Samsung LG Sony Huawei δεν ανάβει μετά από αναβάθμιση

Μοιραστείτε το άρθρο

αναβάθμιση jtag samsungΗ αναβάθμιση ενός smartphone μπορεί από μία απλή διαδικασία ρουτίνας να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης για έναν χρήστη.
Τα περισσότερα smartphone με λειτουργικό σύστημα android (lg, sony, samsung, huawei, vodafone, alcatel, zte κ.α) μπορούν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με το λειτουργικό τους κατά την διαδικασία του firmware upgrade (αναβάθμιση λογισμικού).
Οι επιπλοκές κατά την διαδικασία της αναβάθμισης μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτοί είναι:

Χαμηλή μπαταρία. Δεν κάνουμε ποτέ αναβάθμιση αν η μπαταρία είναι κάτω από το 50%. Συνήθως τα android smartphones της Samsung, της LG και της Sony έχουν δικλείδα ασφαλείας με την οποία ελέγχει την στάθμη της μπαταρίας πριν ξεκινήσει την αναβάθμιση κι ενημερώνει τον χρήστη ότι δεν μπορεί να κάνει αναβάθμιση λόγω χαμηλής μπαταρίας. Παρόλα αυτά όμως υπάρχει πιθανότητα το smartphone να ξεγελαστεί και να ξεκινήσει αναβάθμιση με χαμηλή μπαταρία και το τηλέφωνο να μείνει κατά την διαδικασία της αναβάθμισης επειδή τελείωσε η μπαταρία.

Γεμάτη η εσωτερική μνήμη αποθήκευσης του κινητού. Για να γίνει η αναβάθμιση ενός κινητού τηλεφώνου μέσω wifi (on the fly, on the air) to smartphone κατεβάζει την rom (αρχείο αναβάθμισης) στον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο του τηλεφώνου. Δεν χρειάζεται μόνο χώρο για να αποθηκευτεί ολόκληρη η αναβάθμιση του τηλεφώνου, αλλά χρειάζεται κι επιπλέον αποθηκευτικός χώρος να αποσυμπιέσει (extract) την rom και να την κάνει εγκατάσταση (install). Εάν το smartphone έχει οριακό εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο, όταν ξεκινήσει την διαδικασία αναβάθμισης και κάνει extract το αρχείο για installation τότε το τηλέφωνο θα κρασάρει και δεν θα μπορεί να ξεκινήσει.

Custom Rom / Modified Rom. Όσοι χρήστες περνούν στο smartphone custom rom / modified rom που δεν είναι official τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το smartphones όχι μόνο να μείνει σε μία διαδικασία αναβάθμισης αλλά μπορεί να κρασάρει εντελώς και σε έναν απλό συνδυασμό λειτουργιών του τηλεφώνου. Πχ να έρθει μήνυμα στο viber όταν κάνουμε τηλεφωνική κλήση. Οι custom rom φημίζονται για την ταχύτητά τους αλλά οι περισσότερες είναι ασταθής σε ένα σύνολο λειτουργιών.

Root/ Rooted smartphone. Η πλήρη πρόσβαση που επιτρέπει η διαδικασία root στο κινητό μπορεί να το κάνει κι ευάλωτο όχι μόνο κατά την διαδικασία της αναβάθμισης αλλά και στις απλές του λειτουργίες. Κάποιοι φάκελοι που πρέπει να είναι μόνο για ανάγνωση μέσω του root η διαδικασία αναβάθμισης μπορεί να κάνει διαγραφή ή αντικατάσταση αρχείου και να κάνει το τηλέφωνο να κολλήσει και να κάνει συνέχεια boot loop (επανεκκινήσεις).

Unlocked / Ξεκλειδωμένος Bootloader. Ο κλειδωμένος bootloader είναι αυτός που τις περισσότερες φορές επιτρέπει στο smartphone να μην γίνει hard bricked – δηλαδή να μην χρειάζεται επέμβαση στην πλακέτα ώστε να ξαναπρογραμματιστεί. Τα περισσότερα ατυχήματα hard bricked σε διαδικασία update σε Samsung, LG και Sony προκαλούνται επειδή ο bootloader είναι ξεκλειδωμένος και μπορεί να προγραμματιστεί από κάποια εφαρμογή ή μέσω υπολογιστή. Σε μία τέτοια περίπτωση η κατασκευάστρια εταιρία χρεώνει αντικατάσταση πλακέτας ενώ μπορεί με ειδική διαδικασία πάνω στην πλακέτα ο bootloader να επιδιορθωθεί και κατ επέκταση ολόκληρο το λογισμικού του smartphone.

Virus / Malware. Ένας ιός ή ένα malware που μπορεί να έχει κολλήσει το κινητό τηλέφωνο δεν θα επιτρέψει την διαδικασία της αναβάθμισης να ολοκληρωθεί σωστά. Εκτός αυτού εφόσον το κινητό τηλέφωνο έχει κολλήσει κάποιον ιό ή malware τότε εάν η αναβάθμιση γίνει on the fly / over the air (μέσω wifi) ο ιός θα μείνει. Ενδέχεται η διαδικασία να μην μπορεί να ολοκληρωθεί εάν ο ιός έχει επηρεάσει την δομή του file system του smartphone.

Εάν κάτι από τα παραπάνω συμβαίνει στο smartphone τότε ενδέχεται η διαδικασία της αναβάθμιση να αποτύχει και το τηλέφωνο να κολλήσει και να γίνει soft brick ή hard brick.

Σε περίπτωση που το τηλέφωνο μείνει στην αναβάθμιση και δεν έχει καταστραφεί ο bootloader ή κάποιο σημαντικό partition της flash τότε μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω βήματα μόνοι μας που μπορεί να επαναφέρει το smartphone μας σε λειτουργική κατάσταση.

Μπαταρία γεμάτη. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η μπαταρία μας είναι γεμάτη. Γι’αυτό θα πρέπει με κάποιον τρόπο να την φορτίσουμε. ‘Η χρησιμοποιούμε κάποιο άλλο κινητό τηλέφωνο που να χρησιμοποιεί την ίδια μπαταρία και φορτίζουμε την μπαταρία του soft/hard bricked android smartphone ή χρησιμοποιούμε κάποιο τροφοδοτικό που μπορεί να δώσει ρεύμα κατάλληλο για μπαταρίας κινητών τηλεφώνων περίπου 3,6-4,6 volt.

Flash Mode. Recovery mode. Download mode. Emergency mode. Η κάθε εταιρία χρησιμοποιεί την δικιά της ονομασία, για το android smartphone της, για την διαδικασία κατά την οποία το τηλέφωνο μπαίνει σε μια κατάσταση έτοιμη για προγραμματισμό της flash / rom. Ψάξτε στο internet για το πως μπαίνουν τα Samsung σε download mode, τα LG σε emergency mode, τα Sony σε flash mode, τα huawei, alcatel, zte σε recovery mode για flashing  (να μην μπερδεύεται η έννοια recovery mode για flashing με το recovery menu για hard reset κτλ). Σε περίπτωση που το τηλέφωνο δεν μπορεί να μπει σε τέτοια κατάσταση τότε το πιο πιθανόν είναι να είναι hard bricked οπότε εκεί χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και ειδικές διαδικασίες που δεν μπορεί ο χρήστης να κάνει μόνος του. (call 9Volto @ 2104212212).

Flasher. Πρόγραμμα αναβάθμισης. Εφόσον το τηλέφωνο έχει γεμάτη μπαταρία και μπαίνει σε flash mode τότε το τρίτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε το πρόγραμμα αναβάθμισης της εκάστοτε εταιρίας. Kies της Samsung, Xperia Companion για Sony, PC Suite & LG Bridge για LG. Η κάθε εταιρία χρησιμοποιεί κάποιον flasher για όσους θέλουν να περάσουν την αναβάθμιση του smartphone τους μέσω υπολογιστή. Θα τον βρείτε στην επίσημη σελίδα του εκάστοτε κατασκευαστή.

Step by Step. Ακολουθείστε τα βήματα αναβάθμισης που θα σας εμφανίσει ο flasher. Η κάθε εταιρία αλλά και το κάθε μοντέλο έχει διαφορετική διαδικασία αναβάθμισης. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για το πως θα κάνετε την διαδικασία σωστά.

Update Success. To γλίτωσες το 9Volto. Το smartphone σου δουλεύει κανονικά και η διαδικασία του soft bricked τηλεφώνου σου επιδιορθώθηκε με επιτυχία από τα χεράκια σου!

Update Fail.  Καλώς ήρθε στο κόσμο μας! To πιθανότερο είναι να έχεις ένα Hard Bricked android smartphone. Είναι κατόρθωμα να καταφέρεις κάτι τέτοιο. Εάν το έκανες τότε το να έρθεις στο 9Volto είναι μονόδρομος.. Αλήθεια τι κάνει το 9Volto σε ένα hard bricked τηλέφωνο και μπορεί να το επαναφέρει;

Hard Bricked Android Smartphone Solutions by 9Volto

Όταν το τηλέφωνο είναι εντελώς κατεστραμμένο από διαδικασία αναβάθμισης ή από κάποιο κόλλημα του λογισμικού και δεν μπορεί να αναβαθμιστεί το τηλέφωνο όταν πάει στην αντιπροσωπεία συνήθως το κάνουν αντικατάσταση πλακέτας. Το αν θα είναι στην εγγύηση ή όχι εξαρτάται από την αντιπροσωπεία, εάν το τηλέφωνο ήταν root, εάν έχει υποστεί εξωτερικές φθορές κ.ο.κ. Συνήθως η αντιπροσωπεία βρίσκει διάφορες προφάσεις να μην καλύψει την βλάβη στον πελάτη και να τον χρεώσει πλακέτα.

Η αλήθεια είναι ότι το τηλέφωνο εάν με κάποιο τρόπο γίνει hard bricked δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα hardware ή οτιδήποτε άλλο μηχανικό για να επισκευαστεί. Το δύσκολο κομμάτι είναι πως θα καταφέρει ο τεχνικός -ακόμη και η αντιπροσωπεία που στην Ελλάδα δεν έχουν επισκευή επιπέδου 4- να προγραμματίσει την αρχή του flash chip ή το ξεχωριστό chip το οποίο διαθέτει τον bootloader και δίνει την κύρια εκκίνηση του τηλεφώνου για να ξεκινήσει όλες τις κύριες και δευτερεύουσες λειτουργίες ή ακόμη και τις βασικές λειτουργίες για επιδιόρθωση λογισμικού όπως είναι το flash mode, emergency mode κτλ.

Στο 9Volto έχουμε καταφέρει σε πάνω από 90% των android smartphone της αγοράς να προγραμματίζουμε τον bootloader χωρίς να κάνουμε αντικατάσταση την πλακέτα. Οι μεθόδοι που χρησιμοποιούμε σε ένα android smartphone (samsung, lg, sony, alcatel, huawei, zte κ.α) είναι δύο:

Programming via flasher. Προγραμματισμός flash chip/bootloader/flash/eprom (για όσα έχουν) μέσω προγραμματιστή chip. Αποκολλούμε την flash ή το bga που έχει τον bootloader το τοποθετούμε στον προγραμματιστή, το προγραμματίζουμε, ξανακολλάμε το chip στο smartphone και συνεχίζουμε την διαδικασία προγραμματισμού μέσω κάποιου ειδικού service box (furius box/universal κτλ)

Programming via circuit. Προγραμματισμός μέσω της πλακέτας του smartphone. Βρίσκουμε τα σημεία τα οποία έχουν πρόσβαση κατευθείαν στον bootloader του flash chip και στέλνουμε το bootloader partition μέσω αυτών των επαφών. Κατόπιν χρησιμοποιούμε κάποιο service box (furius box/ universal κτλ) για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία της αναβάθμισης.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα λογισμικού σε κινητά τηλέφωνα τηλέφωνα android ανεξαρτήτου κατασκευαστή μπορείτε να απευθυνθείτε στο 9Volto – 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς – Τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο