Γιατί κάνει γραμμές η οθόνη του laptop

Μοιραστείτε το άρθρο

Γιατί κάνει γραμμές η οθόνη του laptop

Αρκετοί χρήστες που έχουν ένα laptop για αρκετά χρόνια ενδέχεται να κάποια στιγμή να δουν στην οθόνη τους κάποιες γραμμές. Οι γραμμές αυτές μπορεί να είναι οριζόντιες ή κάθετες ή να δημιουργούν και μικρά τετράγωνα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να δείχνει αχνά τα γραφικά.

Τι είναι αυτό που προκαλεί γραμμές στις οθόνες των laptop και των netbook;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλες τις περιπτώσεις που προκαλούν αυτές τις γραμμές και πως μπορείτε να επιλύσετε ορισμένα προβλήματα απ’αυτά.

 

Γραμμές στην οθόνη του laptop

Οι γραμμές στην οθόνη μπορεί να εμφανίζονται:

  • Κατά την εκκίνηση του laptop
  • Όταν βρισκόμαστε μέσα στο λειτουργικό
  • Όταν βλέπουμε βίντεο ή ανοίγουμε ένα πρόγραμμα
  • Κατά το κλείσιμο ή το άνοιγμα της οθόνης

Πρόβλημα στην κάρτα γραφικών του laptop

Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει η κάρτα γραφικών και η ελλιπής συντήρηση στο laptop χαλάνε την κάρτα γραφικών με αποτέλεσμα η οθόνη να δείχνει γραμμές ή να παγώνουν τα γραφικά.

Τα laptops χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό έτσι ώστε η κάρτα γραφικών, ο επεξεργαστής και η μητρική να μην χαλάσουν ποτέ.

Το πρόβλημα προκαλείται γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες “πετρώνουν” την θερμοαγώγιμη πάστα που βρίσκεται πάνω στον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών με αποτέλεσμα να μην ψύχεται σωστά από το σύστημα ψύξης του laptop. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβάζει θερμοκρασία η κάρτα γραφικών και μετά να δημιουργούνται αυτές οι γραμμές στην οθόνη.

Εάν έχετε φτάσει στο σημείο να εμφανίζονται γραμμές στην οθόνη, η αντικατάσταση της θερμοαγώγιμης πάστας δεν είναι αρκετή για να επιδιορθώσει το πρόβλημα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η κάρτα γραφικών χρειάζεται reflow ή reballing . Mπορείτε να διαβάσετε ->εδώ<- για την διαδικασία reflow και reballing που ακολουθεί το 9Volto.

Πρόβλημα στο flex cable της οθόνης

Η οθόνη του laptop με την πλακέτα του υπολογιστή που βρίσκεται στο κάτω μέρος ενώνεται με μία καλωδιοταινία (flex cable). Το συχνό ανοιγοκλείσιμο της οθόνης του laptop (αναφερόμαστε στο μηχανικό μέρος δηλαδή το κατέβασμα και το ανέβασμα της οθόνης) κόβει αυτή την καλωδιοταινία με αποτέλεσμα να δείχνει γραμμές ή αχνά γραφικά.

Εάν ανοιγοκλείσετε την οθόνη και τα γραφικά στιγμιαία φτιάχνουν τότο το πρόβλημα είναι στην καλωδιοταινία και χρειάζεται αντικατάσταση.

Σε μία τέτοια περίπτωση μπορείτε να πάτε το laptop σας σε ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο όπως είναι το 9Volto και να σας κάνουν αντικατάσταση την καλωδιοταινία του laptop.

Υπερθέρμανση επεξεργαστή CPU

Yπάρχουν laptop που δεν διαθέτουν κάρτα γραφικών αλλά μέρος του επεξεργαστή χρησιμοποιείται σαν GPU και ουσιαστικά επεξεργάζεται κι εμφανίζει τα γραφικά η ίδια η CPU. Σε αυτή την περίπτωση η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει γραμμές στην οθόνη.

Εάν ο επεξεργαστής είναι αποσπώμενος και μπορεί να αφαιρεθεί από την μητρική του laptop τότε με αλλαγή της θερμοαγώγιμης πάστας το πρόβλημα θα επιλυθεί. Εάν ο επεξεργαστής είναι κολλημένος στην μητρική τότε και η CPU ενδέχεται να χρειαστεί reflow ή reballing.

 

Πρόβλημα στην μητρική του laptop

Υπάρχουν περιστατικά που έχουν έρθει στο 9Volto με γραμμές στην οθόνη που το πρόβλημα βρισκόταν σε κάποιο controller chip της μητρικής πλακέτας. Σε μία τέτοια περίπτωση η βλάβη είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί άλλα και σύνθετο να επισκευαστεί.

Θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις στην πλακέτα για να εντοπιστούν πιο υλικά πάνω της έχουν πρόβλημα και δεν λειτουργούν σωστά και να αντικατασταθούν. Εάν είναι κάποιο chip το οποίο δεν μπορεί να βρεθεί στην αγορά τότε δυστυχώς θα χρειαστεί αντικατάσταση ολόκληρη η μητρική.

 

Πρόβλημα ή σπάσιμο στην οθόνη

Είναι σπάνιο το φαινόμενο οι γραμμές να οφείλονται σε σπάσιμο ή πρόβλημα στην οθόνη αλλά έχει συμβεί. Μπορεί το σπάσιμο να είναι στα bezzels της οθόνης (δηλάδη στο πλαίσιο) και να μην φαίνεται με αποτέλεσμα να δημιουργεί αυτές τις γραμμές.

Σε μία τέτοια περίπτωση η οθόνη χρειάζεται αντικατάσταση και το πρόβλημα θα επιδιορθωθεί.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για 9volto blue

Επισκευή των γραμμών της οθόνης

Το 9Volto μπορεί να επισκευάσει το πρόβλημα γραμμών της οθόνης. Στην αρχή κάνουμε διάγνωση του προβλήματος και εντοπίζουμε που ακριβώς επίκεται το πρόβλημα. Εφόσον εντοπίσουμε το πρόβλημα σας ενημερώνουμε για το ακριβές κόστος και προχωρούμε στην επισκευή.

Δυστυχώς οι γραμμές στην οθόνη του laptop είναι ένα πρόβλημα που επισκευάζεται μόνο από έμπειρους τεχνικούς και δεν μπορεί ο απλός χρήστης να κάνει κάτι για να το επιλύσει από μόνος του.

Η μέθοδο επισκευής που θα ακολουθήσει εξαρτάται αποκλειστικά από την αιτία του προβλήματος, την διαθεσιμότητα ανταλλακτικού και το κόστος.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο