Τι είναι το Linux

Μοιραστείτε το άρθρο

τι είναι το λειτουργικό linux

Τι είναι το Linux

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι χρησιμοποιείται σε υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που διαθέτουν CPU ή μικροεπεξεργαστές. Το λειτουργικό Linux βασίζεται στην νοοτροπία του λειτουργικού Unix. Το δημιούργησε από το προγραμματιστή Linus Torvalds και μετά σαν ελεύθερο λειτουργικό αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε κι από άλλους προγραμματιστές.

Που χρησιμοποιείται το Linux

Παρόλο που το λειτουργικό σύστημα Linux είναι δωρεάν κι ελεύθερο, θεωρείται αρκετά αξιόπιστο κι ασφαλές. Η δομή του λειτουργικού είναι τέτοια που του επιτρέπει να εγκατασταθεί ακόμη και σε παλιούς και επεξεργαστικά αδύναμους υπολογιστές και να τους κάνει πλήρως λειτουργικούς.

Το λειτουργικό Linux μπορείτε να το βρείτε σε:

  1. Ηλεκτρονικούς υπολογιστές
  2. Laptops
  3. Servers
  4. Cloud computing
  5. Smartphones
  6. Smart TV Box
  7. Τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός
  8. Συστήματα ασφαλείας
  9.  Οικιακές συσκευές Smart Home
  10. Multimedia και εγκεφάλους αυτοκινήτων
  11. Συστήματα πλοήγησης κι ελέγχου αεροπλάνων
  12. Ηλεκτρονικές συσκευές βιομηχανίας
  13. Ναυτιλία και συσκευές ελέγχου καραβιών και πλοήγησης

Οι εφαρμογές του λειτουργικού είναι απεριόριστες στην καθημερινότητά μας. Ακόμη και παιχνιδομηχανές μπορούν να τρέξουν λειτουργικό σύστημα Linux με κάποιες μετατροπές και επεμβάσεις (ξεκλείδωμα bootloader κτλ)

 

πλεονεκτήματα λειτουργικού linux

Πλεονεκτήματα Linux λειτουργικού

 

Δωρεάν διάθεση

Το λειτουργικό σύστημα Linux είναι εντελώς δωρεάν. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε δίχως να αγοράσετε κάποια άδεια για την χρήση του και σε όσους υπολογιστές ή άλλες συσκευές επιθυμείτε

Open Source

Το Linux είναι από τα λειτουργικά συστήματα ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορεί να του κάνει βελτιώσεις κι αναβαθμίσεις. Εάν γνωρίζετε προγραμματισμό μπορείτε να του κάνετε μετατροπές και να του προσθέσετε βιβλιοθήκες ή εφαρμογές.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μέχρι αυτή την στιγμή έχουν εργαστεί πάνω από 12.000 προγραμματιστές για να φτιάξουν και να βελτιώνουν με δικά τους repos και libraries το Linux.

Ασφάλεια

Παρόλο που είναι open source το Linux θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα λειτουργικά στον κόσμο. Cloud servers, εταιρίες hosting, υπηρεσίες και οργανισμοί χρησιμοποιούν Linux στα συστήματά τους. Ακόμη και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται σαν λειτουργικό πιο ασφαλές από τα ευρέως διαδεδομένα Windows

Σταθερότητα

Το Linux είναι πολύ σταθερό λειτουργικό. Η δομή του του επιτρέπει να ασφαλίζει τις βασικές του λειτουργίες και να μην κρασάρει. Κάνει πολύ καλή διαχείριση των πόρων και τους κατανομεί με τέτοιο τρόπο που δεν επιτρέπει να γίνονται overloaded και να κρασάρει το λειτουργικό.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μπορεί ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή να είναι εντελώς γεμάτος και το λειτουργικό να δουλεύει με σταθερότητα δίχως κανένα πρόβλημα. Σε άλλα λειτουργικά συστήματα ο υπολογιστής θα γίνοταν αργός ή δεν θα μπορούσε να κάνει εκκίνηση.

Υψηλή απόδοση

Η δυνατότητα που έχει το Linux να προσφέρει υψηλές επιδόσεις ακόμη και με μικρή ισχύ υπολογιστών είναι μοναδική. Είναι ελαφρύ λειτουργικό, χρησιμοποιεί βασικούς πόρους για τις λειτουργίες του, ενώ όταν θελήσει να τρέξει μία εφαρμογή που απαιτεί πόρους για να ανταπεξέλθει θα τους δώσει χωρίς να κολλήσει το λειτουργικό.

Σε αυτό δεν βοηθάει μόνο η δομή του λειτουργικού αλλά και η δομή των προγραμμάτων που είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην δεσμεύουν πόρους που δεν τους χρειάζονται.

Multitasking

Ακόμη και σήμερα πολλά λειτουργικά συστήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το Multitasking. Λέγοντας Multitasking εννοούμε το να κάνουμε ταυτόχρονα πολλές εργασίες με τον υπολογιστή (πχ downloading, να ακούμε μουσική και να γράφουμε ένα κείμενο).

Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, το σύστημα παραμένει σταθερό, δίχως να βλέπουμε σκαμπανεβάσματα στις λειτουργίες του υπολογιστή και στην διαχείριση των πόρων.

Multiuser

To Linux είναι ένα λειτουργικό που μπορούν να το χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες ταυτόχρονα. Το λειτουργικό κάνει αυτόματα διαμοιρασμό των πόρων. Επιπλέον μπορείτε να ορίσετε δικαιώματα σε κάθε χρήστη, σε ποια αρχεία και σε ποιο βαθμό θα έχει πρόσβαση.

Ενδείκνυται η χρήση του σε δικτυακά περιβάλλοντα με πολλούς χρήστες.

Μικρές τεχνικές απαιτήσεις

Το Linux είναι τόσο ελαφρύ που μπορεί να τρέξει σε πάρα πολλούς παλιούς υπολογιστές χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι απαιτήσεις του σε hardware επίπεδο είναι μηδαμινές. Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές εκδόσεις λειτουργικών που έχουν βασιστεί στον πυρήνα του Linux που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις όπως είναι το Ubuntu, το Ferora, Debian κ.α

 

Linux τι απαιτήσεις έχει

Το Linux είναι πολύ ελαφρύ σαν λειτουργικό σύστημα και μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει άψογα σε 20ετίας υπολογιστή. Οι ελάχιστες απαιτήσεις που χρειάζεται το λειτουργικό σύστημα Linux για να λειτουργήσει είναι τα παρακάτω ..και ναι δεν υπάρχει τυπογραφικό λάθος

Αναφερόμαστε φυσικά στην πιο light έκδοση που κυκλοφορεί δίχως κάποια παραλλαγή του λειτουργικού (πχ ubuntu) ή με full libraries εγκατάσταση

Γενικά ακόμη και τώρα μπορεί να εγκατασταθεί Linux λειτουργικό σε υπολογιστές που έχουν κατασκευαστεί από το 1994 και μετά.

Αναφέρουμε μερικές εκδόσεις lite Linux με τις απαιτήσεις που έχουν:

  • Q4OS: 300MHz CPU – 128MB RAM – 3GB Σκληρό δίσκο – 32bit
  • Ubuntu Mate: 1GHz CPU – 1GB RAM – 9GB Σκληρό δίσκο – 32bit
  • Zorin OS Lite: 700MHz CPU – 512MB RAM – 8GB Σκληρό δίσκο – 32bit
  • Peppermint: Intel x86 CPU – 1GB RAM – 4GB Σκληρό δίσκο – 32bit
  • Linux Lite: 1GHz CPU – 768MB RAM – 8GB Σκληρό δίσκο – 32bit
  • Bodhi Linux: 1GHz CPU – 256MB RAM – 5GB Σκληρό δίσκο – 32bit

Τι μπορώ να κάνω με το Linux

Με το Linux μπορείτε να κάνετε ότι ακριβώς κάνετε και με τα windows. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που το Linux έχει αποκτήσει γραφικό περιβάλλον δεν θα καταλάβετε ιδιαίτερες διαφορές στην χρήση από αυτή των windows.

Συγκεκριμένα μπορείτε:

  • Να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές γραφείου όπως επεξεργαστή κειμένου, λογιστικά φύλλα, εφαρμογές παρουσιάσεων κτλ.
  • Να σερφάρετε στο internet με τον browser που διαθέτει και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα διότι οι browsers του linux δεν καταναλώνουν πολλούς πόρους.
  • Να παίξετε παιχνίδια σε linux
  • Να επεξεργαστείτε φωτογραφίες και βίντεο
  • Να δείτε ταινίες και να ακούσετε μουσική όλων σχεδόν των format
  • Να διαχειριστείτε τα emails σας.

Το linux υποστηρίζει όλες σχεδόν τις μορφές αρχείων κειμένων, βίντεο, ήχου που χρησιμοποιείτε και στα windows. Αυτό σημαίνει ότι η μετάβαση σε Linux από τα windows δεν θα σας περιορίσει στο να χρησιμοποιήσετε τα αρχεία αυτά.

εγκατάσταση linux στον υπολογιστή

Εγκατάσταση Linux στον υπολογιστή

Μπορείτε να εγκαταστήσετε Linux λειτουργικό στον υπολογιστή σας ή αν θέλετε μπορείτε να έχετε διπλό λειτουργικό και κάθε φορά που κάνετε επανεκκίνηση να διαλέγετε από που θέλετε να κάνετε boot (από windows ή από Linux)

Στο 9Volto εξειδικευόμαστε στα λειτουργικά συστήματα Linux και στις πιο γνωστές εκδόσεις που κυκλοφορούν (Ubuntu, Linux Mint, Fedora, CentOS κτλ).

Αναλύουμε τις δυνατότητες του υπολογιστή και όλα τα παρελκόμενα έτσι ώστε να εγκαταστήσουμε την έκδοση Linux που θα είναι μπορέσει να αυξήσει τις επιδόσεις του υπολογιστή και να δουλεύει σταθερά.


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο