Η βαρήκοη γιαγιά

Μοιραστείτε το άρθρο

Η βαρήκοη γιαγιά

από τις αληθινές ιστορίες του 9Volto Πελατών ευτράπελα

 

Παρόλο που είμαστε ένα κατάστημα τεχνολογίας με υπολογιστές, κινητά, αξεσουάρ κτλ. δεν λείπουν οι άνθρωποι που θα μπουν καθημερινά και θα μας ζητήσουν διάφορα άσχετα πράγματα.

Για παράδειγμα μας έχουν ζητήσει σίδερο για τα ρούχα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κάλτσες, απορρυπαντικά, τηλεοράσεις, ανταλλακτικό για καζανάκι και μπορώ να γράφω ακαταπαύστα για εκατοντάδες αλλά πραγμάτα που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό μας.

Έτσι λοιπόν μία Πέμπτη πρωί βλέπω έξω από την πόρτα του καταστήματος μια γιαγιά να προσπαθεί να ανέβει το σκαλοπάτι. Κρατούσε ένα Π και προσπαθούσε να το ανεβάσει μαζί με αυτήν. Το Π το είχε τοποθετήσει στραβά. Πάταγε το ένα πόδι στο σκαλί τα δύο στον αέρα και το άλλο στο πεζοδρόμιο. Αυτή είχε σηκώσει το ένα πόδι στον αέρα κάτι συνδυασμό τεχνικές καποέιρα με ται τσι. Μετά συνειδητοποίησα ότι η γιαγιά φλερτάρει με πρωτόγνωρες τεχνικές θανάτου και θα έπρεπε να επέμβω.

-Ωχ λέω του Γιώργου. Πάω να την βοηθήσω γιατί θα πέσει κάτω.

Βγαίνω έξω και πάω να την πιάσω για να την βοηθήσω.

– Καλημέρα της λέω. Αυτή δεν μου μιλάει. Φωνάζω πιο δύνατα καλημέρα και απλώνω το χέρι να την βοηθήσω.

Γυρνάει με κοιτάει σαν εξωγήινο και μου λέει.

– Λέει καλημέρα ο κόσμος παιδί μου..μάθε να έχεις τρόπους.

-Καλημέρα της ξαναλέω με πιο έντονο ύφος γιατί είδα ότι φορούσε ακουστικό και κατάλαβα ότι δεν με είχε ακούσει. Πως μπορώ να σας βοηθήσω συνεχίζοντας πάλι με τον ίδιο τόνο.

– Πως σε λένε παιδί μου, μου λέει.

-Δονάτο της λέω όσο πιο δυνάτα γίνεται γιατί ξέρω ότι ακόμη και οι άνθρωποι που ακούνε καλά κάνουν λάθος το όνομά μου, οπότε φαντάσου η γιαγιά.

-Ιωάννη; Ωωω έχεις κι ωραίο όνομα μου λέει.

Με έχουν πει Ντομάτο, Χιονάτο, Διομήδη, Διογένη, Δομίνικο κάπου πιάνουν καμία συλλαβή ή καμία ομόηχη λέξη. Το Ιωάννης δεν έχει ούτε ένα γράμμα ίδιο σκέφτηκα. Προς στιγμή κοίταξα έξω μήπως υπάρχει κάνεις και με τραβάει βίντεο για να γελάσει. Ο Γιώργος με κοιτούσε όλο περιέργεια έτοιμος να βάλει τα γέλια.

-Δονάτο με λένε της λέω. Δο-Νά-Το. Το φώναξα πολύ δυνατά μήπως και το ακούσει.

-Όχι το επίθετο παιδί μου μου λέει. Το όνομα σου Ιωάννης δεν είναι;

-Όχι της λέω Δο-Νά-Τος είναι το όνομά μου.

-Πες μου μου λέει ότι είσαι Ιεχωβάς να φύγω τώρα από το μαγαζί.

-Χριστιανός ορθόδοξος είμαι της λέω και υπάρχει κι άγιος που έχει αυτό το όνομα και γιορτάζει στις 30 Απριλίου. Τέλος πάντων, πως μπορώ να σας εξυπηρετήσω;

-Τι στο χέρι να κρατήσω μου λέει.

-Τι πρόβλημα έχετε της λέω; Γιατί μπήκατε στο μαγαζί; Τι θέλετε; Τι θέλω κι εγω; Γιατί υπάρχω; Έχω αρχίσει το παραλήρημα γιατί πιστεύω ότι δεν κρύβεται μόνο βαρηκοία στην περίπτωση της γιαγιάς.

-Καλά μου λέει. Ακόμη δεν μπήκα. Κάτσε να μπω και θα σου πω τι θέλω.  Βαρήκοη βαρήκοη αλλά η γιαγιά πουλάει και πνεύμα σκέφτηκα.

Αφού την βοήθησα να μπει στο μαγαζί κάθισε στον καναπέ και μου λέει.

-Θα σε φωνάζω Ιωάννη μου λέει γιατι το ξέχασα το όνομά σου.  Έχεις φριτέζα γιατί μου χάλασε;

-Οχι της λέω μόνο κινητά και υπολογιστές έχουμε.

-Ουφ θα τρέχω αλλού για την φριτέζα. Πούλα κι εσύ καμία φριτέζα. Μόνο με κινητά πας να βγάλεις μεροκάματο; Τέλος πάντων.

Βγάζει ένα φυλλάδιο του Κωτσόβολου με κάτι κινητά. Είχε κυκλώσει ένα smartphone στο φυλλάδιο.Έχεις αυτό το κινητό με ρωτάει και μου δείχνει το σημειωμένο.

-Μπορώ να σας το φέρω σε μία ώρα της λέω και το λαρρύγι μου έχει βγεί μέχρι τα χείλη μου και το ξαναρουφάω μέσα.

-Ωραία μου λέει. Αν το πάρω από εσένα μπορείς να μου φτιάξεις κι αυτά που βλέπεις τι κάνει ο άλλος που τα βάζουν στο ιντερνετ. Που βλέπεις τους φίλους σου τι κάνουν που πάνε κτλ;

-Facebook, instagram κι αυτά που βάζουν στο κινητό εννοείτε;

-Ναι αυτό μου λέει. Θα μου τα φτιάξεις;

-Θα στα φτιάξουμε της λέω.

-Να σου πω μου λέει. Θέλω να μου βάλεις αυτό με το δάκτυλο να κλειδώνει. Να μην μπορεί να μπει κάνεις να βλέπει μου λεει τι βλέπω.

-Αυτό είναι πανεύκολο της λέω.

-Μωρέ ζηλεύει ο άντρας μου λέει. Δεν του αρέσει να βγαίνω από το σπίτι. Φοβάται μην έχω κάνεναν.

Κι αυτός σκέφτηκα από μέσα μου. Και γκόμενο να είχε άνθρωπε μου δυό μέρες θα έκανε να τον συναντήσει με το Π. Και χαλάλι της αν γινόταν και τίποτα η γυναίκα να ξανάνιωνε. Τι μας πιάνει δεν μπορώ να καταλάβω.

-Όλα γίνονται της λέω. Εδώ και του σπανού τα γένια γίνονται φυσικά μιλώντας δυνατά.

-Τι τρένα μωρέ μου λέει. Κινητό θέλω κι άρχισε να βήχει. Ο βήχας έγινε συνεχόμενος και η γιαγιά δεν μπορούσε να μιλήσει.

-Ειστε καλά;

-Ναι μου λέει το άρωμα του μαγαζιού με πειράζει, έχω αλλεργία.

Ο βήχας είχε αρχίσει να γίνεται έντονος στο βαθμό που πνιγόταν και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

-Να ανοίξω την πόρτα να βγούμε λιγάκι έξω να μην σας ενοχλεί της λέω πανικοβλημένος.

-Γκουχου γκουχου. Όχι μου λέει έχει δροσιά εδώ μέσα. Έχει και τον καναπέ.

-Μα δεν μπορείτε να ανασάνετε της λέω γεμάτος φόβο.

-Μην αγχώνεσαι..θα μου περάσει..να έτσι κάνω για κανα δεκάλεπτο και μετά μου περνάει και κλείνει τα μάτια.

-Ρε Γιώργο έλα λίγο εδώ δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Είστε καλά της φωνάζω;

Αυτή με κλειστά τα μάτια να έχει σηκώσει το κεφάλι και να το έχει ακουμπήσει στον καναπέ. Δεν μιλάει. Σκέφτομαι να της ρίξω κανένα χαστούκι άλλα πόσο δυνατό να είναι. Κι αν φύγει το κεφάλι; Την σηκώνω με τον Γιώργο και την βγάζω έξω μαζί με μια καρέκλα μήπως και συνέλθει. Ξαφνικά συνέρχεται και μου λέει:

-Πας καλά άνθρωπέ μου; Με έβγαλες στον ήλιο να πάθω καμία ηλίαση;

-Έχετε δίκιο της λέω. Θα σας βάλω μέσα και θα βγάλω το άρωμα χώρου έξω. Πως δεν το σκέφτηκα; της είπα

Μπαίνω μέσα βγάζω το άρωμα χώρου έξω, βάζω την γιαγιά μέσα ανοίγω τς πόρτες να αεριστεί ο χώρος. Υπήρχε μία έντονη δραστηριότητα δίχως λόγο και με την γιαγιά άκρη δεν έχουμε βγάλει ακόμη.

-Δεν πάτε της λέω σπίτι να ξεκουραστείτε κι όταν αποφασίσετε για το κινητό με παίρνετε ένα τηλέφωνο και θα τα κανονίσουμε όλα εμείς.

-Με διώχνεις μου λέει; Έτσι κάνεις στους πελάτες; Λεφτά θα σου αφήσω.

Τα παίρνει ο Γιώργος στο κρανίο. Σας έχω πει για τον αδερφό μου τον Γιώργο; 8 χρόνια μικρότερος με οξυθυμόμετρο που ξεκινάει από το 50 και τερματίζει στο 1050. Το δικό μου ξεκινάει από το -50 και φτάνει μέχρι το 10.

-Ελάτε με κάποιο παιδί σας να συνεννοηθούμε. Άλλα λέμε κι άλλα καταλαβαίνετε. Να σας βοηθήσουμε θέλουμε. Αλλά υπάρχει χάσμα επικοινωνίας.

-Δεν έχω άσθμα βρε. Το άρωμα με πειράζει.

Κάθομαι διπλά της στον καναπέ και ακούω ένα σφύριγμα δίπλα της. Τον γνώριζα τον ήχο. Με τόσες ταινίες scifi που έχω δει έκανε σαν κάποιο επιθετικό cyborg που σε λοκάρει για να σε χτυπήσει με κάποιο σύστημα laser.

-Ρε Γιώργο κάτι ακούγεται του λέω σε aggresive mode. Aπό δίπλα μου και του δείχνω την γιαγιά.

Έρχεται ο Γιώργος ακουεί και βλέπει το ακουστικό της γιαγιάς να έχει πέσει δίπλα στον καναπέ και να το καλύπτει το ρούχο της.

-Σας έπεσε το ακουστικό της λέει ο Γιώργος βάλτε το.

-Δεν θα δεις διαφορά του λέω. Πιο πριν το φορούσε. Άντε το χάσμα τώρα αντί για άσθμα να το ακούσει φάσμα. Δεν κάνει δουλειά.

Συνεχίζοντας κοιτάω την γιαγιά και της λέω

-Πως σας λένε;

-Μαρία μου λέει.

-Εχετε κι ωραίο όνομα της λέω.

-Τι ώραιο μωρέ μου λέει. Όλες Μαρίες τις λένε.

-Γι’αυτό και τις βγάζουμε όλες Μαρίες της λέω. Γιατί είναι όμορφο. Εγώ σας προτείνω της λέω το έξης. Να πάτε σπίτι τώρα. Πάρτε το τηλέφωνό μου. Κι όταν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο κινητό θα μου πείτε το μοντέλο από το τηλέφωνο και θα σας το φέρω εγώ στο σπίτι αν χρειαστεί.

-Δεν είμαι κατάκοιτη μου λέει. Όλο εξυπνάδες λες εσύ. Κάτσε να μιλήσω στον άλλον. Πως σε λένε εσένα νεαρέ, λέει του αδερφού μου.

-Γιώργο με λένε

-Μήτσο; Να τους λες να σε φωνάζουν Δημήτρη είναι πιο όμορφο.

-Μην πεις τίποτε του λέω του Γιώργου, στο ζουμί. Πείτε του Μήτσου τι θέλετε της λέω.

-Αυτό το κινητό θέλω να μου φέρει και να μου το φέρει σπίτι.

Κοιτάω τον Γιώργο-Μήτσο.

Ο Γιώργος απαντάει όλο χαρά.

-Πολύ ευχαριστώς θα σας το φέρω και θα σας το δείξω.

-Ο Γιάννης είναι ξινός του λέει.

-Το ξέρω της απαντάει ο Γιώργος-Μήτσος. Και αχώνευτος συμπληρώνει. Αφού το πρωί όταν μου λέει καλημέρα πίνω μια σόδα. Δεν κατεβαίνει με τίποτα.

-Χαχαχαχα καλέ τι πλάκα που έχεις εσύ του απαντάει η γιαγιά. Πάρε το τηλέφωνό του σπιτιού μου κι όταν έρθει περιμένω να με πάρεις. Και σηκώνεται η γιαγιά να φύγει.

Αφού έφυγε κοιτάω τον Γιώργο. Αχώνευτος ρε; και σόδα;

-Είσαι αδυναμία μεγάλη μου απαντάει.

Έκανα αίτηση για ένορκη διοικητική εξέταση στο 9Volto για προσβολή στελέχους της εταιρίας…δηλάδη στον Γιώργο και τον Παναγιώτη. Ο Γιώργος την απέρριψε. Ο Παναγιώτης πήρε την αίτηση κι έφτιαξε μια σαιτάρα για τον γιό του.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

 

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο