Ένας πελάτης απ’τα παλιά

Μοιραστείτε το άρθρο

 

Ένας πελάτης απ’τα παλιά

από τις αληθινές ιστορίες του 9Volto “Πελατών ευτράπελα”

 

Πρωινό Τετάρτης. Από μόνo του  δεν λέει κάτι αλλά το γεγονός ότι έχει μπει για τα καλά η Άνοιξη μου δημιουργεί μία ευχάριστη διάθεση. Έχει γεμίσει αρώματα το μαγαζί. Ο ήλιος φωτεινός και ζεστός. Μόνος στο μαγαζί, μιας κι ο Γιώργος έχει πάει σε μία εταιρία -που τους έχουμε την τεχνική υποστήριξη- να τους φτιάξει κάτι υπολογιστές που έχουν πρόβλημα, κι ο Κώστας ο άλλος τεχνικός του μαγαζιού έχει ρεπό. Έχω βάλει και απαλή μουσική να με κρατάει σε ηρεμία γιατί λέω δεν μπορεί..too good to be true. Κάπου θα στραβώσει το πράγμα.

Και καθώς κάνω αυτή την σκέψη σαν σαββατογεννημένος, ακούει το κάρμα καλεί το σύμπαν και τσουπ μπαίνει ο πελάτης που θα μου φέρει την μέρα τούμπα.

Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος μπαίνει στο μαγαζί και πριν προλάβω να πω την καλημέρα με πλησιάζει με απειλητικό ύφος, έρχεται σε απόσταση αναπνοής από τον αφαλό μου -αφού ήταν πολύ κοντός- σηκώνει το βλέμμα όλο οργή και μου λέει:

-Με θυμάσαι;

-Καλημέρα του λέω. Όχι. Ενώ στο μυαλό μου ήρθε η εικόνα του Σταμάτη Γαρδέλη από την ταινία “Τα τσακάλια” που ακολουθούσε με το κοσμικό επίθετο.

-Δεν με θυμάσαι μου λέει.

-Όχι του λέω και κάνει η συνείδησή μου από μέσα ένα “ooooooμμμμ” να κρατήσει σε καταστολή τα νεύρα μου γιατί βλέπω ότι αυτός ο διάλογος δεν ξεκίνησε καλά.

-Γιατί δεν με θυμάσαι  μου λέει.

Εκείνη στην στιγμή σκέφτομαι ότι το Κάρμα κάθεται παρέα μαζί με το Γιν και Γιανγκ και τρώνε ποπ κορν όσο παρακολουθούν την εξέλιξη της παράστασης που άθελά μου με έβαλαν να συμμετάσχω.

– Η αλήθεια είναι του λέω ότι δεν πολυθυμάμαι φυσιογνωμίες. Ξεχνάω εύκολα πρόσωπα θέλοντας να απολογηθώ γιατί δεν θυμόμουν αυτόν τον άνθρωπο. Πείτε μου του λέω ένα όνομα ή τι ακριβώς έχει συμβεί για να καταλάβω.

Βγάζει από την τσέπη του ένα κινητό Sharp GX30i. Ένα κινητό τηλέφωνο παλιό με πορτάκι που είχε βγει το 2004. Ανοίγει το πορτάκι και μου δείχνει μια φωτογραφία που έχει σαν φόντο με ένα μικρό κοριτσάκι. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στο μαγαζί μου γιατί φαινόντουσαν τα παλιά έπιπλα, πριν την ολική ανακαίνιση του 2007.

-Ξέρεις που έχει βγει αυτή η φωτογραφία μου λέει με αυστηρό ύφος.

-Αν κρίνω από τα έπιπλα πρέπει να έχει τραβηχτεί στο κατάστημά μας πριν 15 χρόνια; του λέω γεμάτος απορία.

-Ναι μου λέει. Είχα έρθει με την εγγονή μου εδώ και την έβγαλα φωτογραφία. Τότε σε είχα ρωτήσει αν το συγκεκριμένο τηλέφωνο έχει bluetooth και μου είπες ότι έχει. Πήγα να στείλω τις φωτογραφίες με bluetooth και δεν τις στέλνει.

-Ωραία του λέω. Που θέλετε να καταλήξετε γιατί δεν έχω καταλάβει.

-Μου είχες πει ότι έχει bluetooth και στέλνει φώτο ενώ δεν στέλνει.

-Μάλλον σας είχα πει ότι έχει bluetooth όταν με ρωτήσατε αλλά όχι ότι στέλνει φωτογραφίες μέσω bluetooth. Αυτό σημαίνει ότι το bluetooth που έχει δουλεύει μόνο με ακουστικά κι όχι να μεταφέρουμε δεδομένα. Το γνωρίζω το μοντέλο και ξέρω ότι έχει bluetooth αλλά όχι για να μεταφέρει αρχεία.

-Μου είχες πει ότι στέλνει.

-Δεν το θυμάμαι γιατί έχουν περάσει και 15 χρόνια από τότε. Για να το λέτε πολύ πιθανόν να το είπα εκ παραδρομής. Που θέλετε να καταλήξετε; του είπα θέλοντας να κλείσω το θέμα.

-Γιατί μου είπες ψέματα; μου απάντησε.

-Πολύ πιθανόν να μπερδεύτηκα του λέω. Μετά από 15 χρόνια ήρθατε να μου πείτε αυτό;

-Καλό είναι μην λες ψέματα γιατί δεν ξέρεις που μπορεί να σε οδηγήσουν.

-Εξαρτάται το ψέμα του λέω και σε ποιον το λες. Δεν άντεξα. Βγήκα στην αντεπίθεση.

-Δηλαδή μου λέει;

-Αν πάρω στην βουλή και πω ότι υπάρχει μία βόμβα ναι θα έχω κυρώσεις. Εάν πω σε έναν άνθρωπο ότι το κινητό που έχει μεταφέρει εικόνες μέσω bluetooth,ενώ δεν μεταφέρει, νομίζω ότι θα την γλιτώσω την φυλακή.

-Ναι αλλά δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός που του είπες ψέματα για το bluetooth.

Σε μαφιόζο έπεσα, σκέφτηκα προς στιγμή. Μετά τον είδα πολύ κοντό και λέω αν έχει πιστόλι στην μέση θα προεξείχε η λαβή λίγο πιο πάνω από το κεφάλι του.

-Να σου φέρω μερικά καρφιά να με σταυρώσεις του λέω. Γιατί βλέπω ότι ζορίζεσαι με το ψέμα που σου είπα άθελά μου -αν το είπα φυσικά και δεν κατάλαβε ο άνθρωπος άλλα για άλλα-

-Όχι θέλω να μάθω γιατί μου είπες ψέματα.

-Τώρα λες να σου είπα ψέματα επίτηδες; Και για ποιο λόγο;

-Δεν ξέρω μου λέει αυτό θέλω να μάθω.

-Να σου πω κάτι του λέω. Σε παρακαλώ. Έκανα λάθος. Αν το μάθει το αφεντικό ότι είπα ψέματα σε πελάτη θα με διώξει. Με έχει στην μπούκα γενικά. Είναι ένας δύστροπος άνθρωπος που όλη μέρα με φωνάζει. Έχω γυναίκα άνεργη και παιδιά να θρέψω. Ήδη χάλασα ένα κινητό και μου κρατάει από τον μισθό μου για την επισκευή του. Με περιμένει στην γωνία να με απολύσει. Κι εγώ κοντεύω τα 50 και αν χάσω την δουλειά ποιος άλλος θα με πάρει να δουλέψω σε αυτή την ηλικία;

Δεν ξέρω γιατί το έκανα. Έτσι μου βγήκε. Είναι από τις περιπτώσεις που είπα ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα της ζωής μου. Ήταν ο μόνος τρόπος να ξεμπλοκάρω τον παππού κι από φταίχτης στο μυαλό του να γίνω θύμα.

-Όχι αγόρι μου μου λέει. Μια χάρα παιδί είσαι κι εξυπηρετικός και τόσα χρόνια μαγαζί τα καλύτερα μου έχουν πει για εσάς. Εε και τι έγινε που δεν στέλνει μου λέει σιγά το πράγμα. Έχω το άλλο που στέλνει και μου βγάζει ένα Xiaomi smartphone ένα μοντέλο από τις ναυαρχίδες της.

-Καλά έχεις τέτοιο τηλέφωνο και ήρθες με το Sharp εδώ. Τι το θέλεις του λέω;

-Αυτό είναι το παράνομο μου λέει.

-Εεμ πες το έτσι.

-Μου έχει στείλει το μωρό κάτι φώτο και δεν μπορώ να τις στείλω στο Xiaomi για να τις έχω.

-Πες το άνθρωπέ μου να σε φτιάξω. Μπήκες με την ανάποδη στο μαγαζί. Το κατάστημά μας προσφέρει υπηρεσίες Ομερτά. Σου μεταφέρω τις φωτογραφίες στο Xiaomi, στις βάζω σε έναν κρυφό φάκελο να τις βλέπεις με κωδικό μόνο εσύ και κάνω πως δεν σε είδα ποτέ. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στο κινητό, καθαρίζουμε και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα από Sharp και άμα θέλεις το ρίχνεις και στον κάδο ανακύκλωσης και σε δύο μήνες αυτό θα μετατραπεί κάπου στην Αφρική σε κάρεκλα.

-Όλα αυτά μου λέει. Και τι θα μου κοστίσει;

-Θα στο κάνω δωρεάν. Απλά θέλω να ξεχάσεις ότι σου είπα ότι το Sharp δεν στέλνει φωτογραφίες. Δεν είναι λόγος αυτός να στριφογυρίζει συνέχεια στο μυαλό σου.

-Οχι μου λέει. Μου είχες πει ότι έχει bluetooth για ακουστικό αλλά δεν σε είχα ρωτήσει αν στέλνει αρχεία.

-Δεν το πιστεύω αυτό που ζω, είπα.

-Τι είπες, μου λέει.

-Τίποτα πάμε να τα φτιάξουμε, του απάντησα.

Μετέφερα τις φωτογραφίες. Μετά από το περιστατικό αυτό συνειδητοποίησα ότι έαν κάποιος σου πει ένα ψέμα και προσθέσεις κι εσύ ένα ψέμα το αποτέλεσμα που θα βγει είναι αλήθεια.

Άλλος ένας πελάτης έφυγε από το 9Volto ευχαριστημένος κι αυτό μου αρκούσε.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο