Γιατί χαλάει η μητρική στον υπολογιστή

Μοιραστείτε το άρθρο

γιατί χαλάει η μητρική του pc

Γιατί χαλάει η μητρική

Παρόλο που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ στις μητρικές των υπολογιστών, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι πολλές απ’αυτές χαλάνε και είναι δύσκολο να επισκευαστούν. Λέγοντας μητρική πλακέτα υπολογιστή εννοούμε το Motherboard, δηλαδή την κύρια πλακέτα που συνδέονται πάνω μνήμες, επεξεργαστής κι όλα τα περιφερειακά.

Γιατί όμως χαλάνε οι μητρικές πλακέτες; Μπορούν να επισκευαστούν; Τι κάνουμε λάθος; Και τι πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε να έχουμε έναν υγιή υπολογιστή και να μην χαλάσει ποτέ η μητρική πλακέτα του υπολογιστή μας.

 

ti-xalaei-thn-mhtrikh-tou-ypologisth

Τι χαλάει την μητρική του υπολογιστή

Οι εχθροί της μητρικής πλακέτας (Motherboard) είναι από απλές καθημερινές συνήθειες μέχρι επεμβάσεις που κάνουμε πάνω στην μητρική και νομίζουμε ότι δεν προκαλούν προβλήματα. Αναφέρουμε αναλυτικά

Σκόνη

Η σκόνη είναι ο σημαντικότερος εχθρός όλων των ηλεκτρονικών πλακετών. Ο λόγος είναι κυρίως γιατί προκαλεί αύξηση θερμοκρασίας των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που βρίσκονται πάνω στην πλακέτα με αποτέλεσμα αυτά να καταστρέφονται.

Το εσωτερικό ενός υπολογιστή χρειάζεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο καθαρισμό. Εάν δεν έχετε κάποιο κομπρεσσέρ αέρα στο σπίτι σας να φυσήξετε το εσωτερικό τότε δοκιμάστε την παρακάτω λύση. Πάρτε μία απλή ηλεκτρική σκούπα, ανοίξτε τον πύργο ή το desktop για να έχετε πρόσβαση στο εσωτερικό και βάλτε μέσα την σκούπα να τραβήξετε την σκόνη.

 

Ζέστη

Η ζέστη είναι πολύ επικίνδυνη για τις μητρικές και τα άλλα παρελκόμενα του υπολογιστή. Συνήθως το σύστημα ψύξης του υπολογιστή μπορεί να ανταπεξέλθει στις θερμοκρασίες. Εάν αυτό όμως συνδυαστεί με σκόνη μέσα στην μητρική και με συνεχή λειτουργία του υπολογιστή τότε μπορεί να αποβεί μοιραίος συνδυασμός και να χαλάσει η μητρική.

Τοποθετείστε τον πύργο του υπολογιστή σε σημεία που μπορούν να αερίζονται επαρκώς. Αποφύγετε να τα βάζετε μέσα σε ντουλάπια ή σφηνωμένα σε γραφεία και αφήστε αρκετό χώρο στο πίσω μέρος του έτσι ώστε οι ανεμιστήρες να μπορούν να εκτονώνουν την ζέστη.

Συνεχή λειτουργία υπολογιστή

Πολλοί από τους χρήστες δεν κλείνουν καθόλου τον υπολογιστή για εβδομάδες. Υπάρχουν και υπολογιστές απλοί που δουλεύουν σαν servers με αποτέλεσμα να είναι αδιάλειπτα σε λειτουργεία από τότε που εγκαταστάθηκαν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα εσωτερικά κυκλώματα να είναι σε συνεχή λειτουργία με αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου να πέφτουν οι αντοχές τους (πυκνωτές, αντιστάσεις, bga της μητρικής) και κάποια στιγμή να χαλάνε.

 

Πτώση τάσης ή υπέρταση

Στην Ελλάδα ζούμε. Ειδικά τα καλοκαίρια το φαίνομενο είναι πολύ συχνό. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η πτώση τάσης όσο η υπέρταση ή η απότομη αυξομείωση. Το ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να είναι τόσο μεγάλο που να κάψει εξαρτήματα ή υλικά πάνω στην πλακέτα.

Καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε ειδικά πολύπριζα που προσφέρουν προστασία στις υπερτάσεις. Εάν θέλετε να έχετε ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιος ups.

 

Overclocking

Το ότι ο επεξεργαστής δέχεται overclocking δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και η μητρική μπορεί να ανταπεξέλθει. Το οverclocking το κάνουμε για να αυξήσουμε την ταχύτητα και τις επιδόσεις ένος επεξεργαστή. Αυτή η διαδικασία όμως καταπονεί όχι μόνο τον επεξεργαστή αλλά και την μητρική.

Το overclocking μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο στην μητρική αλλά και στις μνήμες ή άλλα παρελκόμενα που είναι συνδεμένα πάνω στην μητρική.

Βραχυκυκλωμένα ή μη εγκεκριμένα περιφερειακά

Θα πρέπει τα περιφερειακά που συνδέουμε στον υπολογιστή να είναι εγκεκριμένα ή επώνυμα. Στο 9volto μας έχει έρθει πύργος στον οποίο συνδέθηκε ένα απλό mouse στην usb θύρα και βραχυκύκλωσε την θύρα με αποτέλεσμα να κάψει εσωτερικά πυκνωτές στην μητρική πλακέτα.

Οτιδήποτε συνδέετε στις θύρες usb, pci express ή σε οποιαδήποτε είσοδο που διαθέτει η μητρική να είστε πρώτα σίγουροι ότι η συσκευή που χρησιμοποιείτε είναι από κάποια αξιόπιστη εταιρία.

Χρησιμοποιήστε επώνυμα περιφερειακά ακόμη κι αν είναι ένα απλό πληκτρολόγιο ή ποντίκι.

 

Προβλήματα στο Bios

Το τι είναι Bios μπορείτε να το διαβάσετε ->εδώ<-. Το Bios μιας μητρικής μπορεί να κολλήσει και να μην μπορεί η μητρική να λειτουργήσει. Αυτό μπορεί να συμβεί από κάποιο βραχυκύκλωμα που συνέβη από στιγμιαία πτώση τάσης, απότομο κλείσιμο του υπολογιστή ή από την εγκατάσταση κάποιου περιφερειακού.

Προβλήματα στο Bios μπορούν επίσης να παρουσιαστούν από πρόβλημα κατά την διαδικασία της αναβάθμισής του, αν προσπαθήσετε να το κάνετε χειροκίνητα.

 

Τροφοδοτικό

Οι περισσότεροι χρήστες δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην μητρική, στην κάρτα γραφικών στον επεξεργαστή, στις μνήμες και δεν δίνουμε βαρύτητα στο τροφοδοτικό. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση τιμών στα τροφοδοτικά ακόμη και στα ίδια watt. Το τροφοδοτικό είναι αυτό που όχι μόνο μπορεί να σταθεροποιήσει την τάση στην μητρική αλλά και σε περίπτωση υπέρτασης να καταφέρει να απορροφήσει την τάση και να μην την μεταφέρει μέσα στα κυκλώματα του υπολογιστή.

Υπάρχουν πολλές και αξιόπιστες εταιρίες που βγάζουν τροφοδοτικά. Χρησιμοποιείστε τροφοδοτικά που είναι αρκετά παραπάνω watt από αυτά που χρειάζεται ο υπολογιστής σας

προληψη και συντηρηση μητρικής motherboard

Πρόληψη και συντήρηση μητρικής

Αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες μπορούμε να αποφύγουμε τις παραπάνω βλάβες στην μητρική.

  • Συχνός καθαρισμός στο εσωτερικό κι εξωτερικό του πύργου με ηλεκτρική σκούπα ή πιεστικό αέρα
  • Εγκατάσταση  ups και πρίζες προστασίας από κεραυνούς, πτώση τάσεων ή υπερτάσεων
  • Τοποθέτηση του υπολογιστή σε δροσερό χώρο ή σε σημείο που μπορεί να πάρει αέρα
  • Χρήση επώνυμων περιφερειακών
  • Αποφυγή overclocking CPU ή GPU

 

Ανάκτηση δεδομένων από Samsung κινητά που δεν ανοίγουν ή κολλάνε

Επισκευή μητρικών από το 9Volto

To 9volto αναλαμβάνει την επισκευή μητρικών πλακετών (motherboards) υπολογιστών. Μπορούμε να επέμβουμε στο bios ή να αντικαταστήσουμε υλικά της μητρικής εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά. Δεν μπορούμε να επισκευάσουμε πάνω στην μητρική σπασίματα ή προβλήματα στα ενδιάμεσα στρώματα της μητρικής πλακέτας.

Αναλαμβάνουμε την επισκεύη μητρικών πλακετών

  • MSI
  • Gigabyte
  • Asus
  • Asrock
  • Intel
  • EVGA
  • Biostar
  • Colorful

 

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

 

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο