Πως κάνω το κινητό πιο γρήγορο
Πως κάνω το κινητό πιο γρήγορο
Δεν έχουμε όλοι το προνόμιο να έχουμε smartphones με δυνατούς επεξεργαστές και μεγάλη μνήμη για να μην κολλάνε. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά tips που μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα του κινητού μας τηλεφώνου στις λειτουργίες του. Τα tips αυτά δεν αυξάνουν τις επιδόσεις του επεξεργαστή αλλά ουσιαστικά απενεργοποιούμε κάποιες λειτουργίες ή ενεργοποιούμε κάποιες μεθόδους caching. Με αυτόν τον τρόπο το κινητό τηλέφωνο λειτουργεί και ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στις εφαρμογές και στις λειτουργίες του σαν smartphone.
Θα αναφέρουμε πρώτα αναλυτικά τι μπορεί να κάνει ένας χρήστης από μόνος του έτσι ώστε να γίνει το κινητό του τηλέφωνο πιο γρήγορο και στην συνέχεια τι μπορεί να κάνει το 9Volto σαν πιο εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο πάνω στα smartphones.
Υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορεί να κάνει ένας χρήστης στην συσκευή του έτσι ώστε να γίνει πιο γρήγορο. Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιες τεχνικές γνώσεις.
Απενεργοποίηση των Background και Widgets
Background
Η φωτογραφία που έχετε ως φόντο χρησιμοποιεί μνήμη για να φορτώσει. Το χειρότερο φυσικά είναι να χρησιμοποιείτε και κάποια φωτογραφία με κίνηση ή κάποιο animated γραφικό. Ακόμη και τα κυλιόμενα φόντα χρησιμοποιούν εξίσου αρκετή μνήμη από το κινητό τηλέφωνο. Καλό θα είναι να απενεργοποιήσετε αυτή την λειτουργία και να έχετε ως φόντο μια τυπική εικόνα απ’αυτές που έχει εργοστασιακά η συσκευή. Δίχως animation ή εναλλαγές πολλαπλών φόντων. Ο λόγος που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια φωτογραφία default της συσκευής είναι γιατί αυτές είναι συμπιεσμένες και μελετημένες έτσι ώστε η εκάστοτε συσκευή να μπορεί να φορτώσει το φόντο δίχως να καταναλώσει ιδιαίτερους.
Widgets
Τα widgets είναι δυναμικά γραφικά που είναι συνδεμένα με εφαρμογές και εμφανίζουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στην οθόνη. Widget είναι η ώρα, ο καιρός, email ή μηνύματα που εμφανίζονται στην κεντρική οθόνη, η μουσική κτλ. Προσοχή widgets δεν είναι οι ειδοποιήσεις που εμφανίζονται στο πάνω μέρος της οθόνης.
Απενεργοποίηση λειτουργιών που δεν χρησιμοποιείτε
Υπάρχουν λειτουργίες του smartphone που μπορεί να μην τις χρησιμοποιήσουμε καθόλου για αρκετές μέρες ενώ να είναι συνέχεια σε λειτουργία. Αναφέρουμε μερικές από αυτές
- Bluetooth για σύνδεση με ακουστικά ή υπολογιστή
- NFC για πληρωμές
- GPS για χάρτες και πλοήγηση
Αυτές οι λειτουργίες δεν καταναλώνουν μόνο ισχύ του επεξεργαστή αλλά και πόρους που χρειάζονται για άλλες λειτουργίες της συσκευής. Απενεργοποιώντας αυτές τι
Κλείσιμο των εφαρμογών στο παρασκήνιο
Είναι απίστευτο πόσες εφαρμογές έχουν ενεργές οι χρήστες των smartphones και δεν τις κλείνουν. Θα πρέπει στην διάρκεια της ημέρας να κλείνετε τις εφαρμογές που βρίσκονται σε λειτουργία. Βέβαια το κάθε κινητό τηλέφωνο έχει διαφορετικό τρόπο κλείσιμο των εφαρμογών που δουλεύουν στο παρασκήνιο. Συνήθως πατώντας παρατεταμένα το home button σας εμφανίζει τις εφαρμογές που είναι ενεργές και πάτατε το X για να τις κλείσετε.
Αναζητήστε στο google με ποιο τρόπο κλείνετε τις εφαρμογές που είναι ενεργές στο παρασκήνιο ανάλογα με το μοντέλο που διαθέτετε.
Απεγκατάσταση εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείτε
Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε ενώ είναι εγκατεστημένες στο smartphone. Αυτές τις εφαρμογές καλό θα ήταν να τις απεγκαταστήσετε έτσι ώστε να σας ελευθερώσει όχι μόνο χώρο αλλά και πόρους. Όλες οι εφαρμογές κατά την εκκίνηση του smartphone δεσμεύουν κάποιους πόρους της συσκευής για να συνδεόνται στο internet να δέχονται notifications, και αναβαθμίσεις.
Δυστυχώς δεν μπορούν να αφαιρεθούν εφαρμογές που είναι εργοστασιακά εγκατεστημένες. Για μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να γίνει root στο smartphone και συνήθως το κάνουν εξειδικευμένα καταστήματα όπως είναι το 9Volto. Τι είναι το root μπορείτε να διαβάσετε ->εδώ<-.
Απενεργοποίηση εξοικονόμηση μπαταρίας
Οι επιδόσεις θέλουν κατανάλωση. Έτσι εάν έχετε ενεργή την εξοικονόμηση μπαταρίας ή ενέργειας τότε πέφτει η επίδοση και η ταχύτητα της συσκεύης. Ο λόγος είναι κυρίως γιατί δευτερεύουσες λειτουργίες της συσκευής μένουν σε αδράνεια για εξοικονόμηση μπαταρίας, οι οποίες είναι σημαντικές για την ταχύτητα και την άμεση απόκρισή της.
Θα πρέπει γενικά να απενεργοποιείτε όλες τις λειτουργίες που έχουν να κάνουν με εξοικόνομηση ενέργειας. Η κάθε εταιρία δίνει διαφορετική ονομασία στην εξοικονόμηση μπαταρίας/ενέργειας στο κάθε μοντέλο που βγάζει.
Απεγκατάσταση εφαρμογών antivirus και boosters
Τα περισσότερα προγράμματα που λένε ότι κάνουν το κινητό πιο γρήγορο, σας αφαιρούν σκουπίδια κτλ δεν βοηθάνε. Αντιθέτως καταναλώνουν πόρους της συσκευής αφού βρίσκονται συνέχεια σε κατάσταση αναμονής και λειτουργίας για να ελέγχουν τις λειτουργίες άλλων εφαρμογών.
Το ίδιο ισχύει και για τα antivirus. Τα antivirus λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Όχι μόνο ελέγχουν τις εφαρμογές για τυχόν κακόβουλες ενέργειες αλλά πολλές φορές μπορεί να βγάλουν και ψεύτικους συναγερμούς και να περιορίσουν ή να απεγκαταστήσουν εφαρμογές που δεν έχουν κάποιο ιό.
Γενικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εφαρμογές που ελέγχουν κάθε λειτουργία του smartphone σε πραγματικό χρόνο (antivirus και speed boosters) επιβαρύνουν τις λειτουργίες του κινητού.
Καθαρισμός της μνήμης cache της εκάστοτε εφαρμογής
Cache είναι η προσωρινή μνήμη που κρατάει μία εφαρμογή. Αυτή η προσωρινή μνήμη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να καθυστερεί εφαρμογή να λειτουργεί με αποτέλεσμα να φαίνεται η συσκευή αργή. Εάν μπείτε στις επιλογή ρυθμίσεις/εφαρμογές, θα δείτε όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες. Βρείτε στην επιλογή αυτή την εφαρμογή που αντιμετωπίζετε πρόβλημα και κάντε εκκαθάριση cache.
Σε περίπτωση που έχετε εφαρμογές που τα δεδομένα σας είναι σε server (facebook, instagram, tiktok, messenger) μπορείτε να κάνετε κι εκκαθάριση δεδομένων. Θα χρειαστείτε όμως μετά το username και τον κωδικό πρόσβασης που έχετε δηλώσει για να κάτε login πάλι στην εφαρμογή.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οτιδήποτε βλέπετε στο facebook στο instagram στο tiktok κτλ κατεβαίνει στο smartphone σαν αρχείο. Θα πρέπει λοιπόν να καθαρίζετε όχι μόνο την cache αλλά και τα δεδομένα έτσι ώστε να αφαιρούνται εντελώς τα αρχεία που έχετε κατέβει κι έχετε δει στο ιστορικό.
Μετά από μια τέτοια ενέργεια εάν ανοίξετε πάλι την εφαρμογή θα ζητήσει το username και το password που χρησιμοποιείτε για να μπείτε. Τα δεδομένα, τους φίλους, τα ποστ και τα μηνύματα που έχετε δεν θα έχουν χαθεί.
Αναβάθμιση λογισμικού
Η αναβάθμιση λογισμικού ενός smartphone βελτιώνει τις λειτουργίες και την ταχύτητα της συσκευής. Με την αναβάθμιση λογισμικού έχουμε τα παρακάτω πλεονεκτήματα
- Διορθώνονται προβλήματα και bugs στις λειτουργίες της συσκευής
- Γίνεται σωστότερη διαχείριση των πόρων του smartphone (μνήμη κι επεξεργαστή)
- Το λειτουργικό σύστημα είναι πιο σταθερό
Σε γενικές γραμμές η αναβάθμιση λογισμικού κάνει το κινητό τηλέφωνο πιο γρήγορο. Φυσικά σε περίπτωση που το smartphone είναι παλιό, η τελευταία αναβάθμιση λογισμικού σε συνδυασμό με τις εφαρμογές που χρόνο με τον χρόνο γίνονται πιο βαριές, ενδέχεται να κάνουν το κινητό πιο αργό.
Custom Rom
Εάν έχετε πολύ παλιό smartphone που δεν υποστηρίζει πλέον καινούργια έκδοση λειτουργικού πχ διαθέτει android 6.0, τότε μπορεί να γίνει αναβάθμιση λογισμικού και να περαστεί μια νεότερη έκδοση. Η διαδικασία αυτή προυποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα λογισμικού κινητών τηλέφωνων και μπορεί να την κάνουν λίγα επισκευαστικά κέντρα όπως είναι και το δικό μας. Ουσιαστικά γίνεται ανάλυση του hardware της συσκευής για να δούμε εάν μπορεί να σηκώσει το κινητό τηλέφωνο νεότερο λογισμικό και μέχρι ποια έκδοση.
Root στην συσκευή
Στα smartphones με λειτουργικό android μπορούμε να τους κάνουμε μία διαδικασία που ονομάζεται root με την οποία ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει δικαιώματα superuser και να διαγράψει οποιαδήποτε εφαρμογή του τηλεφώνου θέλει (ακόμη κι αυτές που εξαρχής είναι εγκατεστημένες από την μαμά εταιρία και δεν του έδιναν δικαίωμα διαγραφής) καθώς επίσης και να μπορεί να εγκαταστήσεις οποιαδήποτε εφαρμογή θέλεις στην κάρτα μνήμης του τηλεφώνου, αντί για τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης.
Με την διαδικασία overclocking μπορούμε νε επέμβουμε στον πυρήνα ή τους πυρήνες του επεξεργαστή του κινητού τηλέφωνου και να του ανεβάσουμε τον συγχρονισμό του έτσι ώστε να τρέχει πιο γρήγορα ο επεξεργαστής και να κάνει ταχύτερα όλες τις διεργασίες του. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται ο χρήστης να χρησιμοποιήσει το κατάλληλο λογισμικό για να κάνει επέμβαση root ή overclock και είναι επικίνδυνη εάν ο χρήστης δεν γνωρίζει πως πρέπει να γίνει.
Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, laptop και υπολογιστών και μπορεί να αναλάβει βλάβες σε hardware και firmware επίπεδο.
Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176
Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212
- Γιατί το iPhone δεν συνδέεται με Bluetooth ακουστικά - 5 Δεκεμβρίου 2024
- Γιατί μικροφωνίζει το κινητό τηλέφωνο - 3 Δεκεμβρίου 2024
- Λειτουργικό σύστημα για παλιούς υπολογιστές - 14 Νοεμβρίου 2024