Τί ειναι το smartphone. Δυνατότητες λειτουργίες

Μοιραστείτε το άρθρο

Τι είναι το smartphone

Smartphone ονομάζουμε το κινητό τηλέφωνο το οποίο μπορεί να προσφέρει λειτουργίες ενός υπολογιστή κι όχι μόνο τις επικοινωνιακές δυνατότητες που προσφέρει ένα συμβατικό κινητό τηλέφωνο.

Τα σύγχρονα smartphone προσφέρουν πολλαπλές λειτουργίες ενός υπολογιστή πάνω στο τηλέφωνο, έχουν πρόσβαση στο internet, κι ένα λειτουργικό σύστημα ικανό να εγκατασταθούν εφαρμογές που θα διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις λειτουργίες του.

 

Λειτουργικό σύστημα ενός smartphone

Τα πρώτα smartphone εμφανίστηκαν to 2002 χρησιμοποιώντας το λειτουργικό σύστημα symbian. Η nokia ήταν αυτή που το υιοθέτησε πρώτη στα κινητά της τηλέφωνα. Το λειτουργικό ήταν φτιαγμένο σε γλώσσα προγραμματισμού C++ ενώ μπορούσε να τρέξει εφαρμογές γραμμένες σε java.

Τα σύγχρονα smartphone έχουν υιοθετήσει τα τρία γνωστά λειτουργικά.

  • Android. Οι περισσότερες κατασκευαστές χρησιμοποιούν το λειτουργικό Android που έχει διαθέσει δωρεάν η google.
  • IOS. Λειτουργικό που έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιούν μόνο τα smartphone και τα προιόντα της apple.
  • Windows. Χρησιμοποιήθηκε στα smartphone Microsoft και Nokia χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία

 

Το hardware ενός smartphone

Εκτός από το λειτουργικό σύστημα που ενεργοποιεί τις πρόσθετες λειτουργίες ενός υπολογιστή που χαρακτηρίζουν ένα smartphone θα πρέπει και το υλικό που διαθέτει εσωτερικά να είναι ικανό να ανταποκριθεί. Το hardware ενός smartphone θυμίζει πολύ έναν σύγχρονο υπολογιστή. Διαθέτει μεγάλη οθόνη αφής, επεξεργαστή cpu, επεξεργαστή γραφικών gpu, μνήμη, αποθηκευτικό χώρο, κι επικοινωνία με το Internet (wifi ,3g κτλ)

Αναλυτικά παραθέτουμε τα κύρια σημεία στο hardware ενός smartphone.

 

Επεξεργαστής CPU

Ο εγκέφαλος του smartphone. Αυτός είναι υπεύθυνος για τις κύριες λειτουργίες του smartphone καθώς επεξεργάζεται και διανέμει όλες τις διαδικασίες που εκτελούν οι εφαρμογές στο hardware του smartphone. Ότι χρειάζεται γραφικά το διανέμει τα data στην gpu, όποια εφαρμογή χρειάζεται στίγμα ενεργοποιεί και στέλνει τα δεδομένα στο gps, διαχειρίζεται την φωτεινότητα, την οθόνη, την φωτογραφία, τις λειτουργίες που τρέχουν και γενικά είναι αυτός που βάζει την τάξη σε όλες τις διεργασίες του smartphone.

Χωρίς wifi, gps, και διάφορους αισθητήρες το smartphone μπορεί να λειτουργήσει, χωρίς τον επεξεργαστή όμως καμία λειτουργία του δεν είναι εφικτή, ούτε καν αυτό της απλής φόρτισης. Οι επεξεργαστές οι οποίοι έχουν επικρατήσει στην αγορά των smartphones είναι οι παρακάτω:

  • Qualcomm Snapdragon. Τους χρησιμοποιεί η Samsung, η Xiaomi η LG κι άλλες εταιρίες λόγω της αξιοπιστίας τους και των δυνατοτήτων τους
  • Mediatek τους χρησιμοποιεί τελευταία η Sony και πολλές κινέζικες εταιρίες λόγω χαμηλού κόστους
  • Exynos. Δημιουργία της Samsung. Τους χρησιμοποιεί στα τηλέφωνα ναυαρχίδες της μαζί με τους Snapdragon
  • Hisilicon Kirin. Κινέζικοι επεξεργαστές που χρησιμοποιεί η Huawei στις ναυαρχίδες της με εκπληκτικές δυνατότητες
  • Apple A series. Σειρά επεξεργαστών που χρησιμοποιεί η apple στα iphone και ipad και είναι δημιούργημα δικό της.

Επεξεργαστής GPU στα smartphone

To gaming έχει μπει για τα καλά στους χρήστες των smartphone. Και οι εταιρίες gaming το γνωρίζουν καλά αυτό αφού έχουν πλέον πιο άμεση επαφή με τον χρήστη. Ο χρήστης του smartphone παίζει πιο συχνά παιχνίδια από ότι με τον υπολογιστή καθημερινά αφού μπορεί να έχει πρόσβαση από οπουδήποτε μπορεί, φτάνει να βρει τον ελεύθερο χρόνο που χρειάζεται.

Οι απαιτήσεις των παιχνιδιών είναι πλέον μεγάλες και οι εταιρίες που κατασκευάζουν smartphone γνωρίζουν ότι μόνο ο επεξεργαστής cpu δεν είναι αρκετός για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του gaming. Έτσι οι επεξεργαστές γραφικών gpu έχουν αναλάβει αυτόν τον δύσκολο ρόλο. H Nvidia, η Qualcomm, η Apple και η Arm είναι οι κυριότερες εταιρίες που έχουν μπει με τις δικές τους gpu στα smartphone.

 

Μνήμη στα smartphone

H μνήμη ενός smartphone είναι το δεύτερο σημαντικότερο σημείο μετά τον επεξεργαστή. Φανταστείτε όλες τις λειτουργίες ενός smartphone σε κάρτες να τις απλώνετε σε ένα τραπέζι. Το τραπέζι είναι η μνήμη. Αν το τραπέζι είναι μικρό τότε θα πρέπει μόλις γεμίζει, να αφαιρείτε κάρτες που δεν χρησιμοποιείτε και να προσθέτετε τις νέες. Αν το τραπέζι είναι μεγάλο τότε απλώνετε όλες τις εφαρμογές – κάρτες πάνω στο τραπέζι κι ο επεξεργαστής απλά τις διαχειρίζεται χωρίς να χρειάζεται να αδειάζει το τραπέζι αφού δεν γεμίζει τόσο εύκολα όσο ένα μικρότερο.

Η πολυπλοκότητα των apps που κατεβάζουμε στο smartphone απαιτεί δυνατόν επεξεργαστή και μεγάλη μνήμη. Το ίδιο απαιτεί και το multitasking που χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα smartphone. Όσο περισσότερη μνήμη τόσο πιο γρήγορο smartphone και πιο ευέλικτο στις λειτουργίες του χωρίς κολλήματα και προβλήματα.

 

Αποθηκευτικός χώρος στα smartphone

Ο αποθηκευτικός χώρος, τον μετράμε συνήθως σε gb, είναι ο χώρος που αποθηκεύουμε τις εφαρμογές, τα βίντεο και τις φωτογραφίες μας. Λίγοι είναι αυτοί όμως που γνωρίζουν ότι ο αποθηκευτικός χώρος χρησιμοποιείται και σαν βοηθητική μνήμη όταν ενεργοποιούνται οι εφαρμογές (cache).

Ότι βλέπουμε σε μία ιστοσελίδα, στο facebook, στο viber, οι πίστες των παιχνιδιών, αποθηκεύονται σαν δεδομένα στον αποθηκευτικό χώρο του smartphone αλλά και οι τρέχουσες λειτουργίες μίας εφαρμογής (cache).

Όσο περισσότερο αποθηκευτικό χώρο έχουμε τόσο πιο δύσκολα θα μπουκώσει το κινητό μας τηλέφωνο από αρχεία data κτλ. Ορισμένα τηλέφωνα διαθέτουν ειδική υποδοχή για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου μέσω καρτών micro sd. Το smartphone όμως προτιμάει για cache μνήμη να χρησιμοποιεί τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο λόγω της υψηλής ταχύτητας που προσφέρει η εσωτερική μνήμη από την εξωτερική.

 

Camera στα smartphone

Τα social media και η αλληλοεπίδραση που μπορεί να προκαλέσει η camera σε συνδυασμό με το internet έχουν κάνει τον μέσο χρήστη να δίνει πολλές φορές μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό το χαρακτηριστικό παρά σε όλα τα άλλα χαρακτηριστικά ενός smartphone.

Oι εταιρίες εκμεταλλεύονται πλήρως και τους γρήγορους επεξεργαστές που μπορούν να επεξεργαστούν μεγάλους όγκους δεδομένων με μεγάλη ταχύτητα κι έχουν ανεβάσει το πήχη στην κάμερα. Πολλά megapixel, διπλοί φακοί για καλύτερη απεικόνιση κάνουν τον smartphone μία επαγγελματική φωτογραφική μηχανή.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρει συγκριτικά με μία φωτογραφική μηχανή είναι ο επεξεργαστής μαζί με τις απεριόριστες εφαρμογές φωτογραφίας που μπορούν σε real time χρόνο να προσφέρουν απίστευτο εύρος επεξεργασίας σε έναν μέσο χρήστη χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις.

 

Επιπλέον χαρακτηριστικά στο hardware ενός smartphone

  • Wifi: Ασύρματη επικοινωνία στο internet ή αλληλεπίδραση με άλλες συσκευές που μπορούν να συνδεθούν μέσω wifi. Η συνδεσιμότητα με άλλες συσκευές wifi γίνεται ή άμεσα ή μέσω ειδικών εφαρμογών .apk που εγκαθιστούμε στο smartphone
  • Gps: Σύνδεση μέσω δορυφόρων για εντοπισμό του στίγματος σε ψηφιακούς χάρτες. Το smartphone εκμεταλλεύεται το στίγμα του που εντοπίζεται μέσω δορυφόρων και μέσω εγκατεστημένων εφαρμογών μπορεί να κάνει πλοήγηση, να μας εντοπίσει ένα εφημερεύον φαρμακείο κ.ο.κ
  • Γυροσκόπιο:  Ο αισθητήρας που καταλαβαίνει την κίνηση και την θέση που βρίσκεται το κινητό μας τηλέφωνο. Το χαρακτηριστικό που άνοιξε τον δρόμο για να βλέπουμε βίντεο 360 και να παίζουμε virtual reality παιχνίδια με το κινητό μας τηλέφωνο.
  • Bluetooth: Ασύρματη επικοινωνία με άλλες συσκευές που διαθέτουν τεχνολογία bluetooth. Οι εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι απεριόριστες.

 

Κι επειδή όλα τα παρακάτω εξαρτήματα δεν κρατάνε για πάντα και μπορεί κάποια στιγμή να χαλάσει κάποιο από αυτά, το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο που μπορεί να επισκευάσει οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα προκύψει στο smartphone σας.

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο επισκευής smartphone.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο