Τι είναι το phishing

Μοιραστείτε το άρθρο

Τι είναι το phishing

 

Phishing ονομάζουμε την διαδικασία κατά την οποία κάποιος κακόβουλος χρήστης ή hacker χρησιμοποιεί κάποιες μεθόδους έτσι ώστε να υποκλέψει προσωπικά σας στοιχεία μέσω του υπολογιστή ή του smartphones. Τα στοιχεία που προσπαθεί να υποκλέψει είναι κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία πιστωτικών καρτών κτλ τα οποία θα ωφελήσουν τον κακόβουλο χρήστη οικονομικά. Πολλές φορές ενδέχεται να θέλουν μόνο τον αριθμό του κινητού σας έτσι ώστε να σας γράψουν σε υπηρεσίες υψηλής χρέωσης και να αρχίζουν να σας χρεώνουν στο λογαριασμό.

 

Μέθοδοι phishing

Oι μέθοδοι με τους οποίους οι κακόβουλοι χρήστες υποκλέπτουν στοιχεία ποικίλουν. Αναφέρουμε μερικούς

  • Επικοινωνούν τηλεφωνικά και υποδύονται πρόσωπα που δουλεύουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες ή κρατικούς οργανισμούς
  • Στέλνουν email  ότι μπλοκαρίστηκαν οι κωδικοί σας σε κάποια τράπεζα και σας στέλνουν online αίτηση για να περάσετε τους κωδικούς σας μέσα και να ξεμπλοκαριστεί ο λογαριασμός σας
  • Μπορούν να σας στείλουν μέσω sms ή email κάποιον σύνδεσμο έτσι ώστε να κατεβάσετε κάποιο τιμολόγιο ή κάποια προσφορά σε μορφή κειμένου και αυτόματα αυτό εγκαθιστεί malware λογισμικό που υποκλέπτει όλους σας τους κωδικούς δίχως να το καταλάβετε
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να σας γράψουν σε email ότι κερδίσατε κάποια επιταγή για supermarket και θα πρέπει να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία και το κινητό σας για να την εξαργυρώσετε

 

Πως καταλαβαίνω το phishing

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανακαλύψετε ότι κάποιος προσπαθεί να σας κάνει phishing. Αναφέρουμε μερικούς τρόπους

  • Τα email ή τα sms συνήθως έχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Αρκετές φορές μπορεί να μην βγάζουν και νόημα
  • Τα link που μας δίνουν ενώ στο email γράφουν ένα link εάν πατήσουμε πάνω σε αυτό θα δούμε ότι ο browser δεν μας πάει στην επίσημη σελίδα της εταιρίας (πχ alpha.gr eurobank.gr)  αλλά σε κάποιο αόριστο link.
  • Δείτε το email του αποστολέα έαν έρχεται από τον επίσημο φορέα. Δεν μπορεί πχ η alpha bank να στέλνει ένα email σε εσένα από το gmail, yahoo κτλ αλλά από το επίσημο site της εταιρίας (@alpha.gr)  ΠΡΟΣΟΧΗ. Όχι στο κάτω μέρος την υπογραφή και το λογότυπο αλλά τον πραγματικό αποστολέα του email.
  • Χρησιμοποιούν απειλητικές μεθόδους ή κάποιες φράσεις εκφοβισμού έτσι ώστε να σας αναγκάσουν να ενεργήσετε άμεσα και σε σύγχυση.

 

Phishing κι antivirus

Η πλειοψηφία των μεθόδων phishing δεν εντοπίζονται από το antivirus. Και ο λόγος είναι απλός. Στην πλειοψηφία των μεθόδων phishing δεν σας στέλνουν κάποιο κακόβουλο αρχείο για να κλέψουν τους κωδικούς αλλά σας δίνουν link να πάτε σε εξωτερικό σύνδεσμο και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας. Ουσιαστικά δηλαδή δεν φαίνεται κάτι κακόβουλο πλην του γεγονότος ότι έχουν αντιγράψει την κεντρική σελίδα μιας τράπεζας, του facebook ή του gmail και σας ζητούν να βάλετε τους κωδικούς σας.

Τα antivirus εντοπίζουν όμως τις περιπτώσεις phishing που θα σας στείλουν κάποιο αρχείο με μακροεντολές ή κάποιο .img το οποίο θα κάνει εγκατάσταση και θα υποκλέψει κωδικούς ή θα κάνει κάποια άλλη κακόβουλη διεργασία.

 


Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet , laptop και υπολογιστών το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε hardware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments
Donatos Tzovaras
Latest posts by Donatos Tzovaras (see all)

Μοιραστείτε το άρθρο