρίου 2024