Όλη μας η ζωή 5 ίντσες χώρος

Μοιραστείτε το άρθρο

Από μικρό παιδί ήμουν λάτρης της τεχνολογίας. Έβλεπα τον Η/Υ σαν το εργαλείο υλοποίησης των ανθρωπίνων ιδεών και των φανταστικών του συνειρμών. Πίστευα ότι η τεχνολογία πάντα θα βελτίωνε το βιoτικό επίπεδο των ανθρώπων,θα εκμηδένιζε τα καθημερινά του προβλήματα, θα άνοιγε το μυαλό μας, θα άλλαζε τον τρόπο σκέψης μας, θα μας έδινε χρόνο να ασχοληθούμε με το πνεύμα, την ψυχή κι όλο αυτό το ψυχοσωματικοπνευματικό σύμπλεγμα που ονομάζουμε άνθρωπο.

Τα χρόνια πέρασαν, οι υπολογιστές μίκρυναν και χώρεσαν στην παλάμη μας (smartphone), το ίντερνετ μπήκε σε κάθε σπίτι κι εκμηδένισε τις αποστάσεις πόλεων, χωρών και ηπείρων, έκανε την είδηση να μοιάζει με γεγονός που βιώνουμε άμεσα, έκανε τον κάθε απλό χρήστη, κριτή και γνώστη, για κάθε τι σημαντικό ή ασήμαντο, έδωσε ισχύ κι ένα βωμό μέσα από τα social media να γίνει κριτής κι εκτελεστής ο κάθε λογής άνθρωπος με έναν και μόνο κριτήριο. Να έχει smartphone. Έχεις smartphone; Εχείς την πύρινη ρομφαία των Χερουβείμ στα χέρια σου, το εξκάλιμπερ του Αρθούρου, το σφυρί του δικαστή.
Αφήσαμε λοιπόν τον μικρόκοσμό μας, την οικογένειά μας, την καθημερινότητά μας, το λουλούδι στο μπαλκόνι έξω, για να ασχοληθούμε με απομακρυσμένους φίλους, εικονικό ενδιαφέρον που μας το υπενθυμίζουν τα notifications, φτιάξαμε ένα ψεύτικο κόσμο που προσπαθούμε να τον δούμε και να τον ζήσουμε μέσα από τις 5 ίντσες άπλας μας! Κατάφερε η τεχνολογία αυτόν τον απεριόριστο κόσμο του μυαλού μας να τον χωρέσει σε 5 ίντσες να μας δώσει και μερικά φίλτρα μαγείας (φωτογραφίας εννοώ) και σε συνδυασμό με την πύρινη ρομφαία να μας κάνει τους πιο εντυπωσιακούς μάγους στον εικονικό μας κόσμο που θα ζήλευε και το World of Warcraft.

Και καμπουριάζουμε σε μία γωνία του σπιτιού μας πάνω από την φωτεινή δέσμη των 5 ιντσών που μας τραβάει το βλέμμα από κάθε τι ζωντανό κι αληθινό γύρω μας απολαμβάνοντας ψεύτικους ανθρώπους, ψεύτικη ενημέρωση, ψεύτικες φωτογραφίες. Η τεχνολογία κατάφερε να εγκλωβίσει τον μυαλό μας πάνω στην φωτεινή δέσμη όπως κάθε ανήμπορο ζώο στην νύχτα που υπνωτίζεται από το έντονο φως. Η ψυχή όμως που δεν έχει μάτια να τυφλωθεί από τις εντυπωσιακές προβολές των 5 ιντσών ξέρει ότι κάτι είναι λάθος μέσα σε όλο αυτό, μελαγχολεί και μαραζώνει. Κι έχουμε 1000 φίλους στο 5ιντσο και είμαστε μόνοι στο δωμάτιο, έχουμε φωνή λιονταριού στο 5ιντσο που δεν κάνει ούτε για ψίθυρος στο δωμάτιο, έχουμε άποψη, οργή, αγανάκτιση, θυμό στο 5ιντσο που δεν έχουν την δύναμη ούτε πλευρό στον καναπέ να μας αλλάξουν.

Κι ένα από τα αγαπημένα μου βιωματικά αποφθέγματα έρχεται να κουμπώσει στο 5ιντσο κόσμο μας. «Αν πιστεύεις ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, τότε πάσχεις από έλλειψη φαντασίας». Πριν λίγα χρόνια δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην επίπεδη γη, στον μη εμβολιασμό των ανθρώπων, στους ψεκασμούς λες και είμαστε μπρόκολα και χίλιες δύο άλλες θεωρίες. Πιάνουν ένα επιχείρημα και προσπαθούν να καταλύσουν χιλιάδες άλλα που στηρίζουν το αυτονόητο. Συνδύασέ το με την ρομφαία και το σφυράκι του δικαστή, βάλε και την φωνή του λιονταριού και φέρε τον Superman στο 5ιντσο ρινγκ να δεις ποιός θα νικήσει! Καναπεδάκιας vs Superman 1-0.

Εσύ που κάνεις αναζήτηση για την επίπεδη γη, έκανες ποτέ αναζήτηση γιατί η γη είναι στρογγυλή; Εσύ που ψάχνεις για τα καρκινογόνα εμβόλια, έψαξες πρώτα να δεις τι κάνει η πολιομυελίτιδα στα παιδιά; Την ξέρεις την απάντηση. Ψάχνεις ένα επιχείρημα γα το ανεπιβεβαίωτο εναλλακτικό όταν γύρω σου έχεις χιλιάδες επιχειρήματα για το επιβεβαιωμένο κανονικό.

Σαν πωλητής 5ιντσων οικοπέδων έχω δει απίστευτες εμμονικές συμπεριφορές μανάδων, πατεράδων, εφήβων, παιδιών για το ποιός και πως θα αποκτήσει το πιο ευήλιο smartphone. Ξεχάσαμε να συμπεριφερόμαστε σαν γονείς, σαν παιδιά..σαν άνθρωποι.5 ίντσες μας ο κόσμος όλος. Τα λόγια έχασαν τον εύηχο χρώμα τους κι αντικαταστάθηκαν από τον μονότονο ήχο των δακτύλων πάνω στο 5ιντσο. Το ίδιο και τα συναισθήματα. Τα αντικαταστήσαμε με έγχρωμα ανθρωπάκια που ούτε σαν δείγμα δεν μπορούν να εκφράσουν την ευτυχία ή την στενοχώρια της οποία νιώθουμε. Ακόμη και την ζωή μας..την κάθε προσωπική και κοινωνική απόλαυση προσπαθούμε να την καταχωρήσουμε στο 5ιντσο χάνοντας το πραγματικό βίωμα της στιγμής για να συμπληρώσουμε το virtual timeline μας!

Βάλαμε μόνοι μας στο κελί της απομόνωσης τον ίδιο μας τον εαυτό!Η πόρτα ανοιχτή αλλά εμείς καμπουριασμένοι γυρίζουμε την πλάτη σε αυτήν και φτιάχνουμε έναν ψεύτικο εαυτό αναζητώντας την likeθηρία!

Την επόμενη φορά που θα ψάξεις για ένα όμορφο λουλούδι για background δες πρώτα μήπως το έχεις στο μπαλκόνι σου!Κάνε το ίδιο και για τον φίλο, τον έρωτα, την διασκέδαση! Όλα είναι δίπλα σου..λιγότερο φωτεινά αλλά αληθινά!

Ένας πωλήτης 5ιντσων πολυτελών οικοπέδων

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο