Ανάκτηση Δεδομένων – Data Recovery

Μοιραστείτε το άρθρο

Ανάκτηση δεδομένων – Data Recovery

Τι είναι η ανάκτηση δεδομένων – data recovery

Ανάκτηση δεδομένων ονομάζουμε την διαδικασία με την οποία επαναφέρουμε δεδομένα που έχουν διαγραφεί από ένα αποθηκευτικό μέσο ή μεταφέρουμε τα δεδομένα από ένα κατεστραμμένο αποθηκευτικό μέσο σε ένα άλλο που είναι πλήρως λειτουργικό.

 

Σε ποιά αποθηκευτικά μέσα γίνεται η ανάκτηση δεδομένων – data recovery

Η ανάκτηση δεδομένων μπορεί να γίνει στα παρακάτω αποθηκευτικά μέσα:

  1. Σκληρός δίσκος υπολογιστή desktop ή laptop
  2. Ssd δίσκος υπολογιστή desktop ή laptop
  3. Εσωτερική μνήμη τηλεφώνου nand chip
  4. Κάρτες μνήμης CompactFlash, CompactFlash II, Memory Stick Duo, Memory Stick PRO, Memory Stick PRO Duo, Memory Stick
  5. Κάρτες μνήμης PRO-HG Duo, microSDXC, microSDHC, microSD, SD, XC, SDHC, MMC, RS-MMC

 

Πως γίνεται η ανάκτηση δεδομένων – data recovery

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε ποικίλουν ανάλογα το μέσο αποθήκευσης και εάν είναι κατεστραμμένο το μέσο ή όχι. Γενικά οι μέθοδοι επέμβασης χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

  1. Ανάκτηση δεδομένων μέσω λογισμικού που επεμβαίνουν στο μέσο αποθήκευσης
  2. Επισκευή του μέσου αποθήκευσης και ανάκτηση δεδομένων μέσω λογισμικού
  3. Ολική αποσυναρμολόγηση του μέσου αποθήκευσης, αποκόλληση των nand chip ή αποθηκευτικών δίσκων και ανάκτηση μέσω λογισμικού

Οι μέθοδοι που ακολουθούμε έχουν την παραπάνω σειρά προτεραιότητας. Πρώτα προσπαθούμε με λογισμικό την ανάκτηση, εφόσον το αποθηκευτικό μέσο είναι κατεστραμμένο δοκιμάζουμε την επισκευή του μέσου και ανάκτηση κι αν δεν επισκευάζεται στο τέλος αποσυναρμολογούμε την συσκευή και  κάνουμε ανάκτηση των δεδομένων μέσω των chips ή των δίσκων.

 

Αρχεία που μπορούν να γίνουν data recovery

Σχεδόν όλα τα αρχεία που υπάρχουν στα υπολογιστικά συστήματα έχουν την δυνατότητα να γίνουν data recovery. Αναφέρουμε τα σημαντικότερα που η πλειοψηφία των χρηστών αναζητά περισσότερο:

  1. Φωτογραφία (jpg, tiff, bmp, gif κ.α)
  2. Βίντεο (mp4, avi, mpeg, mov κ.α)
  3. Έγγραφα (word, excel, pdf κ.α)
  4. Email (outlook, thunderbird κ.α)
  5. Database (access, sql κ.α)

Διαδικασία Data Reconstruction

Βασική προϋπόθεση για το data recovery, είναι τα αρχεία που θα βρεθούν να είναι πλήρως λειτουργικά και 100% σωστά δομημένα χωρίς κάποιο ίχνος απώλειας. Πολλές διαδικασίες ανάκτησης δεδομένων δεν μπορούν να επαναφέρουν σωστά το αρχείο ή βρίσκουν μέρος αυτού.

Με την διαδικασία Data Reconstruction προσπαθούμε με συγκεκριμένους αλγορίθμους να επιδιορθώσουμε τα ημιτελή ή κατεστραμμένα αρχεία που βρέθηκαν και να τα επισκευάσουμε πλήρως κάνοντας το αρχείο ολοκληρωμένο.

 

Διάρκεια διαδικασίας ανάκτησης δεδομένων

Η διάρκεια ανάκτησης εξαρτάται από το μέγεθος και τον όγκο των αρχείων, από το μέγεθος της καταστροφής σε λογισμικό επίπεδο των αρχείων. Αυτό που ανεβάζει πολύ τον χρόνο της διάρκειας της διαδικασίας είναι το κατά πόσο το αποθηκευτικό μέσο είναι λειτουργικό ή όχι σε μηχανικό επίπεδο και δεν έχει κάποια φυσική ζημιά.

Η διάρκεια είναι από 1 εργάσιμη μέρα έως και 15 μέρες.

 

Για περισσότερες εξειδικευμένες υπηρεσίες σχετικά με την διαδικασία ανάκτησης αρχείων μπορείτε να επισκεφτείτε ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά σε ένα από τα καταστήματά μας.

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο που εξειδικεύεται σε δύσκολες βλάβες λογισμικού και hardware smartphone και υπολογιστών.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα 2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο