Πρόβλημα CPU 100% στα laptop. Από τι προκαλείται και πως επιλύνεται

Μοιραστείτε το άρθρο

Πρόβλημα CPU 100% στα laptop

Αρκετοί χρήστες σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το laptop τους, το οποίο κάνει τις λειτουργίες του να σέρνονται στην κυριολέξια. Παρόλο που μπορεί το laptop να διαθέτει έναν ισχυρό επεξεργαστή και αρκετή μνήμη, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Εάν κάποιος πατήσει τα πλήκτρα ctrl alt del, πατήσει τον task manager και πάει στην επιλογή επιδόσεις, θα δει ότι ο επεξεργαστής δουλεύει στο 100% ενω ενδέχεται και η μνήμη να δείχνει 100%.

Το πρόβλημα με την CPU στο 100% μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες που θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο. Υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία μπορεί να κάνει ένας μέσος χρήστης για να εντοπίσει που ακριβώς επίκειται το πρόβλημα και αν μπορεί να λυθεί δίχως να πάει σε κάποιο επισκευαστικό κέντρο.

 

Cryptojacking

Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα όταν η CPU δουλεύει στο 100% είναι να έχετε κολλήσει cryptojacking. To cryptojacking είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού (malware) το οποίο χρησιμοποιεί τους επεξεργαστές ή τις κάρτες γραφικών για να κάνει mining μέσα από τον υπολογιστή σας για κάποιον άλλον χρήστη. Το laptop ουσιαστικά δεν δείχνει να συμπεριφέρεται περίεργα πλην του γεγονότος ότι λαγκάρει και κολλάει. Όλες οι λειτουργίες του laptop λειτουργούν αλλά καθυστερούν οι εφαρμογές να ανταποκριθούν. Για να εντοπίσετε ένα πρόγραμμα cryptojacking απλά κάντε scan τον υπολογιστή σας με ένα καλό antivirus

 

Θερμοκρασία του επεξεργαστή

Εάν δεν έχετε καλή ψύξη στο laptop τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θερμαίνεται ο επεξεργαστής παραπάνω από το φυσιολογικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο επεξεργαστής να υπολειτουργεί με αποτέλεσμα οι διεργασίες να γίνονται με ιδιαίτερη δυσκολία. Η θερμοκρασίες σε έναν επεξεργαστή είναι μεγάλος μπελάς για ένα laptop αφού η απόδοση του επεξεργαστή μπορεί να πέσει στο 50%.

 

Βαριές διεργασίες του υπολογιστή

Το Windows ενός laptop εκτελούν πολλές παράλληλες διεργασίες για να είναι σταθερό το λειτουργικό σύστημα. Ορισμένες διεργασίες μπορεί να έχουν κολλήσει και να μην λειτουργούν σωστά με αποτέλεσμα την κατανάλωση πόρων του laptop. Και οι διεργασίες δεν εκτελούνται σωστά και οι πόροι που καταναλώνει η CPU είναι υψηλοί με αποτέλεσμα το laptop να σέρνεται. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ δύσκολο εάν η διεργασία έχει πρόβλημα να διορθωθεί δίχως να γίνει format ο υπολογιστής. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να κάνετε format θα πρέπει να απομονώσετε την διεργασία και να της διακόψετε την λειτουργία μόνιμα.

Τις διεργασίες μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε μέσα από τον task manager. Για να μπείτε στο task manager απλά πατήστε τα κουμπιά ctrl alt del ταυτόχρονα.

 

Αναβάθμιση Windows

Τα laptops όταν κατεβάζουν στο παρασκήνιο κάποια αναβάθμιση των windows συνήθως χρησιμοποιούν όλους τους πόρους της CPU. Υπάρχει όμως και μία σημαντική λεπτομέρεια.Η αναβάθμιση όταν κατέβει πρέπει να εγκατασταθεί. Όσο εσείς δεν κάνετε την εγκατάσταση της αναβάθμισης η CPU εξακολουθεί να έχει υψηλό φορτίο και το laptop να υπολειτουργεί. Θα πρέπει να κάνετε εγκατάσταση των ενημερώσεων των windows και μετά επανεκκίνηση έτσι ώστε να πέσει το φορτίο της CPU.

 

 

Πρόβλημα με τους drivers

Σπάνια περίπτωση αλλά η εγκατάσταση λάθος driver προκαλεί δυσλειτουργία στο σύστημα με αποτέλεσμα ο επεξεργαστής να δουλεύει σύνεχεια στο 100%. Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί χρησιμοποιώντας κάποιο αυτόματο πρόγραμμα ελέγχου κι εγκατάστασης driver ή εγκαθιστώντας εσείς χειροκίνητα τους drivers με βάση το id του περιφερειακού. Προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την εγκατάσταση drivers είναι το drivereasy, driver booster, snappy driver κτλ.

 

Antivirus

Τα Antivirus πολλές φορές καταναλώνουν αρκετούς πόρους της CPU για να μπορούν κάθε διεργασία και λειτουργία του υπολογιστή να την ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο. Στους περισσότερους χρήστες προτείνουμε να ενεργοποιήσουν το firewall και το antivirus που έχουν εργοστασιακά τα windows και να μην προσθέτουν επιπλέον antivirus όπως είναι το Mcaαfee, Norton, Eset, Avast κτλ.

Τα windows 10 κι 11 εφόσον είναι ενημερωμένα και δέχονται όλα τα updates έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας και δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο επιπλέον antivirus.

 

Πρόβλημα στην μητρική

Μπορεί η μητρική του laptop να έχει πρόβλημα σε κάποιο σημείο της. Σε μια τέτοια περίπτωση σαν απλός χρήστης δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα αλλά θα πρέπει να το πάτε σε ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο που κάνει επεμβάσεις στην μητρική οπώς είναι το 9Volto.

 

Πρόβλημα στον ίδιο τον επεξεργαστή

Τίποτα δεν είναι κατασκευασμένο για να λειτουργεί για πάντα. Το ίδιο ισχύει και για τους επεξεργαστές. Έχουμε αντιμετωπίσει πρόβλημα με 100% CPU usage το οποίο οφειλόταν καθαρά στον επεξεργαστή. Η δυσλειτουργία του δεν είχε να κάνει με κάποιου είδους ασυμβατότητας της μητρικής του laptop με τον ίδιο τον επεξεργαστή αλλά είχε πρόβλημα μόνο ο επεξεργαστής.

 

Μικρός σε ισχύ επεξεργαστής

Το βλέπουμε πλέον συχνά σε πολλούς υπολογιστές. Είναι πλέον της μόδας να φτιάχνουν laptops με σκληρούς δίσκους ssd για να δώσουν ταχύτητα και οι επεξεργαστές να είναι intel celeron ή κάποιας παλιάς γενιάς pentium. Σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα της CPU δεν μπορεί να διορθωθεί. Εφόσον πάτε σε ένα εξειδικευεμένο επισκευαστικό κέντρο όπως είναι το 9Volto θα αναλύσουν τους πόρους του υπολογιστή και θα σας βάλουν ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα που θα είναι πιο ελαφρύ και πιο γρήγορο.

 

Αναβάθμιση Bios ή Custom Bios

Οι εταιρίες των laptops αναβαθμίζουν συχνά τα bios τους έτσι ώστε να αποφεύγονται τα bugs στις λειτουργίες τους. Η αναβάθμιση του bios όμως βοηθάει και στην σταθερότητα της λειτουργίας του επεξεργαστή με όλα τα περιφερειακά του συστήματος. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε την τελευταία έκδοση bios στο laptop σας. Τι είναι το bios μπορείτε να διαβάσετε ->εδώ<-

 

Παρατηρήσεις

  • Οποιαδήποτε επέμβαση στην μητρική ή στο bios θα πρέπει να γίνει από έμπειρους τεχνικούς κι όχι αε ένα απλό επισκευαστικό κέντρο υπολογιστών
  • Πριν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια (format, scanning κτλ) σιγουρευτείτε ότι έχετε κρατήσει backup τα αρχεία που σας ενδιαφέρουν

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο