Διάρκεια ζωής ενός σκληρού δίσκου

Μοιραστείτε το άρθρο

Διάρκεια ζωής ενός σκληρού δίσκου

Ο σκληρός δίσκος  hdd ή ssd δεν είναι μόνο ένα απο τα σημαντικότερα εξαρτήματα σε έναν υπολογιστή ή ένα laptop αλλά κι από τα πιο ευάλωτα. Όταν ανοίγει ένας υπολογιστής, ο σκληρός δίσκος βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία. Διαβάζει και γράφει συνεχώς δεδομένα τα οποία τα στέλνει στην μνήμη και κατ επέκταση στον επεξεργαστή. Αυτή η συνεχής χρήση καταπονεί τα μηχανικά συστήματα του σκληρού δίσκου με αποτέλεσμα μετά από πολυετή χρήση να κλατάρει.

Πως όμως μετράμε την διάρκεια ζωής ενός σκληρού δίσκου ή ενός ssd;

Πόση διάρκεια ζωής έχει ένας σκληρός δίσκος

Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν από 3 έως 5 διάρκεια ζωής σε έναν σκληρό δίσκο. Η διάρκεια ζωής μετριέται συνήθως σε διάρκεια συνεχούς λειτουργίας του σκληρού δίσκου. Η πλειοψηφία των κατασκευαστών σκληρών δίσκων δίνουν 43800 ώρες συνεχούς λειτουργίας που αντιστοιχεί σε 5 χρόνια.

Οι κατασκευαστές δίνουν την ίδια διάρκεια ζωής και στους μηχανικούς δίσκους HDD αλλά και στους SSD. Είναι πολύ πιθανό ένας σκληρός δίσκος να κρατήσει πολύ παραπάνω από 5 χρόνια. Αυτό έχει να κάνει με πάρα πολλούς παράγοντες, πέρα από την χρήση του, που αναλύουμε παρακάτω.

 

Open HDD and SSD hard disk, solid-state drives on metal plate with diamond pattern background

Τι μειώνει την διάρκεια ζωής ενός σκληρού δίσκου

Την διάρκεια ζωής ενός σκληρού δίσκου την μειώνουν οι παρακάτω παράγοντες

  • Εγγραφή κι ανάγνωση του σκληρού. Όσο περισσότερο γράφει και διαβάζει ο σκληρός τόσο πιο γρήγορα φθείρεται και μειώνεται το προσδόκιμο ζωής
  • Οι μετακινήσεις του σκληρού δίσκου εάν βρίσκεται σε laptop ή τον δουλεύετε σαν εξωτερικό σκληρό δίσκο.
  • Τα απότομα ανοιγοκλεισίματα του υπολογιστή χαλάνε τον σκληρό δίσκο
  • Οι αυξομειώσεις της τάσεις ρεύματος
  • Πέσιμο του σκληρού δίσκου. Οι έντονοι κραδασμοί είναι πολύ επικίνδυνοι για την υγεία ενός σκληρού δίσκου
  • Υψηλές θερμοκρασίες στο κουτί ή το laptop στο οποίο βρίσκεται
  • Malware ή διάφοροι ιοί που κάνουν τους σκληρούς δίσκους και τους ssd να δουλεύουν ανεξέλεγκτα

 

Open HDD and SSD hard disk, solid-state drives on metal plate with diamond pattern background

Ο SSD ή ο σκληρός δίσκος κρατάει περισσότερο

Υπάρχουν μόνο αναλύσεις σε θεωρητικό επίπεδο χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις. Ο σκληρός δίσκος αποτελείται από πολύ περισσότερο μηχανικά και ηλεκτρονικά κομμάτια από ότι ο SSD. Επιπλέον τα μηχανικά τμήματα του σκληρού δίσκου τον καθιστόν πιο ευάλωτο σε φορητές συσκεύες όπως είναι τα laptop ή οι φορητοί σκληροί δίσκοι. Οι κραδασμοί στις μετακινήσεις είναι πολύ πιο επικίνδυνες στο σκληρό δίσκο HDD παρά σε ένα SSD. Κεφαλές και δίσκοι κάνουν πιο επικίνδυνη την φορητότητα ενός σκληρού δίσκου.

Γενικά έαν θέλετε κάποιον φορητό σκληρό δίσκο ή ένα laptop καλό είναι να διαλέξετε SSD σκληρό γιατί έχει μόνο ηλεκτρονικά μέρη κι όχι μηχανημά κι αντέχει τυος κραδασμούς.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο