Κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ακτινοβολία

Μοιραστείτε το άρθρο

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ακτινοβολία

Μπορεί τα κινητά τηλεφώνα να έχουν γίνει απαραίτητα στην καθημερινότητά μας και να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουμε όμως σοβαρό πρόβλημα προσαρμογής.

Όλοι θέλουμε καλό σήμα στο smartphone και 4G για υψηλή ταχύτητα δεδομένων, αλλά κανένας δεν θέλει την κεραία δίπλα του.

Ο λόγος που οι περισσότεροι δεν θέλουν την κεραία κοντά τους είναι καθάρα το θέμα της ακτινοβολίας.

Πόση ακτινοβολία έχουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και πόσο επικίνδυνες είναι για την δημόσια υγεία;

Εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας

Για να εγκατασταθεί μία κεραία κινητής τηλεφωνίας χρειάζεται να παρθούν ένα σύνολο αδειών από διάφορους δημόσιους κι ανεξάρτητους φορείς. Σύμφωνα με τον νόμο Ν. 4070/2012 για να είναι νόμιμα αδειοδοτημένη μία κεραία θα πρέπει να πληρεί τους παρακάτω όρους:

  • Θετική γνωμάτευση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
  • Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την οικεία Γενική Γραμματεία Περιφέρειας
  • Θετική γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την σωστή τήρηση των όριων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία
  •  Έγκριση από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία
  • Άδεια κατασκευής κεραίας που χορηγείται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων κ Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)

Υπάρχουν κεραίες χωρίς να έχουν άδεια

Ναι υπάρχουν. Αυτές οι κεραίες είναι μικρότερης εμβέλειας και δεν θεωρούνται παράνομες. Αντιθέτως υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει την κατασκευή τέτοιων κεραιών που χαρακτηρίζονται ώς Εγκαταστάσεις Κατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης (ΕΚΚΧΟ). Αυτές οι κεραίες εξαιρούνται από την διαδικασία αδειοδότησης.

Συνήθως τοποθετούνται σε κλειστούς χώρους, σε metro, σε πολυκαταστήματα και χώρους που χρειάζονται μία ενίσχυση του σήματος. Είναι κεραίες με μικρότερη εμβέλεια.

 

Ακτινοβολία κεραίας κινητής τηλεφωνίας

Η ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλότερα πλαίσια από ότι στην Ευρωπαική Ένωση. Παρόλο που η Ευρώπη έχει τις χαμηλότερες τιμές ορίων όσον αφορά την ακτινοβολία, εδώ στην Ελλάδα η ΕΕΤΤ έχει ζητήσει να μειωθούν κι άλλο οι τιμές εκπομπής των κεραιών.

Έτσι με τον Νόμο 4070/2012 η εκπομπή των κεραιών φτάνει το 70% των επιτρεπτών ορίων που καθορίζονται σε σχετική νομοθεσία. Πριν το 2012 η εκπομπή των κεραιών έφτανε το 80% των επιτρεπτών ορίων που καθορίζονται για την ασφάλεια του κοινού.

Το όριο ακτινοβολίας των κεραιών πέφτει στο 60% από το επιτρεπτό όριο όταν σε απόσταση 300 μέτρων από την κεραία υπάρχουν νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Που δεν επιτρέπεται να υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Σε οποιοδήποτε τοποθεσία κατοικημένη ή μη μπορεί να μπει κεραία κινητής τηλεφωνίας. Για να μπει φυσικά θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να αδειοδοτηθεί και να εγκατασταθεί. Εκτός εάν είναι μικρής εμβέλειας όπως οι ΕΚΚΧΟ που αναφέραμε παραπάνω.

Υπάρχουν όμως και μέρη στα οποία απαγορεύεται ρητά με βάση την ελληνική νομοθεσία να εγκατασταθούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραιών στις δομές και σε κτίρια όπως:

  • Σε νοσοκομεία και κλινικές
  • Σε γηροκομεία
  • Σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Σε νηπιαγωγεία και σχολεία

Φυσικά μπορεί να εγκατασταθεί σε διπλανό κτίριο με το όριο του 60% της εκπομπής της κεραίας από το ανώτατα επιτρεπτά όρια.

 

Γιατί συνέχεια αυξάνονται οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αυξάνονται συνεχώς ανά περιοχή. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι κυρίως λόγω την αύξηση των συνδρομητών και της χρήσης που κάνουμε με τα smartphones.

Επιπλέον η χρήση των νέων δικτύων 5G προυποθέτει πολλές κεραίες μικρής εμβέλειας για να επιτύχουμε υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

 

Προκαλούν καρκίνο οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Από το 2000 έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες σχετικά με το αν η ακτινοβολία (η συχνότητα και η ένταση) των κεραιών προκαλούν καρκίνο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες μελέτες που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι χρήστες κινητών τηλεφώνων είναι ότι είναι προτιμότερο να υπάρχουν πολλές κεραίες μικρής εμβέλειας σε μία πόλη, παρά λίγες κεραίες. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι οι λιγότερες κεραίες σημαίνει και λιγότερη ακτινοβολία.

Στην πραγματικότητα οι λιγότερες κεραίες θα εκπέμπουν στο μέγιστο επιτρεπτό όριο έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τους συνδρομητές. Το χειρότερο είναι όμως ότι το κινητό τηλέφωνο που έχετε στο κεφάλι και πραγματοποιείτε την κλήση πιάνει την μέγιστη δυνατή ισχύ του σε ακτινοβολία έτσι ώστε να έχει καλή λήψη και να πραγματοποιήσει την κλήση ή την σύνδεση στον internet.

Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο SAR το λαμβάνετε από το κινητό σας τηλέφωνο κι όχι από μία κεραία που βρίσκεται 10 μέτρα μακριά σας. Η ισχύ αναλογικά της συσκευής που βρίσκεται μερικά εκατοστά μακριά από το σώμα σας συγκριτικά με μία κεραία που βρίσκεται μερικά μέτρα είναι μεγαλύτερη.

 

Παρατηρήσεις:

  • Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι καμουφλαρισμένες σαν ηλιακοί θερμοσίφωνες ή σαν φουγάρα, δεν σημαίνει ότι είναι παράνομες. Το κάνουν για αισθητικούς λόγους και για λόγους μη όχλησης της περιοχής.
  • Μπορείτε να δείτε εάν στην περιοχή σας έχετε κεραία αδειοδοτημένη ή ΕΚΚΧΟ στο keraies.eett.gr
  • Υπεύθυνη για την ακτινοβολία των κεραιών δεν είναι η ΕΕΤΤ αλλά η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Μετρήσεις όλων των κεραιών στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε -> εδώ <-

 

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο