Bάση γνωσεων

Εθισμός στο facebook κι εξάρτηση. Τι τα προκαλεί

Μοιραστείτε το άρθρο

Εθισμός στο facebook κι εξάρτηση

Εθισμό στο facebook και γενικότερα στα social media ονομάζουμε την εξάρτηση που προκαλεί στο άτομο η πολύωρη ενασχόλησή του με τον συγκεκριμένο ιστότοπο. Ο εθισμός στο facebook είναι ένα παρακλάδι της γενικότερης εξάρτησης που μπορεί να προκαλέσει το internet. Άλλοι χρήστες είναι εξαρτημένοι με τα online παιχνίδια, άλλοι με τον τζόγο και άλλοι με τα social media. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο εθιστικό το facebook;

Ποιοί λόγοι προκαλούν εθισμό στο facebook

Οι περισσότεροι λόγοι που προκαλούν τον εθισμό στο facebook έχουν να κάνουν με ψυχολογικούς κυρίως παράγοντες που σχετίζονται με την επιβεβαίωση του εαυτού μας και των ενεργειών μας. Ο τρόπος που λειτουργεί το facebook και οι μηχανισμοί του πάνω στην ψυχολογία του χρήστη είναι εντυπωσιακή. Παραθέτουμε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης αντιλαμβάνεται το facebook ενσυνείδητα και υποσυνείδητα.

Αυτοπροβολή κι επιβράβευση

Η ανάγκη μας να προβάλλουμε τον καλύτερό μας εαυτό και το σπουδαιότερο να επιβραβευτούμε γι’αυτό. Εκεί έχει στηριχτεί κι ολόκληρη η πλατφόρμα του facebook. Αυτός είναι κι ο λόγος που το facebook είχε πάντα like. Η επιβράβευση σε μία φωτογραφία, σε ένα ποστ προκαλεί μία μικρή έκρηξη ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, όπως ακριβώς γίνεται όταν τρώμε ένα γλυκό ή μετά το σεξ σε πιο μικρή δόση.

Η ικανοποίηση που προκαλεί η ντοπαμίνη είναι μικρή, αλλά αν σκεφτεί κάποιος πόσο εύκολα έγινε απλά με ένα ποστ ή μία φώτο τότε καταλαβαίνει ο εγκέφαλος ότι με την επανάληψη μίας τέτοιας πράξης θα το ξανανιώσει. Έτσι εκεί που στην αρχή ξεκινούν δειλά δειλά με κάποια ποστ ανά ημέρα, φτάνουν στο σημείο αρκετοί χρήστες να προβάλλουν κάθε τι σημαντικό ή και ασήμαντο της ζωής τους στο facebook για να δεχτούν μία ακόμη δόση ντοπαμινοικανοποίησης.


 

Προβολή πλασματικής προσωπικότητας

Το προφίλ μας στο facebook κι ο τρόπος λειτουργίας μας μέσα από εκεί είναι τελείως διαφορετικός από ότι στην πραγματικότητα. Προβάλλουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό ή αυτό νομίζουμε ότι κάνουμε, αναζητούμε ψαγμένες απαντήσεις, κάτι σοφό, κάτι ερωτικό ή έξυπνο. Δεν θα δεις ποτέ άσχημες φωτογραφίες μας και κυρίως άσχημες στιγμές μας.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα τέλειο είδωλο στον καθρέπτη των κοινωνικών δικτύων το οποίο έχει ανταπόκριση αν κρίνουμε από τα likes και τα σχόλια που στην καθημερινότητά μας δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν έχουν καμία σχέση με τις διαδικτυακές και είναι φυσικά πιο δύσκολες. Η δυσκολία των πραγματικών κοινωνικών συναναστροφών στρέφει τους χρήστες σε πιο εύκολα ήδη επικοινωνίας, όπως το chat του facebook, όπου μπορείς να κρύψεις το τρακ και την αμηχανία σου πίσω από την οθόνη και το λεκτικό κομμάτι να το προβάλλεις μέσα από το πληκτρολόγιο.


 

Εύκολη κοινωνική αναγνώριση

Η κοινωνική αναγνώριση και καταξίωση είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και κόπο. Το facebook προσφέρει στον χρήστη μία εικονική κοινωνική αναγνώριση που με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα μπορείς να κερδίσεις. Φυσικά και δεν έχει καμία σχέση η κοινωνική καταξίωση της ζωής με την “κοινωνική καταξίωση” του facebook, το αποτέλεσμα όμως στον εγκέφαλο και η ντοπαμίνη που εκκρίνει ο οργανισμός είναι τα ίδια.

Χωρίς κόπο, ανεβάζοντας απλά φωτογραφίες, αντιγράφοντας αποφθέγματα άλλων και προσφέροντας άπλετα likes στους φίλους είναι ενέργειες αρκετές έτσι ώστε να σου προσφέρουν αναγνώριση κι επιβράβευση και κατ επέκταση μία ψηφιακή “κοινωνική καταξίωση” που για πολλούς είναι αρκετή.


 

Ανταγωνισμός κι αντιζηλίες

Οι όμορφες στιγμές που προβάλλουμε, οι όμορφες φωτογραφίες, τα έξυπνα και χιουμοριστικά σχόλια δημιουργούν ανταγωνιστικές συμπεριφορές και αντιζηλίες. Μία έξυπνη απάντηση σε ένα ατόμο που σας ενδιαφέρει, θα προκαλέσει μία ανταγωνιστική τάση σε έναν άλλο ενδιαφερόμενο του ίδιου ατόμου. Και οι δύο θα αφιερώσετε χρόνο και κόπο για να διεκδικήσετε την προσοχή του συγκεκριμένου ατόμου.

Η συνεχή προβολή των όμορφων στιγμών των άλλων, προκαλεί σε εμάς την ανάγκη να προβάλλουμε κι εμείς αντίστοιχες στιγμές άμεσα στο facebook. Με αυτόν τον τρόπο εστιάζουμε την προσοχή στην όμορφη προβολή κι όχι στην όμορφη στιγμή.


 

Αναζήτηση εξωτερικής κι εσωτερικής επιβεβαίωσης

Το like και το share δεν είναι μόνο η επιβράβευση της ψηφιακής μας υπόστασης στo facebook αλλά και η επιβεβαίωση ότι είμαστε σωστοί κι αρεστοί. Είναι πολύ εύκολο να πάρεις likes και shares εάν είσαι ενεργός χρήστης του facebook και διαθέτεις αρκετούς φίλους. Έτσι προσφέροντας απλόχερα τα δικά σου likes και shares σε άλλους χρήστες και κάνεις πόστ συχνά δικές σου φωτογραφίες και status θα δεχτείς αντίστοιχα κι εσύ πολλά. Αυτό είναι αρκετό για την έκκριση της ντοπαμίνης και την ικανοποίηση του εγώ μας.


Η προσοχή σου στο facebook

Όσους περισσότερους φίλους έχει στο facebook τόσο πιο γρήγορα ενημερώνεται το news feed σου και η πλατφόρμα έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Την προσοχή σου σε αυτήν. Όσο περισσότερο ασχολείσαι με το facebook τόσο λιγότερο ασχολείσαι με την δουλειά σου, την προσωπική σου ζώη.. τον φυσικό κοινωνικό σου μικρόκοσμο.

Η προσοχή σου είναι στραμμένη στις ζωές των άλλων που προβάλλουν στην πλειοψηφία τους όμορφες στιγμές που σου προκαλούν κατάθλιψη όχι απαραίτητα λόγω ζήλιας, αλλά κυρίως διότι εσύ δεν μπορείς να ακολουθήσεις. Υποσυνείδητα θεωρείς ότι όλες οι όμορφες στιγμές που προβάλλουν όλοι στα social media είναι και η καθημερινότητά τους, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Το σπουδαιότερο όμως για το facebook είναι ότι προσφέρεις στην πλατφόρμα την προσοχή σου αρκετές ώρες την ημέρα έτσι ώστε να σου προβάλλει διαφημίσεις, άρθρα κι ενδιαφέροντα ποστ που αφορούν τις δικές σου προτιμήσεις.


Η πλειοψηφία των χρηστών του facebook απομονώνεται από το κοινωνικό του περίγυρο και δραστηριότητες. Σε αρκετούς χρήστες η εκκριση ντοπαμίνης και η ικανοποίηση που τους προκαλεί η χρήση του facebook είναι σημαντικότερη από την καθημερινότητά τους. Δυστυχώς όμως η συνεχή ενασχόληση με τα social media δεν προκαλεί μόνο απομόνωση αλλά κατάθλιψη κι ανεκπλήρωτες προσδοκίες.

 

Το 9Volto είναι ένα εξειδικευμένο επισκευαστικό κέντρο smartphone, tablet και laptop, το οποίο μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε βλάβη σε harware αλλά και σε firmware επίπεδο.

Κατάστημα 1: Πύλης 59 Πειραιάς τηλ: 2104118176

Κατάστημα2: 25ης Μαρτίου 55 Πειραιάς τηλ: 2104212212

Facebook Comments

Μοιραστείτε το άρθρο

Recent Posts

Ποιες εφαρμογές messenger δεν παρακολουθούνται

Ασφαλείς messengers για ομιλία και μηνύματα Ποιές είναι  οι πιο ασφαλείς εφαρμογές για γραπτή ή…

2 μήνες ago

Nεο appstore για τα iphone

Νεο appstore για τα iPhone Το οικοσύστημα εφαρμογών του iPhone πρόκειται να υποστεί τη μεγαλύτερη…

2 μήνες ago

Κινητά 2G που δεν παρακολουθούνται

Κινητά 2G που δεν παρακολουθούνται Αιωρείται η φήμη ότι τα παλιά τηλέφωνα που δουλεύουν με…

2 μήνες ago

iCloud bypass ή iCloud patch στο iPhone

iCloud bypass ή iCloud patch στο iPhone Εαν αγοράζεις μεταχειρισμένα iPhone υπάρχει μια λεπτομέρεια που…

2 μήνες ago

Πόσο κοστίζει για να φτιαχτεί ένα iPhone

Πόσο κοστίζει για να φτιαχτεί ένα iPhone   Στα social media αναφέρουν κάποιοι χρήστες ότι…

2 μήνες ago

Πως κρατάει η μπαταρία περισσότερο στο smartphone

Πως κρατάει η μπαταρία περισσότερο στο smartphone   H μπαταρία του κινητού είναι αυτή που…

3 μήνες ago

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies.