Ο ηλικιωμένος και το chat bot

Μοιραστείτε το άρθρο

Ο ηλικιωμένος και το chat bot

από τις αληθινές ιστορίες του 9Volto “Πελατών ευτράπελα”

 

Πέμπτη πρωί. Ζόρικη μέρα. Έχω ένα βουνό κινητά για επισκευή κι έναν Γιώργο να μιλάει συνέχεια στις γραμμές του μαγαζιού. Ξέρει ότι δεν αντέχω την τηλεφωνική επικοινωνία. Αυτός είναι γεννημένος τηλεφωνικό κέντρο. Εναλλάσσει τις 3 τηλεφωνικές γραμμές ενώ μιλάει ταυτόχρονα και στο κινητό και μπορεί να είναι συνδέμενος στο teamviewer σε εταιρικό πελάτη.

Εγώ απορροφημένος στην επισκευή 2 Laptops που τα είχα ανοιχτά ταυτόχρονα και προσπαθούσα να τα επισκευάσω. Περισσότερο απολάμβανα την βόλτα με την καρέκλα γραφείου που είχε ρόδες και πήγαινα μια αριστερά στο ένα laptop και μία με την όπισθεν δεξιά στο άλλο laptop, παρά την επισκευή που έκανα.

Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα του καταστήματος. Ακούγεται ο ήχος της πόρτας δύο τρεις φορες σαν να προσπαθεί κάποιος με δυσκολία να την ανοίξει αλλά δεν τα καταφέρνει. Βλέπω έναν άνθρωπο με πατερίτσες να προσπαθεί να μπει. Σηκώνομαι αμέσως να του ανοίξω την πόρτα θέλοντας να τον βοηθήσω.

Μπαίνει μέσα ένας ηλικιωμένος λεπτοκαμωμένος γύρω στα 70+ ετών. Ήταν γνωστός πελάτης. Ερχόταν στο μαγαζί και του έβαζα κάθε μήνα κάρτα ανανέωσης. Δεν ήξερα το όνομά του. Είχαμε όμως μια οικειότητα. Μπαίνω πάλι πίσω από το πάγκο. Μου λέει έλα λίγο να σου πω.

Ξαναβγαίνω έξω από τον πάγκο υποδοχής και πηγαίνω κοντά του. Βγάζει συνομωτικά το κινητό του τηλέφωνο και μου δείχνει ένα μήνυμα.

“Σε είδα χτες στην καφετέρια και μου άρεσες. Αν θέλεις να βρεθούμε για κάφε στείλε μου μήνυμα σε αυτό το νούμερο. Ιωάννα.”

– Θέλω να της στείλω μήνυμα να μιλήσουμε. Αλλά δεν μπορώ μου λέει.

-Ακου να δεις του λέω. Το συγκεκριμένο μήνυμα είναι ψεύτικο. Στέλνουν μαζικά μηνύματα σε τυχαία νούμερα κι όποιος τσιμπήσει και απαντήσει, τον χρεώνει ενάμιση ευρώ το sms. Αυτοί συνεχίζουν να σου απαντάνε και να σε έχουν σε μία διαρκή επικοινωνία με sms έτσι ώστε να σου τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

-Δεν είναι έτσι μου λέει. Αυτή είναι διαφορετική, το νιώθω.

-Είναι απάτη του λέω. Σου τρώνε τα λεφτά που βάζεις στο καρτοκινητό σου στέλνοντας μηνύματα σε νούμερα που έχουν υψηλή χρέωση.

-Οχι μου λέει. Αυτήν εγώ θα την γνωρίσω από κοντά. Υπάρχει έλξη.

Σάστισα. Σκέφτομαι δεν μπορεί να υπάρχουν τόσο αφελείς ανθρώποι.  Η ανάγκη για συντροφικότητα κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν κάτι που δεν υπάρχει. Προς στιγμήν σκέφτηκα να του κάνω μία ερώτηση και να τον αφοπλίσω. Πως δεν το σκέφτηκα νωρίτερα.

-Πήγες του λέω για καφέ χτες σε κάποιο καφέ;

-Όχι μου λέει.

-Τότε του λέω, καταλαβαίνεις ότι αυτή η κοπέλα, αν υπάρχει, δεν είδε εσένα αλλά κάποιον άλλον και σε μπέρδεψε. Δεν είναι αμαρτία να παίζεις τον ρόλο κάποιου άλλου που νομίζει αυτή ότι είσαι;

-Αν  με γνωρίσει θα αλλάξει γνώμη μου λέει. Είμαι ξεχωριστός.

-Το βλέπω του λέω.

Mε κοιτάει ο Γιώργος με νόημα σαν να μου λέει Δονάτε κάντου την χάρη. Αστον να πιστέψει στο όνειρό του.

Εγκατέλειψα.

-Πόσα λεφτά θες να σου βάλω στην κάρτα για να στείλεις;

-Βάλε 20 ευρώ μου λέει.

-Αυτά δεν φτάνουν ούτε για να της πεις το όνομα σου.

– Καλά βάλε 30 μου λέει.

Του βάζω την κάρτα και πριν βγει από την πόρτα είχε ήδη στείλει 2 μηνύματα.

-Ωχ μείον 3 ευρώ λέω του Γιώργου. Μέχρι να μπει στο αμάξι θα πάρει κι επέκταση χρόνου ομιλίας.

Φεύγει. Απογοητευμένος από το iq του μέσου Έλληνα συνέχισα την δουλειά μου.

Το απόγευμα βλέπω τον ίδιο τύπο να ξανάρχεται στο μαγαζί.

-Τι έγινε του λέω.

-Άστα, πάνω που κανονίζαμε που θα βρεθούμε για καφέ έμεινα από κάρτα. Βάλε μου άλλα 20 ευρώ.

-50 ευρώ έχεις δώσει σήμερα κι ακόμη μιλάς, του λέω.

-Όχι μου λέει. Έβαλα κι άλλα 20 ευρώ από ένα περίπτερο.

-Να σου πω του λέω. Αν μου έδινες εμένα 70 ευρώ θα σε πήγαινα εγώ για καφέ, για φαγητό και θα τα πλήρωνα κιόλας.

-Γέλασε. Ε δεν είναι το ίδιο μου λέει.

Έβαλα την κάρτα κι έφυγε.

Μετά από μια βδομάδα ξανάρθε.

-Γειά σου φίλε μου λέει.

-Καλημέρα του λέω. Τι έγινε με την κοπέλα που μιλούσες;

-Κανόνισα μου λέει για καφέ. Αλλά δεν μπόρεσε να έρθει τελευταία στιγμή.

-Μιλήσατε καθόλου στο τηλέφωνο; του είπα.

-Όχι μου λέει γιατί είναι παντρεμένη μου είπε και δεν μπορεί.

-Να σου πω. Μιλάμε τώρα σαν άντρες και εκτοπίζω σχέση πελάτη πωλητή, μικρού μεγάλου κτλ. Αγόρασε ένα smartphone -από όπου θέλεις- και φέρτο μου να σου φτιάξω ένα facebook να σου δείξω δυο πράγματα. Τουλάχιστον να μιλάς με πραγματικούς ανθρώπους. Τώρα μιλάς με άντρα, με κάποιο robot, με έναν υπάλληλο που γελάει μαζί σου και σου τρώει την κάρτα. Δωρεάν είναι το facebook και όλο και κάποια που ενδιαφέρεται θα βρεις.

Πότε δεν περίμενα να φτάσω στο σημείο να πω σε άνθρωπο να βρει γυναίκα μέσα από το facebook. Ήθελα όμως τόσο πολύ να τον βγάλω από αυτό το λούκι που η απόγνωσή του τον έβαλε.

Τελικά πήρε ένα κινητό από ένα άλλο κατάστημα και μου το έφερε στο μαγαζί. Του έφτιαξα facebook, instagram του έβαλα ένα tiktok να χαζεύει μήπως και ξεχαστεί.

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε. Μια Δευτέρα πρωί, έρχεται ο Γιώργος να μου δείξει κάτι στο TikTok. Συνήθως μαζεύει όλα τα ευτράπελα του TikTok κάθε σαββατοκύριακο και Δευτέρα πρωί μου τα δείχνει την ώρα που φτιάχνουμε τον πρωινό καφέ για να μπει η εβδομάδα πιο ευχάριστα.

-Σου έχω πράμα μου λέει.

-Είναι καλό του λέω. Πληρώνω καλά το καλό πράμα γελώντας, υπονοώντας ότι κάνουμε κάποια παράνομη συναλλαγή.

Μου  δείχνει τον ηλικιωμένο φίλο μου να κάνει live με λαϊκά στο TikTok. 21 θεατές τον έβλεπαν.

-Στον μικρόκοσμό του γεμάτος ευτυχία του είπα ικανοποιημένος.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο