Γιατί ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση

Μοιραστείτε το άρθρο

Γιατί ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση

Πολλοί χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών και laptop έχουν αντιμετωπίσει περιστατικά ξαφνικών επανεκκινήσεων των συσκευών. Εκεί δηλαδή που λειτουργεί ο υπολογιστής κανονικά, ξαφνικά σβήνει και κάνει επανεκκίνηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η επανεκκίνηση να γίνει με ξαφνικό σβήσιμο του υπολογιστή, σε κάποιες άλλες με την διαδικασία της επανεκκίνησης (κλείσιμο εφαρμογών και reboot) σαν να έχετε πατήσει εσείς το κουμπί της επανεκκίνησης.

Ποιοι είναι ο λόγοι που μπορεί ένας υπολογιστής ή laptop να κάνει επανεκκίνηση; Θα αναλύσουμε όλες τις περιπτώσεις των επανεκκινήσεων.

Υπερθέρμανση υπολογιστή

Η υπερθέρμανση του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει σβήσιμο κι επανεκκίνηση του συστήματος. Ο υπολογιστής για λόγους ασφαλείας και προστασίας του επεξεργαστή ή άλλων κυκλωμάτων, όταν δει ότι ανεβάζει επικίνδυνα θερμοκρασία, σβήνει ή κάνει επανεκκίνηση. Η υπερθέρμανση του υπολογιστή ή του laptop μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους όπως είναι:

  • Πρόβλημα στο σύστημα ψύξης
  • Βραχυκύκλωμα μητρικής ή άλλων περιφερειακών του υπολογιστή
  • Κακόβουλο πρόγραμμα (ιός, malware, mining software κτλ)
  • Ιστοσελίδες που καταναλώνουν πολλούς πόρους για mining και ανεβάζουν επικίνδυνα την θερμοκρασία
  • Κακή συντήρηση του υπολογιστή (ελλιπής καθαρισμός κτλ)

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπερθέρμανση ενός υπολογιστή μπορείτε να διαβάσετε ->εδώ<-. Η ανάλυση έχει γίνει πάνω στην υπερθέρμανση των laptops αλλά τα ίδια σχεδόν ισχύουν και για τους υπολογιστές pc desktops και towers.

 

Πρόβλημα στην μνήμη του υπολογιστή

Οι μνήμες του υπολογιστή είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα για την σωστή λειτουργία του. Όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται προσωρινά στην μνήμη μέχρι να επεξεργαστούν από τον επεξεργαστή (CPU) του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Εάν η μνήμη έχει πρόβλημα (είναι χτυπημένη στην γλώσσα των IT) τότε ο υπολογιστής μπορεί να κολλήσει και να κάνει επανεκκίνηση.

Συνήθως οι υπολογιστές που διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Windows πριν την επανεκκίνηση, εμφανίζουν μπλε οθόνη.

 

Πρόβλημα στους drivers

Το κάθε εξάρτημα ή περιφερειακό που είναι εγκατεστημένο σε έναν υπολογιστή χρειάζεται drivers για να λειτουργήσει. Οι περισσότεροι χρήστες δεν εγκαθιστούν χειροκίνητα τους drivers αλλά αφήνουν το λειτουργικό τους να αναγνωρίσει τα περιφερειακά και να εγκαταστήσει αυτό αυτόματα τους drivers.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καμία φορά να περνούν λάθος έκδοση στους drivers του περιφερειακού με αποτέλεσμα όταν είναι σε λειτουργία να κολλήσει και να κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής ή να εμφανίσει μπλε οθόνη.

 

Πρόβλημα στην κάρτα γραφικών

Η κάρτα γραφικών είναι ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά του υπολογιστή. Εάν η κάρτα γραφικών έχει κάποιο πρόβλημα τότε ο υπολογιστής μπορεί να κλείσει ξαφνικά και να κάνει επανεκκίνηση ή να εμφανίσει μπλε οθόνη. Η κάρτα γραφικών μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα εξαιτίας:

  • Υπερθέρμανσης του επεξεργαστή γραφικών GPU
  • Εγκατάσταση λάθος drivers ή εμπλοκή του driver με κάποιον άλλον driver άλλου περιφερειακού
  • Hardware πρόβλημα στην κάρτα γραφικών

Πρόβλημα στο τροφοδοτικό του υπολογιστή

Συνήθως τα τροφοδοτικά των υπολογιστών όταν χαλάνε, ο υπολογιστής δεν ανάβει καθόλου. Στο 9Volto όμως έχουμε αντιμετωπίσει περιστατικά, το τροφοδοτικό να κόβει την τροφοδοσία ρεύματος στον υπολογιστή και στα περιφερειακά έτσι ξαφνικά.

Οι λόγοι που μπορεί ένα τροφοδοτικό να σταματήσει την τροφοδοσία ρεύματος στον υπολογιστή είναι:

  • Υπερθέρμανση του τροφοδοτικού
  • Το ρεύμα που τραβάνε τα περιφερειακά είναι μεγαλύτερο απ’αυτό που μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό.
  • Πρόβλημα στο hardware του τροφοδοτικού (φουσκωμένοι πυκνωτές από θερμοκρασίες κτλ)

Malware ή ιός στον υπολογιστή

Τα κακόβουλα προγράμματα (malwares) και οι ιοί μπορούν να κάνουν τον υπολογιστή να μην δουλεύει σωστά. Επειδή τα malwares και οι ιοί κολλάνε σε καίρια σημεία του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή, ενδέχεται να προκαλέσουν αστάθεια στην σωστή λειτουργία του και φυσικά να προκαλούν επανεκκίνηση.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ένα καλό antivirus ή antimalware πρόγραμμα μπορεί να ελέγξει εάν κάτι έχει κολλήσει ο υπολογιστής και να το αφαιρέσει.

Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση το malware να μην μπορεί να απεγκατασταθεί από το antivirus και να χρειαστεί ο υπολογιστής format κι επανεγκατάσταση του λειτουργικού.

 

Ανάκτηση δεδομένων από Samsung κινητά που δεν ανοίγουν ή κολλάνε

Διάγνωση προβλήματος από το 9Volto

To 9Volto μπορεί να αναλάβει την επισκευή υπολογιστών ή laptop που κάνουν ξαφνική επανεκκίνηση. Ελέγχουμε σε hardware και software επίπεδο τον υπολογιστή καθώς επίσης και την μητρική πλακέτα για να εντοπίσουμε το πρόβλημα που προκαλεί την επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2104212212


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

 

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο