Τι είναι το cloud storage κι αποθήκευσης αρχείων σε cloud

Μοιραστείτε το άρθρο

Τι είναι το cloud storage κι αποθήκευση αρχείων σε cloud

Λέγοντας Cloud Storage ονομάζουμε την διαδικασία κατά την οποία αποθηκεύουμε αρχεία χρησιμοποιώντας το internet σε data centers και με ειδικές εφαρμογές μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από οποιοδήποτε υπολογιστή, tablet, laptop ή smartphone ανά πάσα στιγμή.

Βασική προϋπόθεση για να είναι ενεργή η υπηρεσία είναι να υπάρχει πρόσβαση στο internet από την συσκευή την οποία θέλουμε να δούμε τα αρχεία.

Τα αρχεία τα οποία είναι αποθηκευμένα σε ένα cloud storage συνήθως δεν αποθηκεύονται μεμονωμένα σε ένα συγκεκριμένο server αλλά μπορεί να είναι σε πολλούς διαφορετικούς servers ή σε πολλά αποθηκευτικά μέσα.

Ουσιαστικά ένα cloud storage συνήθως έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά.

  1. Έχουμε πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα μας από οποιοδήποτε υπολογιστή, tablet ή smartphone φτάνει να έχει internet.
  2. Tα δεδομένα μας που βρίσκονται σε κάποια υπηρεσία cloud είναι αποθηκευμένα σε περισσότερους από έναν server ή σε περισσότερους από ένα αποθηκευτικό μέσο.

Μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft, η Google και η Amazon προσφέρουν πρωτοποριακές υπηρεσίες στα συστήματα cloud τους. Δηλαδή όχι μόνο μπορεί κάποιος χρήστης να διαλέξει πόσο αποθηκευτικό χώρο θέλει να έχει και τι εφαρμογές να τρέχουν πάνω σε αυτές, αλλά μπορούν να ζητήσουν να έχουν διπλό τριπλό ή τετραπλό backup σε διαφορετικούς σκληρούς δίσκους, σε διαφορετικούς servers, σε διαφορετικά data center που βρίσκονται σε διαφορετικές Ηπείρους.

 

Πλεονεκτήματα αποθήκευσης αρχείων σε cloud

Τα πλεονεκτήματα που έχουμε εάν αποθηκεύουμε τα αρχεία μας, φωτογραφίες, βίντεο κι έγγραφα σε cloud είναι τα παρακάτω:

Ασφάλεια

Όταν αποθηκεύουμε τα αρχεία μας σε συστήματα cloud είναι δύσκολο να χαθούν. Εάν τα αρχεία μας ήταν τοπικά και ο σκληρός μας δίσκος “χτυπούσε” τότε τα αρχεία μας θα χανόντουσαν. Στα cloud συστήματα τα αρχεία μας βρίσκονται αποθηκευμένα σε πολλαπλούς σκληρούς δίσκους ή servers. Έτσι αν χαλάσει κάποιος τότε υπάρχει backup των αρχείων μας κάπου αλλού.

Προσβασιμότητα

Εάν μια συσκευή smartphone, laptop, tablet έχει πρόσβαση στο internet τότε μπορεί να έχει πρόσβαση και σε όλα τα αρχεία σας. Όχι μόνο έχει πρόσβαση στο να τα δει, αλλά μπορεί να τα επεξεργαστεί, να τα αντιγράψει, να τα διαγράψει και να κάνει οτιδήποτε θέλει ο χρήστης σαν να τα είχε αποθηκευμένα τοπικά

Ιστορικό αρχείων

Αρκετές υπηρεσίες cloud μπορούν να σας επαναφέρουν προηγούμενη έκδοση του αρχείου που επεξεργάζεστε. Έτσι εάν επεξεργάζεστε ένα αρχείο κειμένου και το έχετε αποθηκεύσει, αλλά αλλάξατε γνώμη και θέλετε να επαναφέρετε το αρχικό αρχείο τότε μπορείτε να το επαναφέρετε.

Το ιστορικό των αρχείων το έχουν συγκεκριμένες εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες cloud.

Ανάκτηση αρχείων

Ορισμένες υπηρεσίες cloud μπορούν να κάνουν ανάκτηση των αρχείων που έχετε διαγράψει. Η κάθε υπηρεσία προσφέρει την δικιά διάρκεια ανάκτησης. Υπάρχουν cloud υπηρεσίες που προσφέρουν ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων από μία βδομάδα έως κι ένα χρόνο.

Προστασία από ιούς Ramsonware

Ο μεγαλύτερος φόβος από τις μεγάλες εταιρίες ως τον απλό χρήστη είναι να μην κολλήσει κάποιον ιο Ramsonware και κρυπτογραφήσει τα αρχεία μας. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να πληρώσετε πολλά χρήματα για να αποκρυπτογραφήσετε τα αρχεία κι εφόσον ο κακόβουλος hacker στείλει τον κωδικό αποκρυπτογράφησης.

Εάν έχετε τα αρχεία σας αποθηκευμένα σε cloud ξεχάστε ότι έχει σχέση με Ramsonware και Malware. Τα data center δεν διαθέτουν μόνο τα καλύτερα antivirus και firewalls όχι μόνο σε software αλλά και σε hardware επίπεδο

 

Μειονεκτήματα αποθήκευσης αρχείων σε cloud

Υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα όσον αφορά την αποθήκευση των αρχείων σε cloud. Φυσικά εμπρός στα πλεονεκτήματα που προσφέρει τα μειονεκτήματα είναι λιγότερης σημασία αλλά πρέπει να αναφερθούν

Πρόσβαση στο internet

Καμία υπηρεσία cloud δεν μπορεί να προσφέρει πρόσβαση, προστασία και όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα που αναφέραμε εάν δεν έχουμε πρόσβαση στο internet. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούμε και χρειαζόμαστε τα αρχεία να αποθηκευτούν σε cloud συστήματα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο internet. Αλλιώς χάνουμε όλα τα προνόμια των υπηρεσιών cloud.

Χρόνος

Το uploading και downloading των αρχείων από το cloud καθώς επίσης και ο συγχρονισμός των αρχείων απαιτεί χρόνο και υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση όσον αφορά την επεξεργασία και την προβολή των αρχείων.

Όσο μεγαλύτερο είναι το αρχείο τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστείτε για να μπορέσετε να το επεξεργαστείτε ή να το δείτε.

Κόστος

Ένα αξιόπιστο cloud storaging απαιτεί κόστος. Το κόστος κυρίως έχει να κάνει με την ενοικίαση του χώρου ή την δημιουργία ενός τοπικού storage box σε ένα γραφείο ή μία επιχείρηση. Εκτός αυτού δεν πρέπει να ξεχνάμε το internet που χρησιμοποιούμε από όλες τις συσκευές για να συγχρονίσουμε τα αρχεία στο cloud storage.

Όλα αυτά αυξάνουν τα κόστη συγκριτικά με το να είχατε τοπικά αποθηκευμένα τα αρχεία μας σε έναν υπολογιστή και να συνδέαμε το κινητό μας ή έναν άλλον σκληρό δίσκο μέσω καλωδίου για να πραγματοποιήσουμε backup αρχείων

 

Cloud Storage από το 9Volto

To 9Volto προσφέρει υπηρεσίες cloud storage σε δύο διαφορετικά επίπεδα.

  • Σε cloud servers του εξωτερικού που ρυθμίζονται όλες οι συσκευές σας από εμάς να κρατάνε backup τα αρχεία σας εκεί
  • Εγκατάσταση τοπικών servers με cloud backup στο χώρο της επιχείρησής σας, του σπιτιού σας ή του γραφείου σας.

Στην περίπτωση των cloud servers του εξωτερικού η ενοικίαση του χώρου γίνεται με τον χρόνο και οι τιμές προσαρμόζονται ανάλογα τον όγκο των δεδομένων σας

Στην περίπτωση εγκατάστασης τοπικού server το κόστος είναι εφάπαξ με την αγορά του server και του cloud συστήματος και δεν υπάρχει ετήσια επιβάρυνση.

 

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο