Συμβόλαιο ή καρτοκινητό; Τι συμφέρει

Μοιραστείτε το άρθρο

συμβόλαιο ή καρτοκινητό

Συμβόλαιο ή καρτοκινητό

Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που αντιμετωπίζει ένας χρήστης κινητού τηλέφωνου είναι αν τον συμφέρει να χρησιμοποιεί συμβόλαιο ή καρτοκινητό στην συσκευή του. Συμφέρει περισσότερο το συμβόλαιο από το καρτοκινητό; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καρτοκινητού και ποια του συμβολαίου; Θα αναλύσουμε τις προσφορές που τρέχουν αυτήν την περίοδο για να δούμε τι συμφέρει έναν μέσο χρήστη.

Τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας συνεχώς παραμετροποιούνται με βάση τις ανάγκες του καταναλωτή και την τάση της αγοράς. Παλιότερα ο κόσμος ήθελε ομιλία και μηνύματα. Επιπλέον ολόκληρες οικογένειες πήγαιναν στον ίδιο πάροχο για να κερδίζουν μεταξύ τους απεριόριστη ομιλία. Στην συνέχεια οι εταιρίες πρόσθεσαν και πακέτα data (internet) ειδικά με την εμφάνιση των smartphones. Τον τελευταίο όμως χρόνο οι ανάγκες των χρηστών κινητών τηλεφώνων έχουν αυξηθεί. Οι χρήστες πλέον ζητάνε απεριόριστη ομιλία και το σπουδαίοτερο πόλλα GB data ή αν είναι δυνατόν απεριόριστα GB.

σύνδεση με συμβόλαιο

Σύνδεση με συμβόλαιο

Όταν ένας χρήστης υπογράφει ένα συμβόλαιο με μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας, υποτίθεται ότι η εταιρία δεσμεύεται ότι με συγκεκριμένο ποσό τον μήνα προσφέρει συγκεκριμένες παροχές στον χρήστη. Από την μεριά του ο χρήστης δεσμεύεται ότι θα μείνει πιστός στο κόστος του συμβολαίου για 18 ή 24 μήνες.

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει πάντα. Η εταιρία έχει το δικαίωμα να κάνει μικρές αναπροσαρμογές στην τιμή του παγίου μονομερώς. Σύμφωνα με τον όρο του συμβολαίου της Vodafone άρθρο 4.8 η εταιρία μπορεί να κάνει αναπροσαρμογή των τιμών. Φτάνει απλά να ενημερώσει τον χρήστη έναν μήνα νωρίτερα. Ο χρήστης έχει δικαίωμα μετά την ενημέρωση της αναπροσαρμογής των τιμών να σπάσει το συμβόλαιο χωρίς κάποια δέσμευση εντός 2 μηνών από την ενημέρωση της αλλαγής τιμών.

Μετά όμως δεν μπορεί να φύγει αν δεν λήξει το συμβόλαιο. Τουλάχιστον αυτό λένε από την τηλεφωνική υποστήριξη. Φυσικά η ενημερώση της αλλαγής στον τιμοκατάλογο θα πρέπει να γίνεται σε εμφανή σημείο του λογαριασμού. Η εταιρία όμως είναι καλυμμένη να κάνει αναπροσαρμογή των τιμών απλά δημοσιεύοντας τις αλλαγές τιμών στον ιστότοπό της.



Δυστυχώς για τις εταιρίες κινητής ποτέ δεν πρόσεχαν τους παλιούς πελάτες αλλά έδιναν βαρύτητα σε νέους πελάτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παροχές και οι τιμές ενός συμβολαίου να είναι πιο δελεαστικές για τον νέο πελάτη παρά για τον υφιστάμενο. Γι’αυτό κι έγινε της μόδας να κάνουμε αίτηση φορητότητας σε έναν πάροχο έτσι ώστε ο υφιστάμενος πάροχος να μας δώσει καλύτερη τιμή και να μείνουμε.

Ο ανταγωνισμός όμως έφερε και έναν νέο αστάθμητο παράγοντα στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Η μετατροπή του συμβολαίου σε καρτοκινητό. Ενω παλιά τα συμβόλαια σύμφεραν τον χρήστη πολύ περισσότερο από τα καρτοκινητά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Θα αναλύσουμε παρακάτω τις προσφορές και τα πακέτα που υπάρχουν.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη κάποια πλεονεκτήματα που έχουν τα συμβόλαια που δεν έχουν τα καρτοκινητά.

Πλεονεκτήματα σύνδεσης με συμβόλαιο

Τα πλεονεκτήματα αναφέρονται στα πακέτα που έχουν απεριόριστα

  • Οι παροχές που σας προσφέρει το πρόγραμμα δεν αλλάζουν όσο είναι σε ισχύ το συμβόλαιο
  • Ακόμη και να τελειώνει ο διαθέσιμος χρόνος ομιλίας ή τα δεδομένα δεν ξεμένετε αλλά το πρόγραμμα συνεχίζει να σας τα παρέχει  με κάποια επιπλέον χρέωση
  • Εάν έχετε εταιρία ή επιχείρηση μπορείτε να περάσετε το τιμολόγιο στα έξοδα και να γλιτώσετε το ΦΠΑ

 

σύνδεση με καρτοκινητό

Σύνδεση με καρτοκινητό

Ο ανταγωνισμός των εταιριών κινητής τηλεφωνίας έχει φέρει μέγαλη άνθιση στα καρτοκινητά με δελεαστικά πακέτα. Τα πλεονεκτήματα που έχει ένα καρτοκινητό είναι πλέον πολύ περισσότερα από αρκετά πακέτα συμβολαίων που έχουν οι περισσότεροι συνδρομητές. Τα πακέτα που διαθέτουν τα καρτοκινητά όλων των εταιριών προσφέρουν απεριοριστή ομιλία και αρκετά gb internet με μόλις 14 ευρώ για ένα μήνα.

Για παράδειγμα η Vodafone δίνει με 15 ευρώ το μήνα απεριόριστα λεπτά ομιλίας σε όλα τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα της Ελλάδος 700 sms και αν ανανεώσεις online με τις ειδικές προσφορές και τα δώρα που προσφέρει φτάνεις περίπου τα 4gb internet.

Μια τέτοια προσφορά δεν παίζει πουθενά με συμβόλαιο και τέτοιες παροχές σε τέτοια δελαστική τιμή.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν τα καρτοκινητά. Τα δεδομένα και τα sms εάν δεν είναι απεριόριστα και ανανεώνεις κάθε μήνα το πακέτο σου προστίθονται. Έτσι εάν σου έχουν περισσέψει 2gb internet και 100 sms, τον επόμενο μήνα έαν αγοράσεις το ίδιο πακέτο πριν λήξει, θα προστεθούν κι αυτά που έχουν περισσέψει τον προηγούμενο μήνα.

Πλεονεκτήματα σύνδεσης με καρτοκινητό

Τα πλεονεκτήματα της σύνδεσης με καρτοκινητό είναι τα παρακάτω:

  • Είναι πολύ πιο φτηνό από το συμβόλαιο στις βασικές παροχές της ομιλίας
  • Τα υπολοιπόμενα λεπτά ομιλίας, τα mb και τα μηνύματα προστίθονται τον επόμενο μήνα αν αγοράσετε πάλι το ίδιο πακέτο
  • Έχετε τον έλεγχο της χρέωσης χωρίς να ξεφεύγετε ούτε ένα λεπτό του ευρώ παραπάνω από αυτά που χρεώνεστε

 

τι συμφέρει συμβόλαιο ή καρτοκινητό

Τι συμφέρει συμβόλαιο ή καρτοκινητό

 

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρουν τα απεριόριστα Data θα πρέπει να επιλέξετε πακέτο συμβολαίου που να μην ξεπερνάει τα 40€ τελική τιμή με όλους τους φόρους. Εάν όμως σας ενδιαφέρει απεριόριστη ομιλία και πακέτα Internet έως 4GB τότε το καρτοκινητό είναι μακράν η πιο οικονομική λύση αφού αυτό το πακέτο θα σας κοστίζει 15 ευρώ τον μήνα. Εάν θέλετε να αγοράσετε επιπλέον data μπορείτε να το κάνετε με περίπου 10 ευρώ 5-7gb τον μήνα extra  από αυτά που σας δίνει το πακέτο καρτοκινητής.

Δυστυχώς οι εταιρίες δεν θα σας πουν ποτέ ότι τα καρτοκινητά σας συμφέρουν. Ποτέ κανένας πωλήτης από κατάστημα ή τηλεφωνικές πωλήσεις δεν θα σας πεί να πάτε σε καρτοκινητό κι όχι σε συμβόλαιο ή καρτοπρόγραμμα. Είναι πολιτική των εταιριών να κρατούν συνδρομητές με συμβόλαιο για να έχουν μεγαλύτερα και πιο σίγουρα έσοδα από την κάρτα. Θα πρέπει μόνοι σας να κάνετε μια λεπτομερή αναζήτηση και σύγκριση των προγραμμάτων των συμβολαίων με τα καρτοκινητά.

 

Παρατηρήσεις σχετικά με την επιλογή σύνδεσης

Αυτό το άρθρο το έγραψα γιατί τόσα χρόνια στον χώρο της κινητής έβλεπα την παραπληροφόρηση που υπάρχει στα καταστήματα για να γράφουν νούμερα στις συνδέσεις. Είδα πωλητές να κοροιδεύουν γιαγιάδες και να τους κάνουν καρτοσυμβόλαια/καρτοπογραμμάτα δήθεν ότι θα τους έβαζαν την κάρτα αυτόματα. Είδα ανθρώπους που ένω με 10 ευρώ έκαναν την δουλειά τους του έλεγαν ότι θα καταργηθεί το καρτοκινητό για πάντα και τους γυρνούσαν σε συμβόλαια.

Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να ο υποψήφιος πελάτης να γνωρίζει κάποιες πληροφορίες και να διασταυρώνει αυτά που του λέει ο πωλητής.

  • Το παραπάνω άρθρο έκανε μία γενική ανάλυση σχετικά με τα πλεονεκτήματα της κάρτας και του συμβολαίου.
  • Τα προγράμματα αλλάζουν συνέχεια και θα πρέπει να ενημερωθείτε από ένα εξειδικευμένο κατάστημα της εκάστοτε αλυσίδας.
  • Πριν πάτε στο κατάστημα ενημερωθείτε μόνοι σας για τα προγράμματα συμβολαίου και καρτοκινητής για να έχετε μια γενική εικόνα των πακέτων έτσι ώστε μην παραπλανηθείτε από ημιτελής πληροφορίες που θα σας δώσει ο πωλητής.
  • Πάρτε και μια δεύτερη γνώμη από έναν άλλο πάροχο κινητής. Ο ανταγωνιστής θα σας εξηγήσει τα κρυφά σημεία της προσφοράς που πήρατε από το πρώτο κατάστημα κινητής και μπορεί να έχει μία καλύτερη πρόταση.

 

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα σχετικά με την σύνδεσή σας μπορείτε να μάθετε πως κάνετε καταγγελία στην ΕΕΤΤ για να επιλυθεί το θέμα σας ->εδώ<-

Κάντε share το άρθρο σε όσους πιστεύετε ότι μπορεί να τους βοηθήσει, πατώντας τα πλήκτρα share στο πάνω μέρος του άρθρου.


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

 

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο