Τι είναι το IMEI στα κινητά τηλέφωνα

Μοιραστείτε το άρθρο

Τι είναι το IMEI στα κινητά τηλέφωνα

Το IMEI είναι το ακρωνύμιο των λέξεων International Mobile Equipment Identity. Το IMEI είναι ένας 15ψήφιος μοναδικός αριθμός που έχει αποθηκευμένο το κινητό τηλέφωνο ή το smartphone μας. Είναι το αναγνωριστικό της συσκευής σας στο οποίο ουσιαστικά στον συγκεκριμένο αριθμό, αναφέρεται η εταιρία παραγωγής, το μοντέλο και η παρτίδα.

Το IMEI είναι 15ψήφιος  αριθμός που αποτελείται από 14 ψηφία κι ένα ψηφίο επιβεβαίωσης. Τα νεότερα κινητά τηλέφωνα έχουν IMEISV μια βελτιωμένη έκδοση του IMEI το οποίο αποτελείται από 16 ψηφία χωρίς το ψηφίο επιβεβαίωσης.

Πως μπορώ να δω το IMEI

To ΙΜΕΙ της συσκευής σας μπορείτε να το δείτε με τους τρεις παρακάτω τρόπους

 • Πληκτρολογώντας στον dialer της συσκευής το *#06#
 • Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις της συσκευής στις πληροφορίες τηλέφωνου. Εκεί που αναγράφεται το serial number κι άλλα χαρακτηριστικά της συσκευής
 • Στο πίσω ή στο πλαινό μέρος της συσκευασίας της συσκευής

Που χρησιμεύει το IMEI στο δίκτυο

Το κινητό τηλέφωνο για να συνδεθεί στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αποστέλλει το αναγνωριστικό του, δηλαδή το IMEI. Συσκευές που δεν έχουν IMEI ή έχει καταστραφεί από λάθος αναβάθμιση του λειτουργικού ή κάποια επιπλοκή του hardware δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο.

Όταν δεν υπάρχει IMEI στην συσκευή τότε δεν μπορεί να πιάσει και σήμα -δίκτυο δηλαδή. Διαβάστε περισσότερα ->εδώ<- για την επιδιόρθωση του IMEI.

Το IMEI μπορεί να λειτουργήσει και σαν ασπίδα προστασίας σε περίπτωση κλοπής. Εφόσον χάσετε ή σας κλέψουν το κινητό σας τηλέφωνο, μπορείτε να μπλοκάρετε την συσκευή σας έτσι ώστε να μην πιάνει δίκτυο. Η διαδικασία ονομάζεται IMEI blacklist και μπορείτε να μάθετε πως δηλώνετε ένα IMEI ως blacklisted ->εδώ<-.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας γνωρίζουν ποιός αριθμός κινητού τηλεφώνου έχει συνδεθεί στο δίκτυο και με ποιό IMEI. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κρατάει ιστορικό των αριθμών κινητών τηλεφώνων με τα IMEI τα οποία έχουν συνδεθεί. Δηλαδή γνωρίζουν ποιες συσκευές έχουν λειτουργήσει με ποια νούμερα κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σε περίπτωση που η αστυνομία ζητήσει ιστορικό IMEI συσκευής.

IMEI και IMEISV

Μέχρι πριν μερικά χρόνια το IMEI ήταν 15ψήφιο. Η δομή ενός IMEI στα παλιότερα μοντέλα ήταν έτσι

AA-BBBBBB-CCCCCC-D

 • ΑΑ: τα δύο πρώτα ψηφία που βρίσκονται στην θέση AA δηλώνουν τον οργανισμό GSMA που έχει δώσει έγκριση για το μοντέλο.
 • BBBBBB: Δηλώνει το μοντέλο και το κωδικό έγκρισης που έχει πάρει η συσκευή για να μπορέσει να βγει στην παραγωγή.
 • CCCCCC: Είναι το serial number της συσκευής.
 • D: Είναι το ψηφίο ασφαλείας το οποίο βγαίνει από τον συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Μετά το 2004 τα IMEI αλλάξαν μορφή κι έγιναν 16ψήφια καταργώντας το τελευταίο ψηφίο ασφαλείας και αντικαθιστώντας το με την έκδοση ή το revision του λογισμικού που διαθέτει το κινητό τηλέφωνο. Αυτή έκδοση IMEI ονομάστηκε IMEISV κι έχει την παρακάτω μορφή:

AA-BBBBBB-CCCCCC-DD

 • ΑΑ: τα δύο πρώτα ψηφία που βρίσκονται στην θέση AA δηλώνουν τον οργανισμό GSMA που έχει δώσει έγκριση για το μοντέλο.
 • BBBBBB: Δηλώνει το μοντέλο και το κωδικό έγκρισης που έχει πάρει η συσκευή για να μπορέσει να βγει στην παραγωγή.
 • CCCCCC: Είναι το serial number της συσκευής.
 • DD: Είναι το revision του λογισμικού που διαθέτει το κινητό τηλέφωνο ή το smartphone

Δίκαρτα smartphone και IMEI

Όλα τα δίκαρτα smartphone διαθέτουν δύο διαφορετικά IMEI. Ο λόγος είναι κυρίως διότι η κάθε γραμμή κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να συνδέεται με ένα και μοναδικό IMEI για να γίνει η εγγραφή στο δίκτυο.

Πολλά smartphone διαθέτουν κοινό IMEI για τις δύο γραμμές. Αυτό κανονικά δεν επιτρέπεται από τις εταιρίες αλλά επιτρέπουν την συνδεσιμότητα διότι γνωρίζουν ότι υπάρχουν κατασκευαστές που χρησιμοποιούν στα δίκαρτα κοινό IMEI.


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο υπολογιστών και smartphone.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο